• Ontwikkelen

    In de natuur in het moment

  • 1-op-1 coaching

    Elke dag

  • Groepscoaching

    Start en afsluiting dag

  • Doen

    Leren door te ervaren

  • Leerlijn

    Klassieke methode

  • Bivak en hutten

    Eenvoud

  • Natuur

    Diep de bossen in

  • Stilte

    Rust en ruimte

  • Beweging

    Hiken

  • Conditie

    Goed

‘DE NATUUR ROEPT’

Terug naar de natuur voor rust, heling, creativiteit en energie

Elk jaar is er wel een moment als ik mijn achtertuin instap en denk: hé, het is survivalweer. Het is de geur van natte bladeren in de herfst als ik mijn achtertuin instap die deze gedachte bij mij laat opkomen. En meteen dwalen mijn gedachten naar de Vogezen bijna dertig jaar geleden. In dat gebied in het noordoosten van Frankrijk had ik mijn eerste echte outdoorervaring toen ik aan survivalwedstrijden deelnam. Een aantal jaren later volgde ik mijn eerste klimcursus en voor ik het wist zwierf ik samen met mijn vrienden in allerlei expedities over de uithoeken van de wereld. Om nu met cliënten weer terug te keren naar de Vogezen. De plek waar het allemaal begon. 

HET BEGIN

Ik kan het me nog goed voor de geest halen. Dodelijk vermoeid – na de eerste survivalopdracht – was de avond te snel ingevallen. We hadden nog geen slaapplek gevonden en rolden uiteindelijk maar in een weiland het doorzichtige campingfolie uit. Na een koude, onrustige en natte nacht werden we de volgende ochtend door koeien verwelkomd. Fris, maar snel opgewarmd door de opkomende zon, zochten we de groep op en gingen naar de volgende opdracht. En vanaf dat moment kampeerde ik liever in de vrije natuur dan op een camping. En talloze survivals in de Ardennen, de Vogezen, de Auvergne en de Harz volgden.

HOGER, EXTREMER EN VERDER

En natuurlijk waren de geërodeerde toppen van de Vogezen niet genoeg en moest het extremer. In de jaren daarna volgde ik in de Alpen vele klimcursussen en daar ontmoette ik twee van mijn beste vrienden. Ook zij waren op zoek naar outdoor en avontuur. En zo ontvouwde zich razendsnel een nieuwe wereld. De hoogste toppen in de Alpi Orobie in Italië moesten er eerst aan geloven. En al gauw volgden lange extreme expedities naar Alaska, de Kaukasus en de Andes.

PAS OP DE PLAATS

Toen onze dochter geboren werd, stopte ik met het gevaarlijke avonturieren. Ik had al te veel engeltjes op mijn schouder verbruikt en mijn liefde voor mijn dochter was te groot. Het extreme bleef echter. Ik realiseerde me op deze reis weer hoeveel ik de afgelopen decennia had gedaan. Niet alleen die tochten en expedities, maar ook ijsklimmen, canyoning, toerskiën, wildkamperen in de bossen en al die lange toerfietstochten et cetera.

PLEK OM RUSTIG TE WORDEN

Ik deed alles om uit de waan van de dag te ontsnappen. De natuur was de plek waar ik altijd rustig werd. Mijn klimmaten en ik hebben er een uitdrukking voor: ‘buiten spelen’. Als het dagelijks leven ons te veel werd dan vluchtten we de natuur in. “Even tijd om buiten te spelen”, zeiden we dan. Alles viel dan van onze schouders. Ik wilde altijd iets van die tochten in mijn dagelijks leven meenemen, maar slaagde daar eigenlijk nooit in.

ONBEWUSTE PATRONEN

Achteraf realiseer ik me dat ik destijds onvoldoende met de signalen uit mijn omgeving kon omgaan. Elke keer werden die onbewuste patronen uit mijn verleden aangeraakt. Ik kan me dat onrustige gevoel waar ik geen vat op kreeg nog zo goed herinneren. Ik begreep het niet en het zette me in een overdrive. Dat ging niet alleen ten koste van mijn omgeving en mijn gezin maar ook van mezelf.

OP MIJN KNIEËN

Een vreselijk ongeluk en een pijnlijke scheiding bracht me op mijn knieën. Waar ik eerst de rust buiten me zocht, begon ik nu heel voorzichtig die rust in mezelf te zoeken. Ik leerde om in mezelf af te dalen en daar op diepgaande manier te reizen. Het is het tegelijkertijd het grootste, moeilijkste en mooiste avontuur in mijn leven. Dat afdalen is zo nu en dan niet makkelijk, maar ik zou niets anders willen. Eindelijk werd het rustiger en stiller, maar ook voller en rijker. Het bracht me bij switch in mijn carrière. Ik werd ik coach, trainer en outdoorgids.

EERSTE STAP

Het eerste dat ik op mijn nieuwe carrièrepad deed, was natuurlijk een leiderschapsreis naar de Italiaanse bergen organiseren. De natuur en de bergen in om jezelf te reguleren en te ontwikkelen. Niet alleen door de kracht van de natuur en de bergen die ik zo goed kende, maar vooral ook door mensen mee te nemen in wat ik de afgelopen jaren had geleerd over reizen in jezelf. Door outdoor te combineren met trainen en coachen. Ik ontwikkelde een leiderschapsprogramma en verfijnde dat constant. Het werd later het kloppende hart van mijn leiderschapsprogramma ‘Reizen in jezelf’: jezelf ontwikkelen in het dagelijks leven door de combinatie van coaching, training en natuur. 

‘INTO THE WILD’

En op de achtergrond was daar altijd die innerlijke stem die zei dat ik het extreme moest opzoeken. Om mensen nog dichter naar de natuur te brengen. En het liefst zou ik je meenemen naar de Yukon, Patagonië of Alaska. Daar ligt mijn favoriete landschap. Echt ruige en rauwe natuur waar in de zomer het leven door de lange lichte dagen explodeert. Naar die combinatie van gletsjers, wilde valleien en groene bergen zou ik elk jaar wel willen. Ik had daar ooit een reis naartoe gepland, maar COVID-19 gooide op het allerlaatste moment roet in het eten. En tegenwoordig vlieg ik niet of nauwelijks.

ALTERNATIEVEN

Dus ik moest op zoek naar een alternatief. Schotland met zijn ‘Highlands’, ‘The Outer Hebrides’ of ‘down the Spey river’. Of Noorwegen met zijn ruige natuur waar ik ook zo graag kom. Kijk eens naar de foto van de Lofoten bij de leiderschapsreizen. Adembenemend toch? Of een tocht naar de bossen van Zweden waar ik zo vaak wandelde en kanode. Allemaal prachtige alternatieven die met de auto aan te rijden zijn, maar ik zocht iets nog dichter bij huis.

TERUG NAAR DE BRON

En dan komen we toch weer bij de Vogezen. De plek waar het allemaal begon. Het is makkelijk aan te reizen. Hier liggen heerlijke paden, zijn nog echte bossen en op de kammen van de geërodeerde bergen heb je prachtige vergezichten. Het is het gebied waar veel wolven leven. En zelfs de lynx is hier nog te vinden. Zoek maar een op Google naar ‘Vincent Munier, photos, les Vosges’ en je krijgt een wonderschoon beeld van die natuur van een van de beste natuurfotografen ter wereld. Het is zijn ‘homeground’. Met een continentaal klimaat met alpine invloeden een uitstekende plek voor een nieuwe reis. 

HET 3-DAAGSE EFFECT VAN DE NATUUR

Als alles wegvalt en je diepe rust ervaart

Wat menigeen al weet, is in de afgelopen jaren door vele wetenschappers ondersteunt. Als je meer dan drie dagen in de natuur bent dan verandert er iets wezenlijks in je. Je wordt kalmer, creatiever en krijgt meer energie. Je voelt je geaard, rustig en langzaam wordt het stil. En dat is logisch. De natuur is onze natuurlijke habitat waar we onszelf altijd weer kunnen (her)vinden. Hier komen we vandaan.

DE HEILZAME WERKING VAN DE NATUUR

In tal van artikelen (1, 2, 3, et cetera) worden de voordelen van de natuur beschreven. Geen pillen of fysieke behandeling meer, maar gewoon wandelen en aanwezig zijn in de natuur. Ik geloof in die heilzame werking van de natuur op onze geest en ons lichaam.

KRACHT VAN DE NATUUR

Ik merkte het ook weer op deze reis. Waar ik in de eerste dagen veel emoties en gedachten had, verdwenen die op een haast geruisloze wijze naar de achtergrond. Langzaam kwam het brede spectrum aan geluiden van de bossen in mijn bewustzijn. De verschillende geluiden die de wind kan maken, het geluid van aankomende regen – enkele tientallen meters verderop – op de bladeren of die ongelofelijke vogelgeluiden. Ook het breken van hout van een geschrokken ree door onze aanwezig was daar ineens. En zo zagen we ook langzaam het wild om ons heen.

JE HERSENEN EN JE LICHAAM STELLEN ZICH OPNIEUW IN

En dat is niet verwonderlijk. Je hersenen en je lichaam hebben ook rust nodig. Hoe lastig is dat in onze wereld waar we constant signalen op ons krijgen afgevuurd, af en toe de natuur opzoeken helpt. Al is het maar in het plaatselijke park. En als je wat langer de natuur intrekt dan ondergaan je hersenen en lichaam een soort van reset en stellen zich opnieuw in. Je gaat bijvoorbeeld dingen horen en ruiken die je niet kent.

BEWIJS?

Veel onderzoeken wijzen in die richting al blijft dat moeilijk om exact te bewijzen. Maar dat hoeft ook niet. Jij en ik herkennen het effect. En als je het niet kent dan raad ik je aan om drie dagen zonder mobiele telefoon een keer de natuur op te zoeken. Je weet niet wat je overkomt.

NATUURLIJKE PLEK

In die rust ontstaat er ook een natuurlijke plek om te coachen. Een visualisatie voor het bepalen van wat er in essentie speelt, onderzoeken van een lastige situatie, een ervaringsgerichte oefening om te voelen wat er nu werkelijk in die ontmoeting gebeurt of het aanreiken van theorie om je gedrag te veranderen.

DIEP GEMIS

En misschien komt er wel diep gemis naar boven. Niet makkelijk, wel bevrijdend. Verdriet dat zich in de stilte ineens ruimte krijgt en zich een weg baant uit je innerlijke diepte. En met wat coaching zie je hoe dat verdriet je in het dagelijks leven vaak onbewust beïnvloedt. Tijd om het te omarmen en een eerste stap van heling te vinden. In de natuur, het wandelen en de rust ontstaat er stilte en kom je bij die diepe lagen die vaak in het dagelijks leven door de waan van de dag worden overschaduwd.

SPEELBAL

Je merkt op zo’n reis weer hoe krachtig je door je omgeving wordt aangestuurd en hoe sterk je verleden daarin een rol speelt. We leven in een drukke en complexe maatschappij. Misschien vind je het lastig om alle ballen in de lucht te houden, moeilijk om prioriteiten te stellen en misschien heb je zelfs weleens last van stress- of burn-outverschijnselen. Het blijft een grote uitdaging om geen speelbal van je omgeving te zijn. Fysiek en geestelijk gezond zijn, vraagt tegenwoordig een actieve en intensieve investering.

AUTHENTIEK EN BETEKENIS

En de remedie klinkt simpel, maar het is niet gemakkelijk. Jezelf met al je gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en gedrag aanschouwen. En het helpt om dat in een zekere stilte en met verwondering te doen. Niets meer, maar zeker ook niets minder. Ik help je daarbij door je lijnen te geven waarlangs je kan afdalen. Om te reizen in jezelf, te ontdekken, de onrust en de lastige emoties te ervaren om uiteindelijk wat meer rust en helderheid te vinden.

OP EEN ANDERE MANIER DE WERELD BETREDEN

En als je de wereld dan betreedt, laat je niet alleen het mooie, succesvolle en krachtige zien, maar ook het lastige, gevoelige en kwetsbare dat je hebt waargenomen en hebt ontdekt. Met die stap kan je iemand pas echt ontmoeten. In die communicatie word je identiteit bevestigd, ervaar je betekenis en ontstaat er een diepgaande verbinding. Het klinkt wellicht eenvoudig, maar het is zo verschrikkelijk moeilijk. We zijn zo geconditioneerd. We beseffen dat vaak onvoldoende. Ook dat ervaar je daar in de bossen.

BEN JE DAN NIET OP EEN GEWELDIG AVONTUUR?

Wat zou er nu met jou gebeuren als je meeging op zo’n reis? Wat zou er met jou gebeuren als je in een hangmatje in de natuur lag en je hoort de reeën en uilen om je heen? Wat komt er bij jou naar boven als je mobiele telefoon zes dagen niet gebruikt, er geen nieuws is, je geen signalen van je werk of sociale omgeving ontvangt en je echt helemaal in het moment kunt zijn? Wat komt er in die rust en stilte uit het onbewuste naar boven? Ben je dan niet bezig met een geweldig avontuur? Het is alsof er een nieuwe grote ruimte wordt geopend waar dingen op zijn plaats vallen.

LES VOSGES

De bossen in

In het noordoosten van Frankrijk ten westen van de Rijn ligt de Elzas. In de Franse regio vind je de bergketen de Vogezen. Deze bergketen bevindt zich in de departementen Haut-Rhin, Bas-Rhin en Vosges. Dit laatste departement ontleent zijn naam aan deze oude geërodeerde bergketen. De heuvels zijn begroeid met dichte bossen met prachtige flora en fauna.

ONSTAANSWIJZE

Miljoenen jaren geleden botsten daar in het noorden van Frankrijk continentale platen tegen elkaar waardoor deze bergketen ontstond. De toppen worden ook wel Ballon genoemd. Het begrip Ballon komt van het Keltische ‘bál’, dat ‘heuvel’ betekent en past bij de kenmerkende ronde geërodeerde toppen. Je kent ze wellicht: le Grand Ballon (1.424 meter), le Petit Ballon (1.272 meter), le Hohneck (1.363 meter), de Ballon d’Alsace (1.247 meter) et cetera.

PRACHTIGE PADEN

Of misschien ken je de GR5 (Grand Randonée 5): een langeafstandspad van ongeveer 2600 km (afhankelijk van de variant die je kiest) in West-Europa. Het pad loopt van de Noordzee in Nederland, door België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, en uiteindelijk tot aan de Middellandse Zee in Frankrijk. Een van de mooiste gedeeltes van het traject bevindt zich daar. Wij zoeken dit pad vaak even op vanwege de spectaculaire vergezichten.

BIJZONDERE PLEK

Door de combinatie van een continentaal klimaat met alpiene invloeden kunnen afhankelijk van de hoogte en ligging verschillende microklimaten ontstaan met hun eigen microcultuur. In het zuidelijke gedeelte van dit gebied wordt deze wildernistrail gehouden. De paden zijn er steiler, de bossen dichter en er zijn talrijke natuurlijke meertjes. Het voelt alsof je in de wildernis bent. 

NATUUR

De bossen in de Vogezen bestaan – zoals je op de foto’s kunt zien – uit een mix van loofbomen en naaldbomen afhankelijk van de hoogte. Beuken, dennen, sparren en eiken zijn veelvoorkomend. Als je je over de heuvels beweegt zie je langzaam de vegetatie veranderen. Er zijn ook bijzondere planten te vinden. En deze flora biedt een belangrijke habitat voor veel inheemse diersoorten, waaronder de Euraziatische lynx, grijze wolven, reeën, wilde zwijnen, edelherten en diverse vogelsoorten zoals buizerds, haviken, spechten en auerhoenderen.

AVOND, NACHT EN SLAPEN

Een veilige plek tussen de bomen

Overnachten in de natuur kan op verschillende manieren en is altijd comfortabel als je maar de goede spullen gebruikt en de juiste locatie opzoekt. In de Vogezen moet je rekening houden met sterke verschillen in temperatuur en het veranderende weer. Met het invallen van de avond kan op de verschillende hoogtes de temperatuur sterk dalen en het weer plotseling veranderen. Bovendien regent het gedurende de week meestal wel eens. Dus een goede voorbereiding is het halve werk. Daarover word je niet alleen geïnstrueerd. Een deel van de outdoorspullen is bij de reis inbegrepen.

BIJZONDERE ERVARING

Als het begint te schemeren dan kan het in de Vogezen snel afkoelen. Een nieuwe periode in de dag breekt aan. Tijd om vuur te maken. En dat is altijd een bijzondere ervaring. De grote ruimte waarin eerst alles nog zichtbaar was, vervaagt langzaam en met het knapperende en warme vuur verandert dat in een kleine intieme huiskamer. Met het vuur kom je in een afgesloten wereld waar alleen de eerste meters rond het vuur zichtbaar zijn.

INZICHTEN EN ERVARINGEN DELEN

Met in je hand een kop warme thee, koffie en chocolade en starende naar het vuur met de waterdamp die zich een weg baant door het rottende hout, deel je de ervaringen van de dag, komen verhalen uit het verleden naar boven. Een herinnering, een inzicht, een gevoel dat je parten speelt, vindt zijn weg naar het kampvuur.

EEN INTIEME HUISKAMER MET EEN PRACHTIG UITZICHT

En soms wordt de intieme huiskamer wat groter. Dan schijnt de maan door het bos, zie je alle contouren. En als je geluk hebt dan en het is een heldere nacht dan verschijnt er een indrukwekkende sterrenhemel. De sporen van het melkwegstelsel worden zichtbaar door de melkachtige gloed. Iets wat we in Nederland slechts op enkele plekken kunnen zien.

NATUURLIJKE MANIER VAN SLAPEN?

Na een lange dag maakt de vermoeidheid zich snel van je meester. Je laat het vuur nog wat branden om langzaam naar je slaapplek te gaan. En het liefst slapen we in onze hangmat. Door de natuurlijke houding is het net alsof je weer in de baarmoeder zweeft.

UITZICHT

Om deze manier van slapen comfortabel te maken heb je een therm-a-rest matje nodig om in de hangmat te leggenen een warme slaapzak met een geïntegreerd muskietennet doet de rest. Je hebt dan bij een heldere nacht een prachtig uitzicht op de boomtoppen en de sterrenhemel. 

ANDERE SLAAPVARIANTEN

Mocht het gaan regenen dan kunde kleine tarp die je bij aanvang van de reis van me hebt gekregen heel simpel over de hangmat kan spannen. Zo lig je warm en droog. Eventueel kun je ook voor een andere variant kiezen; je maakt met je wandelstokken eenpersoons- of tweepersoonstentje. Het is maar wat je het prettigst vindt. 

ONDERDEEL VAN DE NATUUR

Als er vuur is gemaakt bevinden de grote dieren zich vaak op afstand. Uilen en kleine zoogdieren zijn wel hoorbaar. Maar als je geen vuur hebt gemaakt of je wordt ’s morgens in stilte wakker, dan kun je zomaar het geluid van een ree of een everzwijn die je passeert horen. In je groene hangmat ben je echt onderdeel van de natuur geworden. 

MIJMEREN, ANDER LICHT EN BEVOORRECHT

Het is een plek om over je dagelijks leven te mijmeren. Het dagelijks leven met al zijn uitdagingen komt daar in de natuur vaak in een ander daglicht te staan. En vaak realiseer je je ook hoe bevoorrecht je bent. En je overdenkt hoe je het geleerde, de inzichten en de rust meeneemt in de waan van alledag.

HET GELUK VAN ZWERVEN

Om vervolgens op te staan, een kopje koffie te drinken en te genieten van de opkomende zon. Je ziet het bos letterlijk wakker worden. Tijd om in te pakken. Tijd om het pad te vervolgen. En ineens is daar de nieuwsgierigheid wat deze dag je gaat brengen. Wat ga ik zien? Wat kom ik tegen? En waar slaap ik vanavond? En de eerste stap is alweer gezet.

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: