ZIEKTE
Uit de vicieuze cirkel?
| Artikel
21 à 22 minuten
| Naar meer verdieping
Plan een afspraak
Elke vakantie is het weer hetzelfde liedje. Ik schrijf dezelfde dingen op in het notitieboekje dat ik steevast op een van mijn tochten meeneem. Een standaard ochtendritueel van een uur (mediteren en yoga), met nog meer aandacht en rust leven, mijn huis gezelliger maken, minder hard werken, meer sporten, een sterker lichaam en meer in het moment betekenis vinden et cetera. En als ik na de vakantie weer in de waan van de dag terechtkom, vervliegen veel van die goede voornemens. Herkenbaar? En waarom komt het dat ik ondanks al dat persoonlijke werk in periodes van hypomanie terechtkom waar ik met een haast ongebreidelde energie mezelf verlies in een project of avontuur en die goede voornemens aan de kant schuif? Heb ik een gebrek aan discipline? Ben ik een gemis aan het opvullen door iets in het hier en nu te willen realiseren? Ben ik dat met deze serie nu ook aan het doen? Wat is de oorzaak van dit alles? Ligt dat aan mij of aan mijn omgeving?
“And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.”
Friedrich Nietzsche (1844-1900)
Ik had de geuren van de oorzaken vier jaar geleden gevonden en een grote stap genomen om uit deze vicieuze cirkel te komen. Maar ik kon het niet volhouden. Ik werd weer die vicieuze cirkel van onrust ingetrokken. Het had niets met persoonlijk werk, discipline of enige andere vorm van zelfontwikkeling te maken. De oorzaak wordt gevonden in slechte toevoer van energie door een niet optimaal eetpatroon met verstrekkende gevolgen voor mijn leefpatroon en staat van zijn. Kort gezegd: ik eet te veel bewerkt voedsel en dan vooral geraffineerde koolhydraten.
Wat ik de afgelopen zomer ontdekte was dat dit eetpatroon een biologisch proces verstoort dat mede op lange termijn zowel hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas, kanker maar ook de ziekte van Alzheimer en psychische stoornissen veroorzaakt. Een biologisch proces dat mede verantwoordelijk is voor al die fysieke en mentale extremen. En dat klinkt ook weer logisch. Want de cellen in ons hart en onze hersenen worden op een vergelijkbare manier via hormonen en neurotransmitters aangestuurd. Als er daar iets misgaat, kan dat gevolgen hebben voor ons hart, maar ook voor onze hersenen. Intrigerend niet.
En ik begon me allerlei vragen te stellen. Want als dat proces die extremen veroorzaakt, wat gebeurt er dan daarvoor? Hoe ontwikkelt dat proces zich? En welke mentale en fysieke uitdagingen zijn er op de korte termijn? En ik kreeg zicht op 9 hoofdcategorieën die dat biologische proces beïnvloeden en daarmee op indirecte manieren om mijn mentale en fysiek staat van zijn te optimaliseren. En wat er toen gebeurde…
“Ik kon het wel van de daken schreeuwen.
Een nieuwe wereld opende zich waarin ook mijn kijk op coaching, therapie, training, gezondheid en ziekte veranderde.”
Ik had allerlei voornemens om de twee maanden vakantie te besteden. Maar ik kon het niet. Ik moest in dit biologische proces duiken. Ik wilde kijken hoe deze wereld van energie, helderheid, rust en gezondheid in elkaar steekt. Iets wat ik vier jaar geleden zo had gevoeld. Wat was er daar te vinden? Ik dook de boeken in en ik studeerde een groot deel van de zomer.
Ik paste tijdens die studie mijn leefpatroon aan en ik kwam in een ongekend rustige, energievolle en heldere staat van zijn terecht. Ik kende het van vier jaar geleden, maar het was nu vele malen krachtiger. Waar ik vier jaar geleden vooral de fysieke effecten ervaarde, voelde ik nu ook de mentale effecten. Ik kon het wel van de daken schreeuwen. Een nieuwe wereld opende zich waarin ook mijn kijk op coaching, therapie, training, gezondheid en ziekte veranderde.
“Nederland is ziek!
En de voorspellingen zeggen dat het ernstiger wordt.
Niet alleen op fysiek gebied, maar ook op geestelijk gebied hebben we een grote uitdaging.”
Ik weet dat het wellicht over de top en wat overdreven klinkt. Maar ik haal niet voor niets die uitspraak van Nietzsche aan:
“And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.”
Ik wil je vragen als je geïntrigeerd bent door bovenstaande intro om je oordeel aan de kant te schuiven ook als je straks wat verder leest. En dit met een zekere open blik en aandacht te lezen.
1. Wat gebeurt er als ik – naast mijn kennis over menselijk gedrag, persoonlijke ontwikkeling en oosterse filosofie – dat biologische proces als uitgangspunt neem om mensen te ontwikkelen?
2. Hoe beïnvloedt dat mijn perspectief en welke mogelijkheden levert dat op?
3. Hoe kunnen jij en ik dat in het hier en nu direct gebruiken?
4. Welke werelden gaan er dan op de korte termijn open?
5. En welke wegen op de lange termijn?
6. En wat zijn de obstakels op die wegen naar die wereld?
7. En voor mezelf stel ik dan nog de vraag: welk effect dit heeft op mijn werkwijze?
En als je nu mentale of fysieke problemen hebt en je hebt al heel veel gedaan dan vraag ik je om mee op deze zoektocht te gaan. Baat het niet dat schaadt het niet. Kom erachter wat in jouw omgeving de uitdagingen zijn? Welke stap heb jij nu te zetten om nog meer rust, plezier, vrijheid of betekenis te ervaren? Of misschien verlang je net zoals ik naar een heerlijke, heldere, rustige en energievolle staat van zijn die je misschien nog nooit hebt ervaren.
En ik schrok van dat onderzoek toen ik de cijfers van ongezondheid en ziekte van de Nederlandse bevolking onderzocht. Nederland is ziek. En de voorspellingen zeggen dat het ernstiger wordt. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook op geestelijk gebied hebben we een grote uitdaging. Zowel geestelijke als fysieke ziekten zijn in de afgelopen jaren op veel gebieden sterk gestegen.
En ik ontdekte ook dat je het risico op een toekomstige ziekte aan de hand van vijf indicatoren kunt meten. Je kunt dus op een objectieve en gedetailleerde zien dat je kans op mentale onrust en ziekte schrikbarend toeneemt. Ik had één indicator en dat was in eerste instantie de motivatie om mijn leefpatroon te veranderen. Niet wetende dat de voordelen vele malen groter zouden zijn.
En ik zag ook dat mijn bestaande eet- en leefpatroon een enorme bron van onrust was die een katalyserende werking had op mijn uitdagingen. Het was net alsof ik wat hout bij het vuur gooide, met een vuurbalg wat zuurstof gaf en het vuur oplaaide. Iets futiel kreeg een significante invloed. Mijn eetpatroon wakkerde mijn onrust en uitdagingen op een ongezonde manier aan. Niet dat het met het aanpassen van mijn levensstijl die uitdagingen verdwenen, maar ik kon met rust en veel meer perspectief kijken naar wat me te doen stond. Ik was veel rustiger, stabieler en evenwichtiger. Ik ervaarde een ongekende helderheid en meer verbinding, plezier en betekenis. Dit moest mijn directe omgeving weten. En ik deel het ook graag met jullie.
– Tekst ‘Ziekte’ gaat onder het kader verder –
Als ik coach en train dan geef ik met liefde een lerende ervaring op iets wat in het onbewuste zit. Ik geef je een inzicht, vergroot je bewustzijn of geef je een nieuwe manier om met jezelf, de ander en de wereld te verhouden. Dat probeer ik ook in deze verhalen te doen. In die beweging ontstaat een authentieke en plezierige manier van leven waarin betekenis wordt gevonden. Je doet de dingen die je wilt doen. En als stress, negatieve ervaringen of zelfs trauma zich aandienen dan kun je daar op een gezonde manier mee omgaan.
Deze manier van coaching en training vraagt oefening. Je krijgt in een workshop, in persoonlijke of executive coaching, een training, programma of op een leiderschapsreis een lerende ervaring. Om vervolgens het geleerde in het dagelijks leven te oefenen. Inzicht, keuze en aandachtig en bewust oefenen veranderen je leven. Als je je alleen op bewustzijn en keuze focust dan gebeurt er weinig.
Maar wat als je door een slechte staat van zijn niet goed kunt oefenen? Dan is het effect van de coaching op het dagelijks leven zeer beperkt. Het geleerde vindt geen goede voedingsbodem. En in mijn persoonlijk onderzoek constateerde ik dat de grond steeds schraler wordt.
Je kunt het vergelijken met een marathonloper. Progressie wordt gemaakt als de loper zich met een uitgebalanceerd voedingspatroon en trainingsschema traint, rust, herstelt en traint. In een dergelijk ritme worden sprongen gemaakt. In de eerste periode is er vaak een sterke progressie, maar het grootste effect van het programma ontstaat pas na jaren waarin alles ineens samen lijkt te vallen. Kijk bijvoorbeeld naar de bijzondere reis van Sifan Hassan en haar prachtige stijl. Langzaam ontwikkelt zich een nieuwe staat van zijn waarin ineens die bijzondere sprongen worden gemaakt. En dat vraagt tijd, rust, oefening en toewijding.
Zo gaat het met coaching en training ook. Ik kan je de mooiste inzichten en lerende ervaringen op persoonlijk of werk gerelateerde thema’s geven, maar als je niet in staat bent om in het dagelijks leven te oefenen dan komt het onvoldoende tot wasdom en zul je die sprongen nooit maken. Het vraagt echt constante oefening waardoor je steeds meer een pad gaat lopen dat bij jouw behoefte past. En geloof me daar is een vergelijkbare voedingsbodem voor nodig als bij die marathonloper.
Misschien ervaar je veel onrust, heb je gevoelens van angst of depressie, voel je je onzeker, voel je stress, heb je een mentale uitdaging, voel jij je energieloos et cetera. Weet dat je met wat kennis en eenvoudige stappen veel zelf kunt doen. Dat wil ik je hier vrijblijvend in de verhalen aanbieden. Het geeft een rijke voedingsbodem waarmee je de stappen waarschijnlijk zet die je wil zetten. En als het dan nog niet lukt omdat je bepaalde vaardigheden mist, belemmerende overtuigingen je in de weg zitten of je persoonlijkheidsstructuur te dominant is, dan help ik je daar graag bij.
Wat is er aan de hand? Laat ik als voorbeeld gelijk met een van de meest destructive patronen in onze maatschappij beginnen: ons eet- en drinkpatroon. Later plaats ik het in een bredere context, voeg ik het samen met andere elementen en kijken we meer naar het biologische proces dat ik in deze serie van verhalen als uitgangspunt neem. Ik ervaar dat je daarmee beter je geestelijke en fysieke gezondheid kunt bepalen. Wellicht geldt dat voor jou ook.
“Weet en onthoud dat het omzetten van grote hoeveelheden – geraffineerde – koolhydraten en suiker veel meer schade oplevert dan onze evolutionaire energieproces dat meer op vet gericht is”
Evolutionair gezien is ons lichaam niet bestand tegen die enorme overvloed aan energierijk voedsel van vandaag de dag. Onze verre voorouders leefden in kleine groepen en waren jagers en verzamelaars die leefden volgens het seizoen. We scharrelden rond en aten bessen, zaden en eetbare planten. En als we geluk hadden vingen we wat wild. We konden dagen zonder eten, zonder een hongergevoel te krijgen. Sterker nog: onze lichaam kreeg én krijgt dan een opleving. Het zegt als ware ‘ga op zoek naar eten’ en het geeft ons energie en helderheid. We zitten zo knap in elkaar. En in die 10.000 jaar is er weinig veranderd. Dat duurt evolutionair gezien veel langer.
En toen werd de landbouw uitgevonden en konden we – omdat er een overvloed was aan voedsel op een beperkte ruimte – in grote groepen op een vaste plaats leven. We hoefden niet meer te scharrelen en te zwerven. Met het verbouwen van granen en het houden van dieren konden we heerlijke gerechten maken. En in de laatste honderd jaar werd er weer een stap gezet waarin we voedsel op een ultra krachtige manier gingen bewerken. Waarin gezondheid eerst het uitgangspunt was, verdween dat steeds meer naar de achtergrond. Geld verdienen met de daarbij behorende marketing- en verkoopgedreven processen gingen een grote rol spelen.
Dat industriële eten is zo heerlijk en ingenieus gemaakt dat we er steeds meer van willen. Het is voedsel – door allerlei toevoegingen – met een krachtige verslavende werking. En het bevat vaak een van de meeste slecht ingrediënten die er bestaat: geraffineerde suiker. Een van de auteurs van de komende weken geeft aan dat suiker net zo kankerverwekkend als roken is, maar het richt nog veel meer schade aan. En als we dan nu zo naar onze fysiologie kijken, is dat eten dan in lijn met onze evolutie? Wat doet dat ultra bewerkte eten met ons? Is het werkelijk zo voedzaam? Het geeft ons energie, maar houdt het ons gezond? Beschermt, stimuleert en stabiliseert het je op een zorgzame manier?
Met de landbouw en de doorontwikkeling van sterk geraffineerde koolhydraten en suikers hebben we een makkelijke en constante toevoer van energie. Dat lijkt in eerste instantie fijn. Het overtollige gedeelte wordt opgeslagen in vet. Een voorraad voor moeilijke dagen. Maar die moeilijke dagen komen niet door de grote beschikbaarheid van eten.
Een te grote inname van koolhydraten heeft een sterke wissel op je mentale en fysieke staat van zijn en je gezondheid door het disfunctionele biologische proces dat daarmee in je lichaam ontstaat. Niet alleen ik heb daar last van. Het overgrote deel van onze maatschappij heeft daar last van. Laat ik het uitleggen.
Als je veel – geraffineerde – koolhydraten en suiker eet stijgt je bloedsuikerwaarde. Om die te verwerken maakt je lichaam insuline aan. Die stijgt – zeker met de hoeveelheid – geraffineerde – koolhydraten die de gemiddelde Nederlander eet – heel sterk. En daalt daarna vervolgens ook weer snel. Bij een sterk dalende insulinespiegels denkt het lichaam dat er een tekort aan energie is – wat natuurlijk niet het geval is want je hebt net gegeten en genoeg vet op je lichaam – en geeft je door de aanmaak van hormonen een hongergevoel met het gevolg dat je weer op zoek gaat eten. We kennen allemaal wel dat hongergevoel in de ochtend of als we een maaltijd hebben overgeslagen. Als je overschakelt op onze evolutionaire manier van eten – waar vet centraal staat –, is dit proces nauwelijks aanwezig.
Die aanmaak van hormonen zorgt er ook voor dat je lichamelijk en geestelijk onrustig kunt worden. Sterker je kunt grote stemmingswisselingen tussen maaltijden ervaren. Ons stresssysteem overreageert door die sterk dalende insulinespiegel. Het kan dus heel goed zijn dat je een tijdje na een maaltijd wat onzeker, neerslachtig of angstig bent. Het is ook het vuurtje onder je mentale uitdagingen. Door het eten ontstaat er onrust en wordt de mentale uitdaging aangewakkerd. Herkenbaar?
En dat is nog maar het begin. Het is een vicieuze cirkel waarin de energiecentrales van onze cellen – doordat er zuurstof gebruikt wordt om die voeding om te zetten – ook onze lichaam beschadigen. Weet en onthoud dat het omzetten van grote hoeveelheden – geraffineerde – koolhydraten en suiker veel meer schade oplevert dan onze evolutionaire energieproces dat meer op vet gericht is. Die beschadigingen zorgen ervoor dat het lichaam ontstekingen aanmaakt. De normale manier van het lichaam om beschadigingen te verhelpen. Een ontsteking zorgt dat er veel stoffen naar de beschadigde plek worden gestuurd. Ik durf te beweren dat de gemiddelde Nederlander nu meer ontsteking in zijn lichaam heeft dan onze ouders een aantal decennia geleden.
Die beschadiging met bijhorende ontstekingen van ons lichaam, is wat er op grote schaal in onze samenleving gebeurt. Ons lichaam is er niet op gebouwd om zoveel koolhydraten te verwerken. Ons biologische proces wordt verstoord en dat veroorzaakt op korte termijn veelal eenvoudige problemen, zoals onrust, overgewicht en stemmingswisselingen. En tezamen met andere factoren kunnen er op lange termijn chronische psychische en fysieke ziektes ontstaan. De kans op kanker is nu inmiddels 50%. En de kans op de ziekte van Alzheimer bij mensen tussen de leeftijd 75-84 is 17%. En bij mensen van 85 jaar en ouder is dat al 32%. En dat neemt toe.
Ons lichaam is steeds bezig om ons op een krachtige en de meest gezonde manier te laten functioneren. Kleine wondjes, een infectie en virussen zijn aan de orde van de dag. Er worden ontstekingen door het lichaam gemaakt, de juiste stoffen worden naar de getroffen gebieden gedirigeerd en de problemen wordt opgelost. Dat is normaal. Tot de volgende uitdaging zich aandient. Het is daarmee een opzichzelfstaand adaptief ecosysteem dat zich verhoudt met de buitenwereld en zijn omgeving.
Maar wat gebeurt er als door de constante stroom van koolhydraten en suikers de ontstekingen toenemen? Wat doet die chronische onrust met ons lichaam die ik ook zo voelde? En wat doet die onrust in het meest kwetsbare deel van ons lichaam: onze hersenen? Wat gebeurt er als de schade langzaam toeneemt? En wat gebeurt er als we dan ook nog stress hebben, veel minder bewegen et cetera? En wat staat je te wachten als de cellen zich dan onvoldoende of niet kunnen herstellen? Voel je de uitdaging waarvoor wij staan? En er blijkt dus ook nog weer die andere wereld te zijn waar dit nauwelijks speelt.
– Tekst ‘Ziekte’ gaat onder het kader verder –
Als er steeds een strijd in ons lichaam gaande is om ziekte te bestrijden dan kunnen we zeggen dat je een gezond deel en een ongezond deel hebt. En een logische redenering die daaruit volgt zou kunnen zijn, dat des te meer ontstekingen je hebt, des te ongezonder je bent. Je moet aan de bak om de onrust in je lichaam en geest te lijf te gaan. Je gaat immers pijn en dreigende pijn uit de weg en je bestrijdt pijn als het er is. Je bent in principe altijd op zoek naar een hogere vorm van gezondheid om een rustig, goed, plezierig, liefdevol, uitdagend en betekenisvol leven te leiden. Toch?
Laten we een stap verder zetten in gezondheid en ongezondheid. Als pijn – bijvoorbeeld door een schaafwond – het signaal van ons lichaam is dat aangeeft dat er iets geheeld dient te worden? Hoe ga je dan om met geestelijke pijn? Moet dat dan ook geheeld worden? Denk bijvoorbeeld aan trauma, stress en ook aan rouw. Ja, zeg ik onmiddellijk.
Misschien moeten we op een holistische manier naar pijn gaan kijken. Je begrijpt dat als je fysieke pijn hebt dat dat vaak een mentaal effect heeft. Om een voorbeeld te geven. Mensen met een hartziekte hebben door die ziekte een hogere kans om depressief te worden. Logisch denk je. Het is me nogal wat. Maar wist je ook dat het andersom geldt. Dat mensen die depressief zijn een hogere kans hebben op een hartziekte. En denk eens aan grote stress, liefdesverdriet en het verlies van iemand. Je weet vast nog waar je dat nu of destijds in je lichaam voelde. Geest en lichaam zijn met elkaar verbonden. Pijn heeft een fysieke en een geestelijke uitdaging.
Dus als er een gezond en een ongezond deel in ons zit en dit effect heeft op onze mentale en fysieke staat van zijn, hoe gaan we die balans dan verbeteren? En laten we verdriet, neerslachtigheid, onzekerheid, maar ook verkrampingen en alle andere fysieke en mentale pijn als signalen gebruiken. Welke weg kunnen we dan het beste bewandelen om de balans te verbeteren?
“Gedrag is namelijk slechts een gevolg. En vaak relateren we gedrag aan eerdere, opgedane ervaringen. Maar wat gebeurt er als je het relateert aan een biologisch proces? Dan zie je veel meer oorzaken en gevolgen.”
Niet alleen vond ik met mijn veranderende levensstijl een nieuwe wereld waar ik meer rust, een stabiele energie en een ongelofelijke helderheid ervaarde. Het veranderde ook mijn blik op coaching, therapie, training, ziekte en gezondheid. Er ontstond – door dat biologische proces als uitgangspunt te nemen – een nieuwe manier om naar een klacht, probleem en uitdaging te kijken. Gedrag is namelijk slechts een gevolg. En vaak relateren we gedrag aan eerdere, opgedane ervaringen. Maar wat gebeurt er als je het relateert aan een biologisch proces? Dan zie je veel meer oorzaken en gevolgen. Het spectrum wordt vele malen breder. Ik kon op een andere manier diagnosticeren en nam elementen mee die ik voorheen minder aandacht gaf.
Ik kreeg ook meer zicht op de samenhangende oorzaken van klachten van mentale en fysieke problemen en hoe die elkaar op een krachtige manier kunnen versterken en hoe ze nu relatief klein zijn, maar op lange termijn een signaal kunnen zijn van grote problemen. En er ontstond een scala aan nieuwe interventies die iemand op een eenvoudige en gemakkelijke wijze kan helpen. Het betekent ook dat de voedingsbodem bij mijn cliënten voor de lerende ervaringen die ik geef veel vruchtbaarder wordt. Mijn coaching, trainingen, workshops en leiderschapsreizen worden nog effectiever.
Door deze constatering begrijp ik ook veel beter welke oorzaken er ten grondslag liggen aan de ziekmakende omgeving met de daarbij stijgende golf van psychische en fysieke ziektes als signaal. Het is een normale reactie van mensen die onvoldoende bewust zijn, enigszins verdoofd kunnen zijn, signalen stelselmatig negeren en ongezond gedrag laten zien.
Het meest frustrerende vind ik dat het onbewust gebeurt en dat veel van ons gedrag als ‘normaal’ wordt gezien. En het is heel moeilijk om als individu – laat staan als samenleving – om hier uit te komen. Het zit in ons dagelijks doen, onze routines en onze tradities verweven met tal van krachtige verleidingen in onze directe omgeving. Als we alleen maar naar ziekte en daarmee naar het gevolg blijven kijken, komen we niet tot een oplossing. Betere medicijnen voor bijvoorbeeld kanker en depressie. Ja! Maar het voorkomen van kanker en depressie is vele malen belangrijker. We moeten naar de oorzaak van het probleem.
Als we de gezondheidscrisis willen aanpakken dan dienen we beter bestand te zijn tegen onze omgeving of die omgeving veranderen. Dat laatste zal nog wel een tijdje duren. Dus een actieve investering in gezondheid is wat je te doen staat. En dat vraagt geld, tijd, aandacht en kennis. Je moet echt aan de bak.
– Tekst ‘Ziekte’ gaat onder het kader verder –
Ik studeerde afgelopen drie maanden naar de relatie tussen onze omgeving en onze mentale en fysieke staat van zijn. Het veranderde mijn perspectief op coaching, training, gezondheid en ziekte. Die perspectiefverandering wil ik graag in tien verhalen met je delen. Dit inleidende verhaal is de kick-off.
“Als we alleen maar naar ziekte en daarmee naar het gevolg blijven kijken, komen we niet tot een oplossing.”
Je ziet hoe de ziekmakende vingers van de maatschappij je onbewust bij je lurven grijpen, je verdoven, je mentale uitdagingen geven en je uiteindelijk ziek maken. Overdreven? Ik vind van niet. Ik zal op basis van cijfers laten zien dat we in een gezondheidscrisis zitten en dat de maatschappij daarvan de oorzaak is, jij nauwelijks weerstand kunt bieden en dat komt omdat je onvoldoende zicht hebt op wat er gebeurt.
In het thema ‘Brein’ ontdekken we aan de hand van wetenschappelijk bewijs welke biologische proces mede ten grondslag ligt aan psychische stoornissen en fysieke ziektes. En datzelfde proces vormt ook mede de basis van onze mentale uitdagingen die weer worden gevoed, beïnvloedt en versterkt door elementen in je omgeving zoals bijvoorbeeld stress. De gedachte dat eenzelfde biologisch proces hiervan het fundament is, vind ik echt een revolutionaire gedachte
De oorzaken die op dat biologische proces van invloed zijn, zijn waarschijnlijk grotendeels bekend. Je ziet deze bekende factoren, maar ik wil je vooral ook wijzen op de onbewuste factoren. En mede doordat die bewuste en onbewuste factoren elkaar beïnvloeden, ontstaat er hopelijk een beter en completer beeld waarin jij je omgeving kunt analyseren op disfunctionele aspecten en nieuwe gezonde bewegingen kunt maken. In het verkrijgen van bewustzijn en het begrijpen, ontstaat vaak een incentive om het anders te doen. Het hielp mij om uit een destructieve vicieuze cirkel te stappen.
Om vervolgens in het thema ‘Giftig’ het effect van de maatschappij op dat biologische proces nader toe te lichten. We maken daarin een uitstapje naar een hoogleraar psychiatrie die vertelt wat er mis is met ons gezondheidssysteem en dat we de oplossing van de gezondheidscrisis niet alleen moeten zoeken in de vele soorten behandelingen waar psychiatrie slechts een klein deel van uitmaakte, maar dat we een fundamentele verandering moeten aanbrengen in onze leefomgeving.
Aangezien dat nog een tijd gaat duren, laat ik zien dat jij ook – direct of indirect met dierbaren om je heen – in die gezondheidscrisis zit en dat je er waarschijnlijk onvoldoende bewustzijn op hebt. Het is moeilijk om uit te leggen, maar velen van ons zijn door de omgeving verdoofd en bevinden zich in een – licht – illusoire en verdoofde wereld. Het klinkt raar, maar niet voor niets haal ik hierboven de uitspraak van Nietzsche aan. Als je de muziek hoort, zie je wat er werkelijk met jou en de maatschappij gebeurt. Ik zal je duidelijk maken wat de voordelen van die verdoving zijn. Het logisch is om die te blijven volgen. Om je vervolgens een keuze aan te bieden: doorgaan, je zegeningen tellen, het risico nemen of met mij op avontuur gaan naar een andere wereld.
In het thema ‘Onbeheerst’ geef ik je hopelijk een harde klap in je gezicht en laat ik je zien wat er vanbinnen in je lichaam gebeurt. En hoe je jezelf ziek maakt en ik gebruik daarbij als metafoor de ziekte kanker waarin exact hetzelfde proces wordt omschreven als in het thema ‘Brein’. Om vervolgens de psychologische processen aan te reiken die verklaren waarom je niet gaat veranderen en je in je bestaande wereld blijft. En ik geef je graag een lonkend perspectief dat hopelijk tegenwicht aan die psychologische processen kan geven.
Ik heb de afgelopen decennia intensief persoonlijk werk gedaan en me verdiept in hoe ik een rustig, uitdagend, liefdevol, uitdagend, avontuurlijk en betekenisvol leven kan leiden. Een lastig en tegelijkertijd vervullend proces. Ik deed niet alleen zelf veel persoonlijk werk, maar leerde allerlei vormen om anderen te helpen. Echt heel fijn en goed. Maar mijn meest onderschatte factor in deze vormen van helpen is voeding en dat komt doordat recent wetenschappelijk onderzoek laat zien wat voeding met onze staat van zijn doet. In het thema ‘Voeding’ en ‘Energie’ ontsluit ik de kennis die ik opdeed. En ik laat je zien hoe voeding je naar een prachtige staat van zijn kan brengen: jezelf letterlijk rustig, helder, energievol, gezond en slank eten.
Om vervolgens naar drie thema’s ‘Flow’, ‘Trillen’ en ‘Hart’ te gaan om een groter bewustzijn te krijgen en jezelf te onderhouden. Als er onvoldoende bewustzijn is, weet je ook niet wat je overkomt en weet je ook niet wat je moet veranderen. Graag geef ik je drie richtingen om dat bewustzijn verder te ontwikkelen en jezelf te reguleren. Met behulp van dat bewustzijn ontvouwt zich een betekenisvol pad is mijn ervaring. Denk aan die marathonloper… Je doet de dingen die je wilt doen. Je leeft authentieker en meer in verbinding. Ervaart meer plezier, liefde en betekenis. Is dat niet wat iedereen wil?
Heb ik je aandacht? Heb ik je in een alerte en nieuwsgierige staat van zijn gekregen? Ik wil je graag helpen door meer inzicht te geven op wat er in je lichaam en hersenen gebeurt en hoe je dat kunt beïnvloeden. Ik selecteerde zeven boeken, een ervaring en een interview en ik probeer die met elkaar te verbinden tot een coherent geheel. Ik vertel je af en toe waar ik op dit pad sta en geef tal van praktische tips. Wellicht helpt het je. Veel plezier ermee.
Mocht je nog niet getriggerd zijn. Hieronder nog eens de problemen in de Nederlandse samenleving in het kort op een rijtje. We gaan later in de serie nog verder de diepte in.
– Tekst ‘Ziekte’ gaat onder het kader verder en vind tips bij dit verhaal –
Laat ik je een kleine voorbode geven van de komende weken en nu al wat cijfers kenbaar maken over onze staat van zijn. We kijken naar de grote problemen en ook naar de kleine problemen. En ik zal proberen duidelijk te maken dat er een link is tussen deze twee.
Laten we eerste eens kijken naar de grote problemen. 9,9 miljoen Nederlanders hebben een chronische aandoening. En dat gaat de komende jaren stijgen naar 11,4 miljoen. En als we kijken naar psychische stoornissen dan zijn de zorgen wellicht nog groter. 26,1% van Nederlandse bevolking heeft een psychische stoornis conform de DSM 5 (het boek dat wordt gebruikt om psychische stoornissen te diagnosticeren). Daarnaast heeft 10,8% van de Nederlanders een stemmingsstoornis. Bijna 37% van de Nederlanders heeft dus serieuze mentale problemen. 10 jaar geleden was dat nog 17,6% en 6%. Respectievelijk een stijging van 48% en 80%.
Dat betekent dat een groot aantal lezers van dit verhaal deze klachten heeft, de rest er in zijn directe omgeving mee te maken heeft en het merendeel een groot risico loopt. Laat ik nog even verder inzoomen.
Van de jongvolwassenen (18-24 jaar) heeft 43% een psychische stoornis. Dat is meer dan 2 op de 5. Toen ik van de zomer door het zwembad liep en na al die kinderen met overgewicht keek dan houd ik mijn hart vast. In welke staat van zijn brengen we ze?
Mensen die geen werk hebben zitten op 48% en mensen zonder partner zijn met 36% ook de klos. Mensen met een partner zitten namelijk op 19%. Ik vermoed dat daar onder andere ook de beperkte verbinding een rol speelt. Kijk eens naar dit prachtige onderzoek. Maar geloof me. Er speelt veel meer.
Veel mensen zijn zich aan het verdoven met drugs, alcohol, internetgebruik, suiker, eten et cetera. Weet dat meer dan een miljoen mensen antidepressiva slikt waarmee de symptomen onder controle zijn, maar de bron niet wordt aangepakt. En weet dat meer dan een 1,6 miljoen mensen aan stress- en burn-outverschijnselen leiden.
En weet dat jij en ik ook symptomen hebben. Ik weet het als geen ander. Ik zie het bij mezelf en in mijn directe omgeving. In mijn vriendenkring, bij mijn cliënten, tijdens een training of teamcoaching. Maar ook gewoon in het dagelijks leven als ik in de supermarkt loop. Vaak nu nog klein met overgewicht, obesitas, vermoeide energieloze gezichten, krachtige energiedips, een constant onrustig gevoel, migraine, angstige gevoelens, depressieve periodes etcetera. En op de lange termijn ontstaan er vaak de grote problemen: hart- en vaatziekte, obesitas, diabetes, kanker, maar ook dementie en andere psychische stoornissen.
Misschien wil jij met me mee tijdens deze zoektocht. En als je op deze zoektocht gaat is het goed om je voor te bereiden. Een van de beste manieren om dat te doen is om je bewustzijn te vergroten. Daarvoor heb ik een aantal vragen voor je geformuleerd waarin je wellicht meer zicht krijgt op de oorzaken van mogelijke uitdagingen in je leven. In deze serie gaan we vervolgens de diepte in op zoek naar de bron en grondoorzaken en kijken vervolgens naar verschillende oplossingen.
1. Welke mentale en fysieke uitdagingen ervaar je nu?
2. En als je dit verhaal zo leest, herken je dan enkele van de geschetste patronen in je dagelijks leven?
3. Hoeveel koolhydraten en suiker gebruik je dagelijks? En hoe zit het met het gebruik van alcohol en drugs?
4. En als je lichaam een adaptief ecosysteem is dat op zijn omgeving reageert wat zijn dan ontwrichtende signalen in je omgeving? Waardoor raak jij ontregelt?
Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!