De liefde en de relatie met je verleden - persoonlijke ontwikkeling

LIEFDE EN DE RELATIE MET JE VERLEDEN

INZICHT IN JE PATRONEN EN MOEIZAME DIALOGEN

NIEUWE INSPIRATIE?

Wil je een bericht als er nieuwe inspiratie is?

PAST BIJ ONZE KLEERSCHEUREN

Het viel me de laatst tijd weer op. In contact, intieme gesprekken met dierbaren, in coachingsessies en in trainingen. Dat we in de liefdesrelatie iets vinden wat ons zo doet denken aan het verleden. Bewust of onbewust zoeken we een partner die past bij onze ‘kleerscheuren’ uit het verleden. Hoe we in de liefdesrelatie bij uitstek iemand vinden die ons niet gestilde verlangen lijkt te beantwoorden. Dat zorgt voor de verliefdheid, de roze wolk en de vlinders in de buik. Eindelijk compleet. We kennen het gevoel allemaal. 

DE DROOM LOST OP

Als je op een gegeven moment merkt dat de ander je dat niet kan geven, maar dat je dat zelf hebt te leren dan begint de relatie pas echt. Vaak heb je dan nog niet in de gaten dat de individuele pijnpunten bij jezelf verwijzen naar het niet gestilde verlangen door de ander.

JE OVERLEVINGSINSTINCTEN GAAN AAN

Wrijving en schuring is vaak het gevolg. Een vervelend patroon ligt op de loer. Een patroon dat je van elkaar doet verwijderen. Sue Johnson, een bekende relatietherapeut, noemt het ‘De duivelse dans en dialogen’. Een reeks van verbale en non-verbale communicatie dat ervoor zorgt dat we onze kwetsbaarheid steeds meer verbergen en we gaan overleven met ‘oud gedrag’. Of het nu boosheid, terugtrekken, zorgen voor, vluchten in een verslaving of actie is. Gedrag dat we vroeger hebben geleerd en nodig denken te hebben. Om onszelf te beschermen. We kunnen veelal niet anders.

HET ONTSTAAN VAN EEN VICIEUZE CIRKEL

Dit ‘oude gedrag’ verbindt zich tot een patroon. Ze haken in elkaar en er ontstaat een vicieuze cirkel waar je niet uit lijkt te komen en steeds verder van elkaar af gaat staan. Twee volwassenen die met de rug naar elkaar zitten met daarbinnen kleine kinderen die graag gehoord willen worden. Prachtig weergegeven op het festival Burning Man door bovenstaand kunstwerk van Alexander Milov. Ik ken deze cirkel als geen ander. Hoe kom je daar nu uit?

DE WEG UIT DE CIRKEL

De weg uit deze cirkel is om niet naar het gedrag te kijken, maar naar de gebeurtenis die achter dat gedrag verstopt zit. Wat maakt dat iemand zich niet laat zien. Als je dat kunt zien ontstaat er ruimte en kun je compassie voelen. Bij jezelf en bij de ander en zie je wat er gebeurt. Er ontstaat ruimte om de kwetsbaarheid te laten zien en om van daaruit weer te verbinden.

MEER INFORMATIE EN ACHTERGROND OVER LIEFDE, RELATIE EN VERLEDEN

Kijk eens bijvoorbeeld naar de contactcirkel als je patronen in een relatie wil begrijpen. Om uit deze cirkel te komen heb je sterk persoonlijk leiderschap nodig. Het druist in tegen je bestaande patronen. Niet makkelijk en fijn. Wel de bron naar groei, rust en vrijheid. Het beste wat ik er over gelezen heb, zijn deze twee artikelen in het tijdschrift ‘De Vuurvogel‘ van coachingsopleiding Phoenix van een van mijn dierbaarste leraressen, Alexandra Tompkins:

WIL JE MEER VAN DIT SOORT INSPIRATIE ONTVANGEN?

Laat je voornaam en je e-mailadres achter en je ontvangt af en toe een bericht als er nieuwe inspiratie is.

Je gegevens zijn veilig en je kan je elk moment met één klik afmelden.