STAP 1
CONTACT
Contact maken is het eerste wat je in je ontmoeting doet. Met woorden, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en lichaamshoudingen, verhoud jij jezelf tot de ander. In dat contact nemen we onze ervaringen, kennis en emoties mee. Hoe maak jij contact?
ISOLEREN
Isoleren is een afweer- of defensiemechanisme dat we gebruiken als er – een dreigende – pijn of angst zich aandient. Dat is een fijne bescherming, maar een nadeel daarvan is dat de pijn die eronder ligt niet weggaat en je blijft hinderen. Wat kun je doen?
MOGELIJKE ONTWIKKELINGSGEBIEDEN
Contact maken met jezelf en met de ander – Omgaan met afwijzing en oordelen – Omgaan met lichamelijke sensaties, emotie’s en gedachten – Belemmerende overtuigingen in contact – Eerste bewegingen in contact – Vertrouwen – Isolatievraagstukken – Creëren van veiligheid en vertrouwen – Communicatiestijlen – Problemen in contact – Etc.
STAP 2
HECHTEN
Na het contact is de volgende stap dat je nabijheid zoekt. Jullie scheppen samen vertrouwen, creëren daarmee een basis om steeds meer uit te wisselen, jezelf te laten zien en aan elkaar toe te vertrouwen. Dat gebeurt in een relatie, in een team, maar ook bij een doel of organisatie. Soms vind je het lastig om te hechten. Hoe hecht jij?
ONTHECHTEN
Als je een onveilig gevoel hebt door – dreigende – pijn en angst dan bescherm je jezelf. Je doet een stap terug. Dat kan natuurlijk te maken hebben met een onveilige omgeving. De oorzaak kan liggen bij de ander, maar ook intern bij jou als de ander iets pijnlijks aanraakt. Wanneer onthecht jij? Hoe doe je dat?
MOGELIJKE ONTWIKKELINGSGEBIEDEN
Hechting met jezelf en met de ander – Omgaan met afwijzing en oordelen – Omgaan met mannelijke en vrouwelijke hechting – Onthechting – Belemmerende overtuigingen in hechting – Gesprekspartners lezen, observeren en begrijpen – Creëren van veiligheid en vertrouwen – Defensiemechanismen – Omgaan met kritiek, oordelen en afwijzing – Communicatiestijlen – Etc.
STAP 3
INTIMITEIT
Jezelf laten zien in het contact. Je voelt je vertrouwt, authentieke gevoelens komen naar boven en je stelt je open! Als de ander dat ook doet, ontstaat er gedeelde intimiteit en ben je op weg naar een diepe verbinding en ontmoeting. Intimiteit kan op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau ervaren worden. Hoe ervaar jij intimiteit?
TERUGTREKKEN
Als je beschermingslagen langzaam verdwijnen dan zijn je kwetsuren en je minder leuke kanten ook zichtbaar. Een actie van de ander kan dit eenvoudig raken. Als dit gebeurt dan is het moeilijk om in contact te blijven en zetten we een stap terug. Onze defensiemechanismen treden ogenblikkelijk in werking. Hoe trek jij je terug? En wat zijn jouw afweermechanismen?
MOGELIJKE ONTWIKKELINGSGEBIEDEN
Delen van kwetsbaarheden – Op je plek blijven staan – Omgang met grenzen – Omgaan met kritiek, oordelen en afwijzing – Creëren van veiligheid en vertrouwen – Vraagstukken rond initiatief – Vraagstukken rond autonomie – Ontvangen en geven – Defensiemechanismen – Symbiose – Afsluiting – Communicatiestijlen – Belemmerende overtuigingen in intimiteit – Overgave – Etc.
STAP 4
AFSCHEID
Uit de intimiteit stappen en afscheid nemen is pijnlijk. We stappen uit iets wat fijn is. Afscheid heeft een directe verbinding met de mooiste ervaringen en herinneringen. Dat kan afhankelijk van de gebeurtenis een gevoel van weemoed, melancholie, gemis en diep, intens verlies en verdriet oproepen. Hoe speelt afscheid bij jou? En wat doe je dan?
VASTKLAMPEN EN FUSEREN
Als je geen afscheid kunt nemen, het verlies niet wilt of kunt loslaten, dan is vastklampen een bekende strategie. Je houdt je intern vast aan een gedachte of je zet acties in werking om geen afscheid te hoeven nemen. Ook al is de boot vertrokken. Een andere strategie is je volledig aanpassen. Je verliest daarmee niet datgene wat je wilt behouden, maar daarentegen wel jezelf. Wat zijn jouw mechanismen als je geen afscheid wilt nemen?
MOGELIJKE ONTWIKKELINGSGEBIEDEN
Loslaten – Omgang met verbittering, woede en verwijten – Balans tussen blijven en afscheid – Inzicht in afsplitsing en fusie – Omgang met angst en pijn – Aandachtstraining – Ontwikkelen van flexibiliteit en adaptief vermogen – Lerend vermogen van ervaringen versterken – Etc.
STAP 5
ROUWEN
Het verwerken van verlies of gemis kan een korte gedachte, een gevoel van weemoed of melancholie zijn. Bij een diepgaand verlies kan de pijn ondragelijk zijn. Onze geest is van slag, met heftige emoties, intense gedachten en heftige pijn in ons lichaam. Ben je in staat om te rouwen? En hoe doe je dat?
ONTKENNEN
In de snelheid van ons leven vergeten we wel eens te rouwen door bij een verlies stil te staan. Bij een groot verlies ben je vaak niet in staat om alle pijn direct toe te laten. De pijn is te groot en ons gestel zoekt een manier om dit stapsgewijs toe te laten. We onderdrukken, verdoven en vluchten. Goed, maar niet genomen rouw blijft terugkomen en dient genomen te worden anders ontstaan er later problemen. Hoe vlucht jij?
MOGELIJKE ONTWIKKELINGSGEBIEDEN
(Plotseling) Verlies – Niet genomen rouw – Gevolgen van verlies en gemis – Rouwverwerking – Steun vinden – Hulpbronnen aanboren – Omgang met woede, verwijten en verbittering – Transformatieprocessen – Defensiemechanismen – Blootleggen van (oude) patronen – Ontwikkelen en gebruik van rituelen – Overgave aan het ‘grotere’ – Etc.
STAP 6
ZINGEVING
In elk verlies en afscheid zit iets moois verscholen. Makkelijk gezegd, ik weet het. Maar hoe diep de pijn, het verdriet of gemis ook is. Het brengt ook iets, we leren, het heeft en geeft betekenis en het zet ons op nieuwe sporen. Diepe verliezen transformeren en verrijken je en betekenis daarin vinden is de laatste stap van dit proces. Om het vervolgens in de wereld te zetten. Hoe werkt zingeving bij jou?
WROKKEN – BETEKENISLOOS
Vastblijven in het rouwproces, je slachtoffer voelen en nog niet de betekenis kunnen zien, zorgt dat het verdriet blijft. Het opnieuw contact maken en verder gaan met je leven is lastig. Je blijft hangen. Betekenis voelen en zien is dus een voorwaarde om iets nieuws te beginnen. Zie je wat de ontmoeting, relatie of verandering je heeft gebracht?
OP DE HOOGTE?
– Ontvang inspiratie in de vorm van docu‘s, films, boeken, artikelen en nieuwe aanvullingen op de ’Leer Zelf’ omgeving –
Je gegevens zijn veilig en met één klik meld je je af mocht de informatie je niet bevallen.
LEIDERSCHAP
– Workshops, coaching, trainingen, lezingen en leiderschapsreizen –
BEWUSTWORDING
Bewustwording van je gedrag is de eerste stap in persoonlijke ontwikkeling en de belangrijkste eigenschap daarvoor is aandacht en verwondering. Ben je je bewust van je gedachten, je emoties, je lichamelijke sensaties en je daaruit vloeiende gedrag en kun je daar met enige verwondering naar kijken, dan heb je een stevige basis voor persoonlijk leiderschap gelegd.
LEIDERSCHAP
In workshops, coaching, trainingen en leiderschapsreizen kijk je wat je in welke situatie doet en hoe dienstbaar dat is. Wat valt er op dit moment te leren? Wat heb jij bijvoorbeeld los te laten en wat heb je nu juist vast te grijpen? Hoe kan je je vrijer, rustiger en krachtiger voelen? Door een verband te leggen tussen je gedachten, je emoties, je lichamelijke sensaties en je gedrag én dat beter te begrijpen, ben je in staat om beter met je uitdagingen om te gaan. Je maakt andere beweging en je leert nieuw gedrag op een duurzame manier.
SNELLE STAPPEN EN DIEPGAANDE INZICHTEN
Met coaching en training kun je diepgaande inzichten krijgen en snelle stappen zetten. Met behulp van een specialist krijg je – naast twee extra paar ogen – zijn of haar ervaring en vaardigheden om op diepgaande wijze te zoeken. Hij of zij weet snel de vinger op de zere plek te leggen en helpt je meezoeken naar oplossingen, bewegingen en gedragingen die je beter passen.
VERTROUWEN EN NIET ALLEEN
Als geen ander weet ik dat jij de beste gids bent om je eigen pad te lopen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Belangrijk daarbij is dat er groot vertrouwen is tussen jou en mij. In de relatie en het vertrouwen kunnen de juiste vragen worden gesteld waardoor de antwoorden zich vanzelf aandienen.