‘REIZEN IN JEZELF’ – BASIS

Persoonlijk en zakelijk ontwikkelingsprogramma

MODULE BEWUSTZIJN

Voor een diepgaand zicht op je gedrag- en communicatiepatronen

Persoonlijk en zakelijk leiderschapsprogramma - Module 'Bewustzijn'

In deze module: Ontdek en concretiseer jouw uitdaging – Vergroot de basis van je leiderschap – Zicht op je communicatiegedrag – Jouw beschermingsmechanismen – Jouw relatiedynamieken ontrafelen

“Als je begint te lopen dan verschijnt de weg.”

OVER DIT PROGRAMMA

Doelgroep:
Voor professionals die het gedrag- en communicatie van zichzelf en van anderen beter willen begrijpen. En die helder, vrijer en effectiever willen communiceren en handelen.

Ontwikkelingsprogramma

Module 1 | Bewustzijn

13-9-2024 t/m 15-11-2024

4 coachingssessies en 1 trainingsdag

6 – 10 deelnemers

Lesmateriaal, coaching en trainingsdag

Toegang tot digitale leeromgeving

€ 1.250,- (excl. btw)

Trainer:
Norbert Koopen

 • Online lessen

  10x

  Begeleiding van verplicht en facultatief lesmateriaal.

 • 5 thema’s

  2 - 4 wk

  15 verschillende thema’s voor je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling

 • Coaching

  4x

  Training, begeleiding, focus en verdieping.

 • Trainingsdagen

  1x

  Een op maat gemaakte training om het geleerde optimaal te integreren.

 • Zelfstudie

  Minimaal 1u.00 per wk

  De gemiddelde minimale tijd die je aan het programma dient te besteden.

‘REIZEN IN JEZELF’ – BASIS

Persoonlijk en zakelijk ontwikkelingsprogramma

MODULE BEWUSTZIJN

Voor een diepgaand zicht op je gedrag- en communicatiepatronen

Pas jij jezelf in het contact soms zó aan dat je je eigen wensen op de tweede plaats zet? Of volg je regelmatig zo je eigen behoeften dat je het contact juist verliest? Wij zijn groepsdieren en overleven door te communiceren. Dat betekent dat onze fysiologie sterk gericht is op ‘de ander’. Je maakt in je communicatie en gedrag onbewust een afweging tussen je omgeving en jezelf. Het heeft van ons meesters in het communiceren gemaakt. Je bent in staat om ‘de ander’ snel te ‘lezen’. Een oogopslag of een gebaar geeft ons bijna meteen een gevoel of een gedachte over die ander om vervolgens instinctief in routinematige patronen te reageren. 

UITBREIDEN VAN JE LEESVAARDIGHEID

In deze module bereid je deze leesvaardigheid uit. Je leert hoe gedachten en gevoelens je gedrag automatisch aansturen waardoor je jezelf, ‘de ander’ en je relatiedynamieken beter begrijpt. Om daarna met die kennis met nieuwe manieren op een authentieke manier te experimenteren. Het gevolg is dat je helder, vrijer en effectiever communiceert waardoor je een betere balans vindt, meer verbinding ervaart en je doelen en behoeftes in contact met je omgeving op een effectievere manier realiseert.

BASIS: AANDACHT EN VERWONDERING

Om je gedrag in het contact met anderen te ontrafelen, heb je aandacht en verwondering nodig. Nadat je jouw doel in perspectief hebt geplaatst, word je in deze module uitgenodigd om die aandacht en verwondering verder te ontwikkelen. Je legt hiermee de basis voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en excellent leiderschap.

KRACHTIGE DRIE-EENHEID

Je kijkt – in een ontmoeting met ‘de ander’ of in een specifieke situatie – met aandacht naar je gedachten, je emoties en je lichaam. Het is belangrijk om niet alleen je gedachten te observeren, maar ook om te kijken welke link onze gedachten met het fysieke en onze gevoelens heeft. Het gevoel van ‘zelf’ is niet alleen in onze geest verankerd maar heeft een krachtige en levendige verbinding met ons lichaam. We kennen onszelf niet goed als we ons lichaam in onvoldoende mate voelen. En als we niet goed kunnen voelen, kunnen we onszelf ook niet goed leiden.

AANSTURING VAN JE COMMUNICATIE EN GEDRAG

Zodra je bewuster en aandachtiger handelt, krijg je informatie om je communicatie te onderzoeken. Hoe acteer je in het moment? Welke beschermingsmechanismen heb je? Waarom kom je nou telkens in dat nare gevoel terecht? Je zult achterhalen welke gedachten en gevoelens ten grondslag liggen aan je routinematige gedragingen. Het betekent dat je bewuster wordt hoe je in automatische patronen op ‘de ander’ reageert.

ONDERZOEKEN VAN JOUW RELATIEDYNAMIEKEN

Nadat je jezelf beter hebt leren kennen, verleg je je aandacht naar de relatiedynamiek. Waarom krijg ik altijd die typische reactie van ‘de ander’ op mijn gedrag? Waarom lukt het me niet op een andere manier? Wat vind ik daar zo lastig aan? En waarom zijn angst, schaamte en schuld nu zulke belangrijke thema’s als ik het anders wil doen? Je onderzoekt verschillende ontmoetingen en relaties en zoomt in op de hiërarchische relatie, je gedrag in groepen en en de partnerrelatie.

STERK EFFECT OP JE LEREND VERMOGEN

Je zult aan het eind van deze module merken dat je meer inzicht in je eigen manier van communiceren hebt en beter in staat bent om je eigen wensen in contact met de ander te voelen, verwoorden en realiseren. Je bent rustiger, krachtiger, vrijer en meer in verbinding met jezelf en ‘de ander’. En je leert dat ‘het moedige gesprek’ de kroon is op elke betekenisvolle relatie. Niet makkelijk, maar wel altijd rijk, betrouwbaar en authentiek. Het heeft een stevig positief effect op je lerend vermogen en daarmee op je persoonlijk en zakelijk leiderschap.

KORTOM: WAT BEREIK IK MET DE MODULE ‘BEWUSTZIJN’?

Je krijgt meer zicht op weerstand in de communicatie en hoe daarmee om te gaan, waardoor je ‘de ander’ en jezelf beter begrijpt en sneller uit lastige situaties komt.

Je leert manieren om helder, authentieker en meer in verbinding te communiceren waardoor je je doelen efficiënt en effectief kunt realiseren.

Je krijgt zicht op de verschillende communicatie- en transitiefases in een ontmoeting en situatie waardoor je beter kunt samenwerken en leidinggeven.

Je ontwikkelt meer lerend vermogen doordat je meer grip hebt op de processen die daaraan ten grondslag liggen.

Je krijgt meer zicht op jouw relatiepatronen waarbij je wordt uitgedaagd om lastige dynamieken te ontrafelen.

Je gaat beter leiding geven aan transities bij jezelf, ‘de ander’, de groep of een project doordat je beter begrijpt welke dynamieken er spelen en kunnen gaan spelen.

Je ervaart meer rust, vertrouwen en vrijheid in je dagelijkse communicatie.

“Dit programma is zo rijk, zo mooi, dat ik ’t jou – als je bereid bent de confrontatie met jezelf aan te gaan en de moed hebt het onbekende tegemoet te treden – van harte aanbeveel. Jouw reis zal anders zijn dan de mijne, want ieders reis is uniek, ieder avontuur persoonlijk. Maar voor iedereen die het aangaat, brengt ’t hetzelfde: vrijheid, rust en kracht.”

Annemarie Govaerts

PLAN DIRECT EEN VRIJBLIJVEND INTAKEGESPREK