HET GELUK VAN ZWERVEN

Over het plezier dat verscholen zit in loslaten

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding om iets van het gevoel van zwerven te proeven (6.52) –

HET GELUK VAN ZWERVEN

Over het plezier dat verscholen zit in loslaten

De schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer en Rosita Steenbeek schreven er al over in ‘De filosofie van de heuvel’ of ‘Op de fiets naar het orakel’. Over de eenvoud van het zwerven op de fiets. Over de enorme rijkdom die daar in verscholen ligt. Je stapt uit het normale patroon, ritme en de routine van alledag om je te laten leiden door het pad en te genieten van wat je tegenkomt. De eindeloze en onuitputtelijke schakering van landschappen, de grote hoeveelheid aan dieren en de diversiteit aan dorpen, steden en mensen langs dit pad, maakt dat je het monotone getrap vergeet. Het heeft een meditatieve werking op de geest. Je geest kalmeert en een geluksgevoel komt naar boven. Ik heb ondertussen een bibliotheek vol met avonturen, waaronder deze video van Naarden via de Oostzee en Polen naar Berlijn. Ik probeer het altijd mee naar huis te nemen.

“Some wander to get lost and some wander to find themselves.”

LEVEN IN HET MOMENT

In ‘De filosofie van de heuvel en ‘Op de fiets naar het orakel’ schrijven Pfeijffer en Steenbeek over hun avonturen op de fiets. Er is geen druk en stress. Je hoeft je alleen maar ‘zorgen’ te maken over wat je eet, drinkt en waar je de volgende avond slaapt. En als je dat in een tentje – al wild kamperend – in de natuur doet, valt die laatste ‘zorg’ eigenlijk ook weg. Leven in het moment. Leven dicht bij de natuur. Leven op basis van het ritme van je lichaam.

“Je hoeft alleen maar ‘zorgen’ te maken over wat je eet, drinkt en waar je de volgende avond slaapt.”.

ZAADJE

Toen Rosita Steenbeek ter promotie van haar boek in 2012 tijdens een interview op radio 1 vertelde dat ze zo getroffen was door de ‘zonnebadende muizen’ langs de kant van de weg, was ik verkocht. Met die zin werd een zaadje in mijn hoofd geplant die leidden tot prachtige avonturen. Dezelfde zomer fietste ik samen met mijn beste vriend in 9 dagen al wildkamperend van Nederland door België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland naar Bergamo in Italië. Een nieuwe manier van reizen en lol maken was geboren.

“Dat ze zo getroffen was door de ‘zonnebadende’ muizen langs de kant van de weg.”

EEN ONTMOETING MET JEZELF

Waar ik eerst het gezelschap van mijn vriend zocht, ontdekte ik ook hoe bevredigend het is om het in je eentje te doen. Ik besloot na een aantal keer om zonder mobiele telefoon naar Kopenhagen te fietsen, niet in B & B’s, hotels of op campings te overnachten en bewust het alleen zijn op te zoeken. Een enorme spanning overviel me. Wat zou er dan gebeuren in de bewust gekozen afzondering. Het was een prachtige en diepgaande ontmoeting met mezelf. Het is fijn om te weten dat je het goed hebt met jezelf.

GROTE HOEVEELHEID SIGNALEN

In mijn coaching, trainingen en leiderschapsreizen zie ik hoeveel mensen door hun omgeving worden ‘geleefd’. Ik merk hoe moeilijk het is om worden, alle signalen van je af te schudden en om jezelf te ‘ontladen’, zoals Paul Verhaeghe zo mooi schrijft in zijn boek Intimiteit. Het lijkt of we constant aan staan. Langzamerhand wordt het een kunst om rust te kunnen vinden. Er schuilt dan ook een groot genot om even uit de waan van de dag te stappen en nergens afhankelijk van te zijn. Je draagt je water, wat eten, je kook- en slaapspullen. En als het tijd is zoek je een plek in het bos, langs een rivier of een meer om vervolgens wat te eten en te genieten van de natuur. Ondertussen wordt het steeds rustiger en stiller in je hoofd. Soms is het er onwaarschijnlijk rustig, merk je dat je steeds helderder wordt waardoor zich ineens nieuwe ideeën en wegen ontvouwen.

“Soms is het er onwaarschijnlijk rustig, merk je dat je steeds helderder wordt waardoor zich ineens nieuwe ideeën en wegen ontvouwen.”

DE NO-BRAINER VAN LEIDERSCHAPSREIZEN

Het was voor mij dan ook een ‘no-brainer’ toen ik mijn praktijk begon om deze ervaring en dit gevoel mee te nemen en aan mijn cliënten door te geven. Het is een prachtige manier om tot jezelf te komen en nieuwe wegen te vinden. Het verwondert me elke keer weer wat het effect van een persoonlijk leiderschapsprogramma heeft in de natuur. De reis in jezelf gaat zo snel en zo diep. Het is elke keer een cadeau om dat te mogen meemaken.

– Klik op een afbeelding om een impressie te krijgen van een leiderschapsreis (3.09) –

– Klik op onderstaande afbeeldingen en vind meer informatie over zwerven, vinden, avontuur, natuur en reizen –

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: