• verlangen en betekenis - persoonlijke ontwikkeling

VERLANGEN

OP ZOEK NAAR BETEKENIS

NIET ZONDER

We kunnen niet zonder verlangen en betekenis in het leven. Het geeft het leven zin. En we worden een heel leven uitgenodigd omdat telkens opnieuw uit te vinden en te ijken. Wat past ons in deze fase van het leven. Verlangen en betekenis heeft te maken met gemis. Het is de andere kant van dezelfde medaille. Soms bevindt het zich aan de oppervlakte, soms eronder en zit vaak diep in ons verscholen. Ver weg omdat we ons hebben aangepast aan onze omgeving. Hoe kom je daar nu achter?

ZELFONDERZOEK

Zelfonderzoek kan helpen. Bijgevoegd vind je een aantal vragen die je op weg kunnen helpen. Ze zijn onderverdeeld naar verlangen en betekenis, obstakels en hindernissen en steun en hulpbronnen. Want het verlangen in een wereld zetten is vaak op een opgave. Omdat we iets nieuws doen, iets doen wat ons niet bekend is. We bevinden ons op nieuw terrein, gaan een geweldig avontuur aan en dat is spannend. En bij een dergelijke taak kunnen we alle hulp en steun gebruiken om obstakels te omzeilen en te overwinnen.

PERSPECTIEF VAN BUITEN – TALENTEN, VAARDIGHEDEN EN CAPACITEITEN

Het perspectief van jezelf is er slechts één. Een prachtig perspectief, maar wellicht ook eentje die je goed kent en soms beperkend kan zijn. Hoe kijken anderen tegen je aan? Wat breng je bij hen te weeg? Hoe ervaren ze je? Laat je verrassen!

1. Vraag 5 anderen naar jouw talenten, vaardigheden en capaciteiten zijn.
2. Wat ervaren zij als heel mooi en uniek in relatie met jou?
3. Hoe worden ze door jou geraakt?
4. Wat bewerkstellig jij in een groep, situatie of activiteit?

VERLANGEN – CONCREET EN IN ZIJN ALGEMEENHEID

Antoine de Saint-Exupéry schreef in ‘De kleine prins‘: “Alleen met het hart kun je goed zien… het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar”. Hoe zit dat bij jou? Kan je je verlangens goed voelen? Of ben je alleen maar bezig om de wensen van anderen te voldoen? Ben je je voortdurend aan het aanpassen? Durf je je verlangens te voelen en uit te spreken. Ga eens rustig zitten. Luister, voel en probeer deze vragen eens te beantwoorden. Het geeft weer hoe je met je verlangens omgaat en hoe je ze beleeft.

1. Wat is (zijn) je grootste verlangen(s)?
2. In hoeverre laat jij je verlangen(s) (makkelijk) toe?
3. En jaag je ze na?
4. Hoe belangrijk zijn jouw verlangen(s)? Spelen ze een grote rol in je leven?
5. Soms durven we niet eens aan een verlangen te denken zo eng vinden we het. Maar wat zou je er over zeggen als het nooit bekend zou worden?
6. Wat zou je een goede vriend(in) over je verlangen(s) vertellen?

AANGEPAST

We zijn als mens geprogrammeerd om pijn uit de weg te gaan. We willen niet afgewezen worden en hebben vaak angst om te falen. We kiezen vaak voor het veilige en vertrouwde. En om die reden passen we ons aan onze omgeving aan. Het hoort bij ‘ons mens zijn’. En we houden daarmee deels een ‘onecht’ beeld van onszelf overeind. Dat kost ons veel energie omdat we in werkelijkheid niet zo zijn. En dat onechte beeld omhult het verlangen dat diep in onszelf verscholen zit. Heb je zo wel eens naar jezelf gekeken?

1. Wat doen anderen en situaties met jou? Hoe pas jij je aan?
2. En belangrijker wat ligt daaronder verborgen?
3. Welk deel laat je niet zien?
4. Welke activiteiten kosten je energie?

ENERGIE

Je voelt de energie in je lichaam. De dingen gaan je gemakkelijk af. Je hebt plezier en het ‘stroomt’. Dat heeft te maken met wie je in je omgeving hebt, in welke situatie je zit en welke activiteit je aan het doen bent. Het beïnvloedt je gedachten, emotie en je lichamelijke sensaties. Je bent in je element en enthousiast.

1. Welke activiteiten geven je energie?
2. En in welke situatie en omgeving voel jij je comfortabel en maakt jou enthousiast?
3. Van welke mensen word je vrolijk en krijg je energie?

VERVULLING, VOLDOENING EN BETEKENIS

Wij kunnen niet zonder betekenis in ons leven. Betekenis geeft richting aan ons leven. Viktor Frankl een overlever van Auschwitz, psychiater en schrijver van ‘De zin van het bestaan‘ betoogt dat zin vinden tot een waardevol leven leidt. En ieder mens krijgt een leven lang de gelegenheid zijn betekenis en zin te onderzoeken, te vinden en te realiseren.

1. Hoe voldaan ben je elke dag?
2. Als tijd en geld geen rol zouden spelen, wat zou je dan gaan doen?
3. Door welke activiteiten, mensen en situaties word je geraakt? En waarom?
4. En welke bijdrage zou jij daar aan willen leveren?