AANDACHT EN VERWONDERING

De belangrijkste eigenschappen van persoonlijke en professionele ontwikkeling

– LEER ZELF –

Je bevindt je in de openbare leeromgeving. Klik op de verschillende onderwerpen in het menu en leer zelf. Klik op home om naar de normale site te gaan.

“Don’t take the second step
or the third,
start with the first thing,
the step you don’t want to take.”

AANDACHT EN VERWONDERING

De belangrijkste eigenschappen van persoonlijke en professionele ontwikkeling

GEDACHTEN, GEVOEL EN LICHAAM MET ELKAAR VERBONDEN

Je gedachten geven emoties en je voelt het in je lichaam in de vorm van spanning, een naar gevoel in je buik of juist een plezierige tinteling. Ze zijn met elkaar verbonden. Het bewust ervaren, maar vooral het observeren van deze drie-eenheid, zorgt dat we meer bewustzijn krijgen op ons gedrag. Wat gebeurt er in mijn omgeving en hoe reageer ik? Waarom ervaar ik dit plezierige en nare gevoel? En wat doe ik bijna automatisch?

AANDACHT GEEFT RUST EN VRIJHEID

Als we in staat zijn om onze gedachten, emoties en lichaam met aandacht te observeren laten we ons minder snel meevoeren in de achtbaan of maalstroom die soms in ons woedt. We zweven er als het ware boven en kijken met verwondering naar wat ons nu weer overkomt. Die verwondering en aandacht geeft meer rust en vrijheid.

EEN ALGORITME DAT JE GEDRAG AANSTUURT

Het bewust en met verwondering ervaren en aanschouwen van deze drie-eenheid is één van de belangrijkste vaardigheden voor persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Wat gebeurt er met jou op dat specifieke moment, in die situatie en in contact met die persoon? Je voelt en ziet wat er in jou gebeurt om vervolgens een intentie van een beweging te voelen – je gedrag dat je op dat moment wilt laten zien of laat zien. Deze beweging heeft een effect op jou en de ander. Die complexe interacties in deze drie-eenheid – zie als het een algoritme – stuurt dus jouw gedrag aan. En meer zicht daarop is wat mij betreft de uitdaging!

BELANGRIJKE EIGENSCHAP VOOR PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Vaak reageren we met intuïtief gedrag. We hebben het niet in de gaten. Het is een eerste beweging die in ons opkomt. Je gaat lachen, grenst af, je verstopt je, je bent liefdevol, je gaat zorgen etc. Maar soms wil je deze instinctieve reactie niet meer geven omdat hij je pijn doet, een naar effect heeft op de ander of onvoldoende effectief is. Je merkt het vaak als je steeds in diezelfde situatie terechtkomt of datzelfde rotgevoel hebt.

ANDER GEDRAG AANLEREN

Als je je hier bewust van bent dan ben je  toe aan ander gedrag. Iets wat minder instinctief en automatisch is, maar meer aanvoelt als een gekozen beweging die mij en de ander helpt. Het is vaak gedrag dat je minder bekend is of misschien nog nooit hebt getoond. Aandacht is dan het middel om die stap te zetten.

AANDACHT TRAINEN

Aandacht is te trainen. En dat doe je door af en toe rust te nemen en stil te staan. En dat kan overal. Je kan de radio uitdoen in je auto, je mobiel een aantal uur uitzetten, je kan in jezelf afdalen als je naar een vergadering loopt of in een vergadering even figuurlijk uit jezelf treden en jezelf aanschouwen in relatie tot de groep.

MEDITATIE ALS VERDIEPING

Meditatie verdiept en is de basis voor het trainen van aandacht. Je voelt dingen die je in het dagelijks leven niet gewaar bent omdat ze door andere prikkels veelal worden overschaduwd. Misschien heb je het al een keer geprobeerd en lukte het niet om het vol te houden. Maar wat als meditatie nu een groot avontuur is. Dat in het stille zitten zich als een spannend avontuur vol verwondering naar binnen ontvouwt.

AANDACHT IN HET DAGELIJKS LEVEN

De ervaring leert dat als je regelmatig aandacht traint, je ook in je dagelijks handelen meer aandacht hebt. Naast vermindering van stress, de positieve invloed op je gezondheid, kan het ook een sterk effect hebben op je persoonlijke ontwikkeling. Graag daag ik je daartoe uit. Ga eens elke dag een aantal minuten mediteren. Kijk eens met aandacht naar je gedachten, je emoties en je lichaam.

EEN VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK?

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier:

Inspiratie en op de hoogte blijven?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

KoopenBakker volgen?

Je vindt ons hier: