Het zoutpad - Raynor Winn

HET ZOUTPAD

DE HAND VAN DE NATUUR VOELEN

NIEUWE INSPIRATIE?

Wil je een bericht als er nieuwe inspiratie is?

AANGERAAKT

‘We lopen het pad. We hebben de hele weg wild gekampeerd.’

‘Dat kan ik zien. Jullie hebben het over je.’

‘Het?’

‘Ja, het. Het heeft jullie aangeraakt. Jullie stralen het uit, jullie hebben de hand van de natuur gevoeld. Dat raak je nooit meer kwijt. Jullie zijn gezouten.’

Dat zijn woorden die gesproken worden tegen Moth en Raynor, de hoofdrolspelers van ‘Het Zoutpad’. Ze lopen de langeafstandwandelroute, het South West Coast Path in Engeland.

LANGEAFSTANDWANDELROUTES

Je hebt ze in alle soorten maten die langeafstandwandelroutes. Je hebt ‘ons’ Pieterpad, pelgrimroutes zoals ‘Camino de Santiago’ en ‘Cammino di San Francesco’ (waar je bij hier een deel van kunt lopen). Maar ze vallen in het niet bij de extreme en monstrueuze routes zoals het South West Coast Path, Pacific Crest Trail en de onwaarschijnlijke Sentiero Italia.

GETEISTERD DOOR HET KLIMAAT

Ik zag het South West Coast Path enkele jaren geleden van dichtbij toen ik langs de route fietste. Een dun, wild pad langs de zuidwestkust van Engeland. Waarom loopt iemand zo’n route? Waarom elke dag de onzekerheid hebben om een goede slaapplek te vinden onder dat dunne tentdoek, elke avond op een matje slapen en koken op een 1-pitsgasstel. Om vervolgens maandenlang in het monotone ritme van wandelen, geteisterd te worden door wind, regen maar ook felle zon. Waarom?

HET ZOUTPAD

Dat wordt beschreven in de prachtige en waargebeurde roman van Raynor Winn: Het Zoutpad. Moth en Raynor lopen het ruige South West Coast Path nadat ze bijna al hun spaargeld en boerderij in Wales kwijtraken. Met de boerderij verliezen ze ook hun werk. En ook hun leven dreigt uiteentespatten als de man van Raynor, de 50-tiger Moth, hoort dat hij ernstig ziek is. Met een wekelijkse uitkering van 48 pond en 115 pond op de bank, besluiten ze impulsief het South West Coast Path te lopen. Wat dan wordt beschreven is tegelijk prachtig en wonderlijk.

NIEUWE BETEKENIS

Moth en Raynor ploeteren langs het pad en worden langzaam bevangen door de rust en kracht van de natuur. De ernstige ziekte van Moth verdwijnt. Ze worden beiden krachtiger en sterker. Ze verwerken hun verdriet en vinden nieuwe betekenis.

DE HAND VAN DE NATUUR

Het doet me denken aan mijn eigen avonturen. Aan de solo-fietstocht naar Kopenhagen en mijn solo-verblijf van 10 dagen in de Vogezen. Zonder telefoon, internet en alleen een zeiltje en een outdoor-hangmat. Weg van alles en iedereen. Alleen ik, de natuur en mijn eerste levensbehoeften. Ik sprak hele dagen niet. Je komt in een bijzondere staat van zijn. Het is bijna een religieuze ervaring. Bekijk de vlog eens? Is dat niet voor iedereen weggelegd?

DE NATUUR OVER JE HEEN

Wat zou er gebeuren als jij 48 uur per week in de natuur doorbrengt? Wat zou er gebeuren als jij 3 maanden alles achter je laat en gaat wandelen? Lees het boek, bekijk de vlog en krijg een idee wat er kan gebeuren.

ULTIEM GEVOEL VAN VRIJHEID

De transformatie die Moth en Raynor ondergaan en het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur, is wat veel mensen aanspreekt aan ‘Het zoutpad’. Dat geldt ook voor mij. Het maakte me nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je zoiets doet. Check de vlog en zie wat er gebeurt als je op avontuur gaat, al wandelend de bossen in trekt en compleet offline gaat. Is dit gevoel niet voor iedereen realiseerbaar?

Het zoutpad - Raynor Winn

MEER INFORMATIE COACHEN, WANDELEN EN LEIDERSCHAPSREIZEN

Wil je meer achtergrond bij wandelen, coaching en leiderschapsreizen, kijk dan eens op de volgende pagina’s:
Ode aan wandelen;
Leiderschapsreizen;
Coaching.

WIL JE MEER VAN DIT SOORT INSPIRATIE ONTVANGEN?

Laat je voornaam en je e-mailadres achter en je ontvangt af en toe een bericht als er nieuwe inspiratie is.

Je gegevens zijn veilig en je kan je elk moment met één klik afmelden.