EEN BIJZONDER PERSPECTIEF

Thomas Hertog over de kosmos

– INSPIRATIE –

– Klik op de afbeelding en luister naar de podcast (2.32.43) –

“De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen,
maar in het hebben van nieuwe ogen”

DE SELECTIE VAN 2023

Andere documentaires, video’s en podcasts

we need to talk about cosby
Stolen youth
De zaak schaap
George Carlin
North of the Sun
Hallelujah
all that breathes
Under the wire
the pigeon tunnel
the truffle hunters
Illusie
The high life
free spirit
love lessons

EEN BIJZONDER PERSPECTIEF

Thomas Hertog over de kosmos

– Klik op de afbeelding en luister naar de podcast (2.32.43) –

Ik weet nog goed dat ik die maandag na Zomergasten verdwaasd en vol verwondering op mijn fiets mijn dagelijkse ritje naar het zwembad maakte. Thomas Hertog had me die avond daarvoor in een nieuwe wereld meegenomen. Met een vernieuwde blik luisterde ik naar de vogels en insecten. En ik keek met verbazing naar die enorme diversiteit aan planten, bomen en andere vormen in mijn omgeving. En dat kwam allemaal door het antwoord van die Hertog op een vraag van Theo Maassen.

DE ENIGEN

Op de vraag of er buitenaards leven is, antwoordde Hertog iets in de trant van: ‘Ik denk dat wij de enigen in dit heelal zijn. Misschien is er her en der een bacterie. Maar stel dat er een beschaving een miljoen jaar op ons voorloopt. Dan hadden we met het bereik van onze radiotelescopen en optische telescopen allang iets moeten waarnemen. We kunnen tegenwoordig zo ver luisteren en kijken. Wat hier op deze aarde is ontstaan is verbonden aan een reeks van toevalligheden en de kans van herhaling is zo verschrikkelijk klein.’

PERSPECTIEF EN OVERZICHT

Wat hebben sommige mensen toch een prachtig overzicht en wat kunnen ze ons daarmee prachtige perspectieven geven. Als je je realiseert dat met een grote kans de enige plek is het heelal met zoveel leven en zo’n enorme diversiteit hoe kijk jij dan naar de natuur en de wereld? Wat is dan jouw houding?

MEER?

Ik vond dit de beste Zomergasten in jaren mede ook door het authentieke interviewen van Theo Maassen. Je kunt veel Zomergasten als podcast terugluisteren. De fragmenten worden door een redacteur samengevat zodat je het gesprek begrijpt. Luister meer Zomergasten hier.

– Klik op de afbeelding en lees meer over de selectie van 2023 –

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: