UIT DE ILLUSIE STAPPEN

Joris Luyendijk over privilige

– INSPIRATIE –

– Klik op de afbeelding en luister naar de podcast (2.29.54) –

“De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen,
maar in het hebben van nieuwe ogen”

DE SELECTIE VAN 2023

Andere documentaires, video’s en podcasts

love lessons
free spirit
The high life
the truffle hunters
the pigeon tunnel
Under the wire
all that breathes
Hallelujah
North of the Sun
George Carlin
De zaak schaap
Stolen youth
we need to talk about cosby

UIT DE ILLUSIE STAPPEN

Joris Luyendijk over privilige

– Klik op de afbeelding en luister naar de podcast (2.29.54) –

Joris Luyendijk wil geen journalist worden genoemd. Praatjesmaker past hem beter. Ik denk het eerlijk gezegd ook. Vanaf zijn studie politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam en later in Egypte, prikt hij illusies door. Hij combineert een grenzeloze nieuwsgierigheid, een krachtig analytisch vermogen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een enorm arbeidsethos. Het levert steevast boeken op waar hij met een gestrekt been tegen het heersende beeld en de gevestigde orde ingaat: ‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’, ‘Je hebt het niet van mij, maar…’, ‘Het zijn net mensen’ en ‘Dit kan niet waar zijn’.

ILLUSIES DOORPRIKKEN

Zijn meeste recente illusie gaat over hemzelf. Nadat hij bij The Guardian door het niet kennen van de cultuur zelf voor het eerst in zijn leven in een lastige werkomgeving kwam, dook hij na wat omzwervingen in de geprivilegieerde positie van de Nederlandse witte man. In zijn onderzoek bracht hij deze positie terug tot 7 kenmerken (7 vinkjes). 3% van de Nederlandse bevolking behoort tot die groep en zij bepalen grotendeels wat er in Nederland gebeurt.

MEEST FRUSTERENDE

Het meest frustrerende is dat ze – door het niet of onvoldoende ervaren hebben van weerstand – zelf niet door hebben dat ze in een illusie leven en welke schade ze daarmee onbewust aan de samenleving toebrengen. En dit onderzoek kwam hem duur te staan. Niet alleen bij de zogenaamde ‘7 vinkjes’, maar juist ook bij de groep die hij wilde helpen. Kijk eens hoe hij destijds in Buitenhof (start item Luyendijk bij 39.13) onterecht werd neergesabeld. Lees hier in Trouw meer achtergrond over de ietwat lage aanval en luister in de ‘Friday Move’ of lees in de mediacourant naar het commentaar van Luyendijk

TYPISCHE ‘WITTE-VINKJES-REACTIE’

Ook ik had de typische ‘witte-vinkje-reactie’ toen mijn Marokkaanse vriend me uitnodigde voor een lezing van Joris Luyendijk over dit thema. ‘Niet nodig’, antwoordde ik. ‘Ik ken jouw verhalen over racisme en ongelijkheid in Nederland heel goed en ik doe er niet aan mee. Ik ben inclusief.’ Totdat ik me in het onderwerp verdiepte en me realiseerde dat ik veel dingen niet wist. Ook ik moest nog meer uit mijn illusie stappen.

ZICHT OP DE 7 VINKJES EN LUYENDIJK

Krijg in dit marathoninterview van 2,5 uur meer achtergrond bij deze illusie en krijg via de zijlijn ook meer zicht op het leven van Luyendijk: over gepest worden op de middelbare school, zijn progressieve hoogopgeleide ouders, de macht van de media en de drang om de maatschappij te verbeteren. Een voorbeeld deze man!

MEER?

Ik vind dit een marathoninterview bij de VPRO een mooi concept. Heerlijk voor een lange reis. Luister hier naar andere afleveringen als je ook gecharmeerd bent van deze vorm van inspiratie.

MEER JORIS LUYENDIJK

Wikipedia  |  Website  |  Boeken  |  NPO televisie  |  NPO Radio  |
Financieel Dagblad  |  VPRO  |  Delpher  |  NRC  |  Guardian  |  Banking blog  |
YouTube  |  Soundcloud

LinkedIn  |  Facebook

– Klik op de afbeelding en lees meer over de selectie van 2023 –

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: