OUR PLANET

Een serie over schoonheid en verlies

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding voor een fragment (2.23) –

OUR PLANET

Een serie over schoonheid en verlies

De nieuwe serie ‘Our Planet’ is werkelijk fantastisch. Ik heb nog niet alles gezien. Maar wat een serie zeg. De verhalenlijnen, de muziek, de montage, de onweerstaanbare voice-over van Sir David Attenborough (92 jaar), maar vooral de onnavolgbare beelden met de nieuwste cameratechnieken.

ONDERDEEL VAN DE NATUUR

Wat de serie zo bijzonder maakt denk ik, is dat je het gevoel krijgt dat je even in de habitat van het dier bent. Het voelt alsof je met een luipaard meeloopt, met dolfijnen meezwemt en op jacht gaat met de tijger. En dan de scherpe en onvoorstelbare beelden. Het lijkt wel of ze steeds op het juiste moment hebben gefilmd. De dronebeelden van de vistechniek van de ‘Humpbacks’ op Antarctica of de intieme dans van een paradijsvogel – Arfakpartotia – in Nieuw-Guinea voor zijn nieuwe grote liefde. Met fantastisch commentaar van Sir David Attenborough. En let op de camera vlak boven het vrouwtje. Dat kun je toch niet verzinnen.

WAT EEN PROJECT

Je hebt vast wel eens een afleveringen gezien van de BBC-series Planet Earth, Blue Planet, en Frozen Planet met Sir David Attenborough. Maar de nieuwe ‘Our Planet’-serie die te zien is op Netflix voert nu de boventoon. Als je naar de behind the scenes van ‘Our Planet’ kijkt dan zie je de enorme liefde voor de natuur. 600 cameramensen maakten 200 filmreizen op 7 continenten in 60 landen. Ze produceerden 400.000 uren aan zogenaamde cameravallen, maakten 6600 dronevluchten, waren 911 dagen op zee, maakten 2000 duikuren en hadden 3.375 draaidagen. Daarvan zijn slechts 8 afleveringen gemaakt. Slechts 8 afleveringen met maar 1 boodschap. Onze natuur is prachtig en staat onder een te grote druk. Veel natuur zoals we dat kennen gaat verdwijnen tenzij we iets drastisch doen.

– Tekst ‘Our Planet’ gaat onder de afbeeldingen verder –

– Klik op onderstaande afbeeldingen en vind meer inspiratie over natuur –

KNOOP IN JE MAAG

En dat zorgt dat je met een knoop in je maag, veel ongemak en schuld zit te kijken. Telkens word je door de stem van Sir David Attenborough op de feiten gewezen. Over afnemende populaties en bedreigde diersoorten. Bijvoorbeeld de ijsbeer die met zijn jong een andere jachttechniek moet zien te vinden om te overleven omdat het ijs te dun wordt voor zijn oude manier.

ZIEN

Te zien op Netflix, maar dat had je vast al begrepen. Meer en extra informatie is hier te vinden:

  1. Our Planet homepage
  2. Fragment Narwhals (3.06)

DE WEG OMHOOG

Our Planet geeft dus een prachtig beeld van onze wereld en geeft ons tegelijkertijd een onrustig gevoel. De opvolger van deze serie: David Attenborough – A Life On Our Planet geeft aan hoe we in deze situatie terecht zijn gekomen en hoe we doordat we steeds verder van de natuur afstaan en die ‘gebruiken’ we onszelf aan het vernietigen zijn. Het geeft ook een lonkend perspectief. Aan de hand van zijn eigen leven vertelt David Attenborough wat er gebeurt is, wat ons te wachten staat als we zo doorgaan en wat we kunnen doen om dit lot om te buigen. Een man die zich zo verbonden heeft met de natuur op deze wereld in de nadagen van zijn leven aan het woord.

TOT JEZELF KOMEN IN DE NATUUR

Ik ben voor tot jezelf komen in de natuur. De deur open doen, over de drempel stappen, het vertrouwde achter je te laten en een aantal dagen in de natuur doorbrengen. Het is wonderlijke en intense ervaring die ik iedereen gun. Weg van alles en iedereen. Alleen jij, de natuur en je eerste levensbehoeften. Je komt in een bijzondere staat van zijn. Bekijk de onderstaande vlog eens? Is dat niet voor iedereen weggelegd? Om even niets te doen en te genieten van wat er allemaal is. Dan voel je haar kracht, haar energie, haar rust en voel je betekenis. Wil je een keer mee op reis? Elke keer weer. Lees hier enkele ervaringen mocht je nieuwsgierig zijn.

– Klik op onderstaande vlog en vind inspiratie over als je alles loslaat en de natuur ingaat –

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: