DE RELATIE

De kunst van psychotherapie

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding voor de video (4.32) –

DE RELATIE

De kunst van psychotherapie

DE RELATIE ALS FACTOR

Vier existentiële thema’s beïnvloeden uiteindelijk ons leven volgens deze invloedrijke Amerikaanse psychiater: dood, eenzaamheid, vrijheid en zinloosheid. Hij heeft er zijn hele leven aan gewijd. Als therapeut en als schrijver in Nietzsches tranen. In deze video vertelt hij dat de relatie tussen cliënt en therapeut vaak doorslaggevend is in de therapie. Wat bijzonder is dat hij niet altijd weet welk onderdeel het meest effect heeft in de behandeling. Hij kwam daarachter toen een patiënt en hij een dagboek bijhielden van de gesprekken. Hij was verwonderd.

INZET VAN EIGEN KWETSBAARHEID

Ondanks al zijn ervaring en kennis blijft hij zijn eigen onzekerheid en kwetsbaarheid gebruiken in de gesprekken met zijn patiënten. Cliënt en therapeut zijn bondgenoten en maken een diepgaande verbinding waardoor ze verder komen in het proces. De relatie is gelijkwaardig en spontaniteit is een grote krachtbron.

EFFECTEN BIJ COACHING

Een vergelijkbaar effect zie je bij coaching. Met volle aandacht en zonder oordeel luisteren geeft vertrouwen. Het komt niet vaak voor dat er zonder oordeel en op een aandachtige wijze naar je gevoelens en gedachten worden geluisterd. Deze ruimte, tijd en aandacht wordt vaak eerst als spannend ervaren. Vaak ontstaat er daarna rust en tevredenheid. Het lucht geven aan gedachten en emoties heeft een helende werking. De eerste grote stap is dan gezet. De volgende stap gaat dan over hoe je het anders wilt.

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: