IK ONDERZOEK WIE IK WIL ZIJN

Wie wil ik in contact met anderen en in deze wereld zijn?

– INSPIRATIE –

COLLECTIES

IK ONDERZOEK WIE IK WIL ZIJN

Wie wil ik in contact met anderen en in deze wereld zijn?

De diepste vorm van begeleiden vindt op identiteitsniveau plaats. In mijn begeleidingen, workshop, leiderschapsprogramma, inspiratiesessies en leiderschapsreizen is nagenoeg altijd het doel om dat fundament te raken. Om hier iets te laten bewegen, los te laten of aan te reiken. Als je namelijk op dit niveau iets kunt bewerkstelligen dan zijn transformaties, veranderingen, nieuwe vaardigheden en overtuigingen duurzaam. Ze worden een wezenlijk onderdeel van jou en er ontstaat op een diep niveau rust, meer plezier, vrijheid en betekenis. Belangrijk is om meer gevoel te krijgen bij het begrip identiteit of ego.

FREUD EN JUNG

Om dit beter te begrijpen van dit niveau is het verstandig om bij de beroemde Oostenrijkse en Hongaarse psycholoog Sigmund Freud (1856 – 1939) en zijn beroemde leerling de Zwitserse psychiater en psycholoof Carl Jung (1875 – 1961) te beginnen omdat zij ons denken in de westerse maatschappij zo hebben beïnvloed.

‘ZELF’

Als we de taal van Jung gebruiken dan heb je het ‘zelf’. Het is een concept van wie we zijn. Het is niet iets fysieks dat een plek in ons heeft al denken we vaak dat het ‘zelf’ in ons hersenen zit, maar het is eerder een concept dat ons gehele zijn omvat. Ik leg het later wat concreter uit om er meer grip op te krijgen. Het ‘zelf’ bevat de totaliteit van het individu en wordt vertegenwoordigt met bewuste, maar ook onbewuste aspecten.

HET WARE AUTENTHIEKE

Volgens Jung was het doel om met persoonlijke ontwikkeling en groei je ware authentieke ‘zelf’ te realiseren door steeds delen van het onbewuste ‘zelf’ aan het bewuste ‘zelf’ toe te voegen. Het ‘zelf’ overstijgt zoals eerder gezegd daarmee het bewuste gedeelte van het ‘zelf’ dat we ‘ego’, de ‘persoonlijkheidsstructuur’ of de ‘identiteit’ kunnen noemen. Om het nog gecompliceerder te maken doe je veel elementen van het onbewuste al maar daar heb je geen bewustzijn op. En sommige elementen zitten in het onbewuste en kun je nog leren en ontwikkelen. En het is goed om te weten dat dat onbewust ‘zelf’ zo groot is dat we dat nooit in ons leven in het bewuste kunnen krijgen. Er is dus altijd iets om te leren en te ontwikkelen.

‘EGO’, ‘IDENTITEIT’ of ‘PERSOONLIJKHEIDSSTRUCTUUR’

Met het aangeboren vermogen dat we in onze genen hebben meegekregen hebben we in relatie tot onze omgeving een ‘ego’, ‘identiteit’ of ‘persoonlijkheidsstructuur’ gecreëerd en gerealiseerd. Het zijn bijvoorbeeld de normen en waarden waarmee je een perspectief en een beeld van en op de wereld hebt gecreëerd. Met behulp van je vaardigheden, je overtuigingen en je gedragingen acteer je vanuit dat perspectief in je omgeving en in contact met anderen. Bewust, maar veelal ook onbewust. Delen van ons vermogen zijn tot bloei gekomen, maar er zijn ook nog grote delen die nog kunnen worden ontwikkeld: je verborgen potentieel. Het ‘ego’, ‘identiteit’ of ‘persoonlijkheidsstructuur’ is dus de hele tijd in beweging.

VOLLE BLOEI

Het doel is om delen vanuit het onbewuste ‘zelf’ aan het bewuste ‘zelf’ toe te voegen omdat je dan meer heelheid, meer vrijheid, meer plezier, meer rust en betekenis ervaart. Je vergroot en je verrijkt daarmee je identiteit. Je maakt het vollediger. Je komt tot volle bloei in deze complexe wereld.

DE MOTOR VAN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING IS ‘LIJDEN’

Met persoonlijke ontwikkeling, coaching, leiderschapsontwikkeling, training, workshops, leiderschapsreizen, meditatie, yoga et cetera wordt met name dat verborgen potentieel aangesproken. En meestal gebeurt dat altijd als er een vorm van ‘lijden’ is. Als de bestaande situatie niet bevredigend is of er zelfs diepe pijn, woede, verdriet of angst is. Die ongemakkelijk situatie dwingt ons namelijk om nieuwe grenzen op te zoeken om die pijn, woede, angst of verdriet de baas te worden. Ook stress en burn-out zijn klachten die nopen om op een diep niveau naar jezelf te kijken. Als je dat niet doet dan komt die stress of burn-out vrij gemakkelijk terug.

WAT STUURT ONS AAN?

Maar we zijn er nog niet. De vraag die je kunt stellen is hoe dat ik of dat bewuste ‘zelf’ zich in ons manifesteert en kunt verrijken. Wat mij de afgelopen jaren hielp, was het begrip ‘zelf’, ‘ego’ en ‘identiteit – wat Freud en Jung en wij dus ook zoveel gebruikten – verder te ontleden. Vaak denken we dat er namelijk iets in ons zit dat ons aanstuurt. En als ik je dat gedeelte de juiste informatie geef alles wordt opgelost. Toch?

HOLISTISCH

Zo werkt het helaas niet. Dat is iets te simplistisch. 80% van de signalen gaan van ons lichaam naar onze hersenen. En slechts 20% van de hersenen naar ons lichaam. We zijn een holistisch wezen met een geest en een lichaam. Als je geen groot bewustzijn hebt van je lichaam beperk je daarmee je ‘zelf’. Je weet jezelf niet zonder je lichaam en je beperkt daarmee het ‘zelf’. En dat is misschien wel wat er hier in de westerse wereld aan schort. We zijn veelal cognitief bezig en dat beperkt ons ‘zelf’ op significante wijze.

VIER ELEMENTEN DIE JE ‘ZIJN’ VORMEN

Ik kan je dat het beste uitleggen vanuit Oosterse filosofie: de Advaita Vedanta en de Yoga Sutra van Patanjali. Waar de Advaita Vedanta meer een filosofische handeling is om tot een harmonische staat van zijn te komen, richt de Yoga Sutra van Patanjali zich meer op de praktische aspecten van deze zelfrealisatie. Als je kijkt naar die stromingen dan kennen ze de woorden ‘ego’ en ‘identiteit’ niet. Dat bestaat niet in het Sanskriet. Dat is meer een westers begrip dat ontstond in de Verlichting. Ze gebruiken daar vier elementen om ‘de aansturing van ons ‘zijn’ uit te leggen. En dat levert een complete nieuwe blik op de wereld is mijn ervaring.

BEWUSTZIJN (CHITTA)

Allereerst is er bewustzijn (chitta). Jij en ik hebben het vermogen om een beeld te vormen in ons hoofd en dat te veranderen. Als ik nu het woord banaan opschrijf dan ontstaat er bij jou iets geels en kroms in je hoofd. Als ik het heb over vakantie dan komt er een associatie met vakantie in je hoofd. Belangrijk om te realiseren is dat we vanuit verschillende perspectieven naar onszelf kunnen kijken. In coaching, therapie en training leren we je om op een andere manier naar jezelf te kijken. Zie het alsof je een nieuwe bril opkrijgt met een andere kleur. Je neemt de wereld op een andere manier waar. 

ZINTUIGEN (MANAS)

Het tweede deel van je ego zijn je zintuigen (manas). Jij en ik nemen visueel, auditief, kinesthetisch, olfactoir en gustatoir waar. Vaak nemen we eerst iets waar. Ons lichaam loopt meestal voor op onze gedachten. En dan komt het pas in ons bewustzijn om vervolgens het in een ons denkkader op te nemen wat zich vervolgens in bepaald gedrag manifesteert. Veelal gebeurt dit onbewust. Jij en ik handelen veelal in automatisch, instinctieve en routinematige patronen. 

APART (AHANKAR)

Het derde deel van de ‘ego’ en je ‘identeut’ is dat jij dat je apart bent van de ander. En dat is ook zo. Maar er is ook iets dat niet apart is. We hebben allemaal een zekere ‘levensenergie’ in ons. Elke drie weken hebben we een nieuwe onderarm omdat onze cellen zijn vervangen. Dat gebeurt bij jou en dat gebeurt bij mij. Er is blijkbaar een energie die autonoom van ons werkt. Adem je zelf of word je beademt? Probeer je ademhaling maar te stoppen. Dat lukt niet. Het voert daar nu te ver om in te gaan. Het is een reis naar het non-duale waar alle geestesstromingen zoals het boeddhisme, taoïsme, advaita vedanta et cetera over gaat. 

PROCES (BUDDHI)

En het laatste deel is dat er een intern en een extern proces wordt gestart als je in contact bent met de ander en de wereld. Het is het eerder genoemde proces van gewaarwording, bewustzijn, denkkader met overtuigingen en de daaruit voortvloeiende bewuste en onbewuste communicatie en gedrag. Er is een gewaarwording, eventueel bewustzijn op gedachten en gevoelens. Specifieke delen van je lichaam ervaren spanning, ontspanning of worden warm of juist koud. Onze manier van ‘zijn’ manifesteert zich in onze geest én in ons lichaam.

TRANSFORMEREN

Als je met deze blik kijkt, begrijp je waarschijnlijk beter dat perspectieven op jezelf, de ander en de wereld op significante manier kunnen verschillen. Door zicht te krijgen op de stappen gewaarwording, bewustzijn, denkkader en gedrag en daar nieuwe ervaringen aan toe te voegen, verandert onze blik op de wereld en onze geestelijke, maar ook onze lichamelijke staat van zijn. Het betekent dat je ander communicatie en gedrag met nieuwe vaardigheden en andere overtuigingen gaat leren. Je bent aan het transformeren met gevolgen voor je omgeving en het ervaren van betekenis.

NIEUWE INSTINCTIEVE MANIER

Soms wordt deze manier van handelen instinctief. Als je namelijk veel oefent dat gaat ons lichaam – op basis van die nieuwe ervaringen – op een andere manier waarnemen. Of het komt het waargenomene op een andere manier in ons bewustzijn met een ander denkkader. Onze geest en lijf belichamen dan letterlijk iets nieuws. Ik heb de meest waanzinnige transformaties gezien en ook zelf ervaren. 

EEN LEVEN LANG HET BETEKENISVOLLE PAD LOPEN

Als ik naar mijn leraren kijk dan gaat dat dit een leven lang door. Als je rijker en voller in het leven wil staan dan is het goed steeds open te staan om het nieuwe te ervaren. En dat doe je door elke keer weer te kijken wat voor je ligt. Ze zeggen niet voor niets in het christendom: geef ons heden ons dagelijks brood. En ik zou er aan toevoegen: Focus met aandacht op het heden en ga niets uit de weg. Kijk alles met aandacht en bewustzijn aan: wat heb ik hier te doen? Wat vertelt het leven mij? Wat heb ik hier te leren? En het betekenisvolle pad ontvouwt zich vanzelf is mijn ervaring. 

INTERVENTIE | IDENTITEIT

x

Het effect van een gezonde omgeving op de verschillende niveaus van ontwikkelen en betekenis.

Klik op de punten voor andere interventies.

x

x

x

x

x

x

x

x

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: