EEN ODE AAN WANDELEN

Waarom je dagelijks 40 minuten wilt wandelen

Bovenstaande afbeeldingen geven ons hersenactiviteit aan. Twintig minuten zitten en twintig minuten wandelen is het verschil tussen beide afbeeldingen. Als jij gaat staan dan gaan je hersens ook staan. Kom jij in beweging dan komen je hersens ook in beweging. We zijn als mens letterlijk opgestaan en hebben ons vervolgens via de Afrikaanse binnenlanden al lopend over de wereld verspreid. We zijn van nature jagers, verzamelaars en langeafstandlopers. De laatste 200 jaar hebben we ons opgesloten in fabrieken en kantoren. Wandelen is vanuit onze geschiedenis zo ongelofelijk goed voor ons. Het bevordert ons geestelijk en lichamelijk welzijn. 

WANDELEN IS GEZOND VOOR LICHAAM EN GEEST

Wandelen, hiken, hardlopen en tramping is gezond. We krijgen een betere conditie, je spieren worden sterker en soepeler, je bekken blijft soepel en je ruggenwervels gaan niet vastzitten. Maar wandelen heeft ook grote voordelen voor je geest. Onderzoek heeft aangetoond dat ons denkcapaciteit toeneemt door een grotere bloedtoevoer. Daarnaast wordt er tijdens het wandelen dopamine aangemaakt. De voordelen van deze effecten zijn dat je creatiever wordt, je stress verlaagt, je productiviteit en je oplossend vermogen toeneemt. Je zintuigen worden scherper en tegelijkertijd word je rustiger en kalmer. Lopen dus.

WANDELEN, COACHING, PERSOONLIJKE ONTWIKKELING EN LEIDERSCHAP

Ik ben er van overtuigd dat de snelste en beste resultaten van coaching in de natuur worden bereikt tezamen met stilte, ervaringsgerichte oefeningen en wandelen. Inzichten komen makkelijker naar de oppervlakte en worden op een ingrijpende wijze gevoeld. In de leiderschapsreizen die ik organiseer zie ik keer op keer die diepgaande ontmoeting die deelnemers met zichzelf hebben en het duurzame effect op hun gedrag en leven bij thuiskomst. Ze vinden meer betekenis. Ze hebben in de bergen, langs een pelgrimsroute of in diepe natuur iets gevoeld en opgehaald.

INSPIRATIE OM TE WANDELEN

Klik op één van de 9 categorieën en vind inspiratie.

FILMS GEÏNSPIREERD OP WAARGEBEURDE WANDELTOCHTEN

Er zijn niet zoveel goede wandelfilms. Het is lastig om het gevoel en de gedachten van zo’n tocht op een geanimeerde manier in beelden te vervatten. De volgende drie films is dat wel gelukt en zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen.

1. INTO THE WILD – SEAN PENN

Deze klassieker van Sean Penn en gebaseerd op het boek van Jon Krakauer over het leven van Christopher McCandless – alias Alex Supertramp – is natuurlijk meer dan een wandelfilm. Het gaat over avontuur, vrijheid, zwerven, zoeken en vinden.

Lees meer >

Film - Into the wild - Sean Penn - wandelen
Film - Wild - Jean-Marc Vallée - wandelen

2. WILD – JEAN-MARC VALLÉE

Dit is een verfilming van het autobiografische boek van Cheryl Strayed die op een dieptepunt in haar leven de Pacific Crest Trail gaat lopen van Mexico naar Canada. Ze ondergaat tijdens de reis een transformatie door het wandelen en de wilde natuur.

Lees meer >

3. TRACKS – JOHN CURRAN

Tracks is het verhaal van Robyn Davidson die in 1977 een negen maanden durende reis maakt door de woestijn en 2.700 kilometer aflegt. Ze reist van het noorden van Australië naar de Indische Oceaan met haar hond en vier kamelen.

Lees meer >

Film - Tracks - John Curran - wandelen

DOCUMENTAIRES OVER WANDELERVARINGEN

Er zijn niet zo veel documentaires over wandelen. En degene die je tegenkomt zijn vooral producties van kleine zelfstandigen die een unieke tocht maakten en die vervolgens in beelden hebben gevat. Hier drie prachtige voorbeelden.

1. ONLY THE ESSENTIAL

Als je wilt zien wat er gebeurt op een langeafstandswandeling? Twee vrienden lopen de Pacific Crest Trail. Wandelen, blaren, eten, prachtige natuur, bijnamen, nieuwe vrienden en een transformatie. Deze documentaire is gewoon te zien op YouTube.

Lees meer >

Documentaire - Only the essential - Pacific Crest Trail - wandelen
Documentaire - North of the Sun - wandelen

2. NORTH OF THE SUN – RANUM & WEGGE

Wat bezielt een mens om maandenlang in het noorden van Noorwegen te verblijven. Wegge en Ranum bevinden en wandelen in dit gebied. Ze maken van drijfhout een hut en trotseren de koude zee om te surfen. Met prachtige beelden van ongerepte natuur.

Lees meer >

3. MILE… MILE & A HALF

Vijf vrienden verlaten het dagelijks leven om de historische John Muir Trail in Californië te wandelen. De groep bestaande uit kunstenaars, muzikanten, artiesten en avonturiers willen deze trail in 25 dagen ervaren.

Lees meer >

Documentaire - Mile... Mile & A Half - John Muir trail - wandelen

ROMANS OVER TRANSFORMATIE

Het mooie van een roman over wandelen is dat elk detail van en tijdens de wandeling benoemd kan worden. Wat gebeurt er op welk moment, waar doet je dat aan denken en wat brengt het teweeg? Je ziet de walvissen en vogels voor je die Caroline van Hemert beschrijft of je ziet dat Moth in ‘Het Zoutpad’ ineens beter gaat wandelen. Het zijn drie geweldige avonturen. Stuk voor stuk beschrijven ze de transformatie die je geestelijk en op fysiek ondergaat als je voor een lange tijd gaat wandelen.

1. HET ZOUTPAD – RAYNOR WINN

Raynor en Moth raken alles kwijt en wat doen ze? Ze gaan lopen. Het is krankzinnig. Het is dom. Onverantwoord. Eigenlijk is het simpel: ze willen niet zitten, ze willen bewegen. De ene voet voor de andere zetten en wat er dan gebeurt is werkelijk prachtig.

Lees meer >

Boek - roman - Het zoutpad - Raynor Winn - wandelen
Boek - Roman - Met de zon als kompas- Caroline van Hemert

2. MET DE ZON ALS KOMPAS – CAROLINE VAN HEMERT

Ornithologe Caroline van Hemert voelt zich opgesloten in haar laboratorium. Ze heeft het gevoel dat ze de natuur moet terugvinden. Ze besluit samen met haar vriend een tocht van 6.500 kilometer van Canada naar de wildernis van Alaska te ondernemen.

Lees meer >

3. ONGEBAANDE PADEN – SYLVAIN TESSON

Sylvain Tesson viel in beschonken toestand van een dak. Hij brak zijn ribben, ruggenwervels en liep schedelfracturen op. In het ziekenhuis besluit hij een voetreis door Frankrijk te maken om te herstellen en terug te keren naar de kern.

Lees meer >

Boek - Ongebaande paden - Sylvain Tesson - wandelen

NON-FICTIE BOEKEN OVER DE MAGIE VAN WANDELEN

Over de gezondheid van wandelen is tegenwoordig veel in de media te vinden. We wandelen ook steeds meer. De afgelopen jaren zijn er dan ook veel mooie boeken gepubliceerd over dit onderwerp. Ik selecteerde er één van een avonturier, een schrijver en een wetenschapper.

1. TE VOET – SHANE O’MARA

Wat er gebeurt, aldus O’Mara, is dat zodra een mens overeind komt en gaat lopen, ook het brein overeind schiet. Verspreid over het hele brein worden gebieden actief. Een boek dat oproept om te wandelen.

Lees meer >

Boek - Te voet - Shane O'Mara - wandelen
Boek - Over paden - Robert Moor - wandelen

2. OVER PADEN – ROBERT MOOR

Het ultieme doel van de wandelaar mag dan onbeperkte vrijheid zijn, maar een wandelpad, zelfs als dit over bergtoppen en langs rivieren meandert, biedt geen ultieme vrijheid: het begrenst hem juist. Wat doen paden en wandelen met ons?

Lees meer >

3. HET PLEZIER VAN WANDELEN – ERLING KAGGE

Erling Kagge heeft zijn hele leven gewandeld. Hij deed het op extreme wijze. Hij wandelde naar de Noordpool, de Zuidpool, de Mount Everest en door riolen. Hij las onderzoeken en combineerde die met zijn eigen ervaringen, gedachten en gevoelens. 

Lees meer >

Boek - Het plezier van wandelen - Erling Kagge - wandelen

BIJZONDERE WANDELGIDSEN

Je hebt ze in alle soorten en maten. Wandelgidsen die je inspireren om te gaan reizen en te gaan wandelen. Maar dit zijn toch echt wel drie prachtige exemplaren. De mooiste foto’s, de mooiste kaarten en de meest afgelegen en bijzondere paden op deze wereld. Wellicht word je geïnspireerd om je benen eens wat langer te strekken.

1. THE HIDDEN TRACKS – CAM HONAN

Een verzameling van 33 episch mooie trails, avonturen ver weg van het gebaande pad en ongerepte wandelbestemmingen wereldwijd. Een boek om je te laten inspireren met prachtige foto’s, beschrijvingen en kaarten.

Lees meer >

Boek - The hidden tracks - Cam Honan - wandelen
Boek - Wanderlust - wandelen

2. WANDERLUST – GESTALTEN

Weer zo’n boek met prachtige foto’s, kaarten en beschrijvingen. Het inspireert om dit boek te lezen erop uit te gaan en wandelen een groter onderdeel van je leven te maken. Misschien ga je zelfs wel eens op wandelvakantie.

Lees meer >

3. EPIC HIKES OF THE WORLD – LONELY PLANET

Epic Hikes of the World is de variant van Lonely Planet op de wandeltrend. Vijftig van deze grote avonturen krijgen een speciale behandeling, met prachtige foto’s, diagrammen en details waarmee je het pad vanuit je fauteuil kunt verkennen.

Lees meer >

Epic hikes - wandelgids

KORTE VIDEO’S OVER WANDELEN

Korte video’s waar je het effect van wandelen ziet of dat wordt besproken. De magie van het wandelen wordt een heel klein beetje verklaard in deze video’s.

1. THE LONGEST WAY – CHRISTOPH REHAGE

Wat is het effect van een langeafstandswandeling? In de video die Christoph Rehage van zijn 4.646 kilometer wandeling door China maakt, krijg je een beeld als de foto’s die hij een jaar lang elke dag maakte en vervolgens aan elkaar plakte.

Lees meer >

Video - The Longest Way - Christoph Rehage - wandelen
Video - Hoe gezond is wandelen - Erik Scherder - wandelen

2. WAAROM WANDELEN GEZOND IS – ERIK SCHERDER

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen houdt zich bezig met de brein en bewegen. Als jij gaat staan dan bewegen je hersens ook. In deze video legt hij uit waarom je elke dag zou willen wandelen.

Lees meer >

3. WIL JE CREATIEVER ZIJN? – MARILY OPPEZZO

Wanneer we proberen een nieuw idee te bedenken, hebben we allemaal momenten waarop we vastlopen. Maar volgens onderzoek van gedrags- en leerwetenschapper Marily Oppezzo is wandelen misschien genoeg om je creativiteit te laten stromen.

Lees meer >

Video - Wil je creatiever zijn? - Marily Oppezzo - wandelen

DE FIJNSTE LANGEAFSTANDSPADEN

Buitenzinnig zijn deze langeafstandspaden en ze lonken altijd een klein beetje. Wat zou er met je gebeuren als je eens zes maanden ging wandelen? Duizenden kilometers stappen door afgelegen gebieden en prachtige natuur. Maandenlang je ene voet na de andere voet zetten. Wat gebeurt er dan in jou? En wat zie je allemaal? Bekijk deze zeven ongelofelijke paden eens.

1. APPALACHIAN TRAIL – 3.510 km – VERENIGDE STATEN

Het langeafstandspad ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten en loopt van Springer Mountain in Georgia tot Mount Katahdin in Maine. Een hike door 14 staten met een geweldige diversiteit en wilde natuur. Meer achtergrond vind je ook hier.

Lees meer >

wandelroute - appalachian trail
wandelroute - south west coast path

2. SOUTH WEST COAST PATH – 1.016 km – ENGELAND

Het South West Coast Path begint bij de hoge kliffen in Somerset, door de graafschappen Devon en Cornwall loopt en eindigt bij de zandstranden in Dorset. Voordat je een deel gaat lopen is het aan te raden om ‘Het Zoutpad’ te lezen.

Lees meer >

3. TE ARAROA – 3.000 KM – NIEUW-ZEELAND

Te Araroa – het lange pad – is de langeafstandsroute van Nieuw-Zeeland langs de lengte van de twee belangrijkste eilanden van het land, van Cape Reinga tot Bluff. Een pad dat langs de stranden, gletsjers, tropische bossen tot vulkanen loopt.

Lees meer >

wandelroute - te araroa
wandelroute - the great himalayan trail

4. GREAT HIMALAYA TRAIL – 1.700 KM – NEPAL

De Great Himalaya Trail is een netwerk van bestaande paden die met elkaar een van de langste en hoogste trail ter wereld vormt. Hij slingert onderlangs ’s werelds hoogste pieken en je komt langs de meest afgelegen gehuchten ter wereld.

Lees meer >

5. CONTINENTAL DIVIDE – 4.990 KM – VERENIGDE STATEN

De Continental Divide Trail loopt tussen Mexico en Canada door het binnenland van de Verenigde Staten. Het volgt de continentale kloof langs de Rocky Mountains en doorkruist vijf Amerikaanse staten.

Lees meer>

wandelroute - continental divide trail
sentiero Italia - pelgrimstocht

6. SENTIERO ITALIA – 6.166 KM – ITALIË

De Sentiero Italia bestaat uit bestaande langeafstandspaden die aan elkaar zijn gekoppeld. Het pad begint in Triëst en doorkruist vervolgens de hele Alpenboog, de hele Apennijnse bergketen, Sicilië en Sardinië en eindigt bij Santa Teresa Gallura op Sardinië.

Lees meer>

7. PACIFIC CREST TRAIL – 4.286 KM – VERENIGDE STATEN

De Pacific Crest is het derde langeafstandspad van de Verenigde Staten. Het zuidelijke punt van het pad ligt in Californië, en het noordelijke punt in British Columbia. Mocht je meer wil weten over de trail kijk dan naar ‘Only the Essential’.

Lees meer>

wandelen - wandelroute - pacific crest trail

DE MOOISTE PELGRIMSTOCHTEN IN EUROPA

In een maatschappij waar het steeds drukker lijkt te worden en waarin we steeds meer signalen en boodschappen op ons krijgen afgevuurd lijkt bezinning nodig. Het pelgrimeren heeft in Europa dan ook een enorme vlucht genomen. In 1990 bereikten 5.000 pelgrims Santiago de Compostella, vandaag de dag is hun aantal opgelopen naar 200.000 per jaar. Hier een overzicht van de mooiste pelgrimstochten in Europa.

1. CAMINO FRANCES – 799 KM – FRANKRIJK & SPANJE

De klassieke Sint Jacobsroute begint in Roncesvalles en eindigt in Santiago de Compostela. Het is het meest bekende pelgrimspad van Europa en heeft de meeste historie langs de route. Deze tocht in vele romans wordt beschreven.

Lees meer>

pelgrimstocht - camino frances
Pelgrimstocht - Sint Franciscus pelgrimspad - wandelen

2. CAMMINO DI SAN FRANCESCO – 570 KM – ITALIË

Het is een pelgrimage van Florence naar Rome. Het bijzondere aan de tocht is dat geschiedenis van Sint Franciscus meereist. Je passeert talloze locaties met verhalen over zijn wonderlijke leven. Bij KoopenBakker lopen we het mooiste gedeelte van deze route.

Lees meer>

3. VIA FRANCIGENA – 1700 KM – ENGELAND, FRANKRIJK & ITALIË

De Via Francigena is een pelgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome. Deze route is beschreven door een Engelse aartsbisschop Siegeric. Het mooiste gedeelte van de tocht is in Toscane van Lucca, Siena tot aan Viterbo.

Lees meer>

wandelen - pelgrimstocht - via francigena
pelgrimstocht - camino portugues

4. CAMINO PORTUGUES – 149,5 KM – PORTUGAL & SPANJE

Caminho Português da Costa is een relatief korte pelgrimsroute aan de kust van Portugal. In 2 weken loop je naar Santiago de Compestella langs kleine dorpjes, stadjes en een prachtig landschap. Veel minder druk dan andere routes.

Lees meer>

5. CAMINO MOZARABE – 1377 KM – SPANJE

Camino Mozarabe is een tocht naar Santiago de Compostella langs de westgrens van Spanje. Je begint aan de kust in Almeria om vervolgens via Grenada, Cordoba naar Merida te wandelen. Vooral het stuk boven de Sierra Nevada is prachtig.

Lees meer>

wandelen - pelgrimstocht - camino mozarabe
wandelen - pegrimstocht - de magna via francigena di sicilia

6. DE MAGNA VIA FRANCIGENA DI SICILIA – 180 KM – ITALIË

De Magna Via Francigena di Sicilia, de grote Frankische weg, loopt van Palermo dwars door het hart van Sicilië, naar Agrigento. De route is gevormd door de legers van verschillende culturen zoals de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren.

Lees meer>

7. ROTA VICENTA – 263 KM – PORTUGAL

Een oud pelgrimspad die Kaap Sint Vincentius verbindt met Santiago do Cacem. Het is een pad dat onderdeel uitmaakt van de pelgrimspaden naar Santiago de Compostella. Je kan deze route zuidwaarts en noordwaarts langs ongerepte kust lopen.

Lees meer>

pelgrimstocht - rota vicenta

DE MOOISTE WANDELING PER PROVINCIE

Nederland heeft prachtige wandelingen en met dat kleine oppervlakte is er toch nog een enorme diversiteit in landschap. Van heuvels, heide, bossen, duinen, meanderende rivieren naar de polder en zee. In deze twaalf mooie wandelingen per provincie kom je het allemaal tegen.

FRIESLAND – 15 KM – SCHIERMONNIKOOG

Waddenwandeling langs de hoogtepunten van Schiermonnikoog. Je wandelt door polders en rietlanden, en struint een paar kilometer over het brede Noordzeestrand. Via kronkelpaadjes en schelpenpaden door bossen bereik je de rode vuurtoren.

Lees meer>

wandelen - mooiste wandeling - friesland
wandelen - mooiste wandeling - Groningen

GRONINGEN – 15 KM – HONDSRUG

Over de ‘Drentse Heuvelrug’ langs hunebedden, Haren en over het vermaarde Pieterpad naar het esdorp Zuidlaren. Fraaie bossen en een open landschap wisselen elkaar af.

Lees meer>

OVERIJSSEL – 19 KM – VECHTDAL

Langs beide zijden van de Vecht door het prachtige Vechtdal om vervolgens over rustige klinkerwegjes, lommerrijke landwegen, door een rivierduinbos met beekje en langs Landgoed Rechteren naar het eindpunt te lopen.

Lees meer>

wandelen - mooiste wandeling - overijssel
wandelen - mooiste wandeling - drenthe

DRENTHE – 17,5 KM – STROOMDAL AA

De tocht voert door het hart van het stroomdal van de Drentsche Aa. Onderweg maak je kennis met een dorpslandschap: weilanden en akkers, afgewisseld met bos. Daarna loop je langs de prachtige houtwallen van het Anlooër diepje.

Lees meer>

GELDERLAND – 15 KM – VELUWEZOOM

De bosrijke route voert je door het Nationaal Park Veluwezoom. Een van de mooiste wandelingen van Nederland dwars over de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg.

Lees meer>

wandelen - mooiste wandeling - gelderland
wandelen - mooiste wandeling - Limburg

LIMBURG – 19 KM – HEUVELLAND

Een on-Nederlandse wandeling door bloemrijke heuvels, langs meanderende riviertjes en tussenstops in sfeervolle dorpjes maken. Het is de mooiste wandeling in Nederland volgens velen. 


Lees meer>

NOORD-BRABANT – 18 KM – GROTE HEIDE

Het is een echt Brabants natuurgebied met behalve droge ook natte heide, bossen, beken en vennen. In de zomer tref je hier allerlei sporen van de dieren die van de bosbessen eten.Lees meer>

wandelen - mooiste wandeling - noord-brabant
wandelen - mooiste wandeling - zeeland

ZEELAND- 14 KM – VEERSE WATEREN

Wandel langs de Veersche Watergang en de Botjeszeekreek, een rust- en broedgebied voor vogels. Een wandeling met lange vergezichten.


Lees meer>

ZUID-HOLLAND – 17 KM – DE OUDE MAAS

Een afwisselende wandeling door de grienden langs de Oude Maas. Via wilgenpaadjes kronkel je door dit getijdengebied met in de lente en zomer een uitbundige flora.Lees meer>

wandelen - mooiste wandeling - zuid-holland
wandelen - mooiste wandeling - noord-holland

NOORD-HOLLAND – 21,5 KM – DUINEN EN STRAND

Nergens anders vind je deze combinatie: afwisselende duinen, heide, bossen en zandstranden. De Mokbaai is uniek vanwege haar kwelders. Bij vloed worden ze met zeewater overspoeld waardoor een zeldzaam natuurgebied is ontstaan.

Lees meer>

FLEVOLAND – 19 KM – DE NIEUWE WILDERNIS

De Nieuwe Wildernis gezien? Een mooiere Nederlandse natuurfilm bestaat niet. De film toont je de Oostvaardersplassen op z’n best. Het is een uniek wandelgebied, vanwege de vele vogelsoorten, de edelherten en de wilde konikpaarden.

Lees meer>

wandelen - mooiste wandeling - flevoland
wandelen - mooiste wandeling - utrecht

UTRECHT – 19 KM – HEUVELRUG

Deze wandeling brengt je langs alle hoogtepunten van de Utrechtse Heuvelrug waarvan een groot gedeelte door de Kaapse Bossen; het hart van de Heuvelrug.


Lees meer>

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: