KANKERVRIJ

Over ziekte, gezondheid en vitaliteit en wat je zelf kunt doen

Kun je je voorstellen dat iets eenvoudigs als een glas vruchtensap dezelfde schadelijke impact kan hebben als een sigaret? Wat als je de kennis en kracht hebt om je gezondheid zelf in handen te nemen? Dit boek laat zien hoe. Een boek over kanker op een website waar het vooral gaat over je mentale uitdagingen die vervolgens een effect hebben op je lichaam, je manier van handelen en je levenspad. Je vraagt je misschien af, waarom dan een boek over kanker? Het boek ‘Kankervrij’ beschrijft hetzelfde biologische proces als in ‘Brain Energy’. Waarin in het laatste boek vooral wordt gefocust op onze mentale staat van zijn wordt in ‘Kankervrij’ gefocust op de fysieke gevolgen van een destructieve metabole stofwisseling: de ontstaanswijze en de bevordering van kanker. Het boek staat dan ook in deze serie over mentale en fysieke gezondheid als metafoor voor hoe fysieke ziekte en psychische stoornissen zo met elkaar verbonden zijn.

“Suiker is uitermate kankerverwekkend. Zodanig zelfs dat een blikje frisdrank of een glas vruchtensap voor je kind waarschijnlijk net zo kankerverwekkend is als een kind een sigaret laten opsteken. Het nuttigen van ‘slecht’ één klein glas met 100 ml frisdrank per dag leidt al tot een verhoging van je risico op kanker met 18%.”

William Cortvriendt in ‘Kankervrij’

INDICATIE

Als een slechte metabole stofwisseling een weg naar ziekte is, wat gebeurt er dan aan het begin van de weg als de ziekte zich nog niet heeft ontvouwt? Kun je die staat van zijn in jezelf herkennen? Kun je dat voelen? Kun je dat meten? Ja, is het antwoord op alle drie de vragen.

DE SIGNALEN VAN EEN SLECHTE METABOLE STOFWISSELING

Het proces dat op lange termijn de risico op kanker aanzienlijk vergroot, zie je nu terug in een slechte stofwisseling. Signalen van een slechte stofwisseling zijn overgewicht, langdurige stress, continue onrust, angst, depressie et cetera. En als die maar lang genoeg aanhouden dan wordt er een intern lichamelijk klimaat gecreëerd waar een onbeheerste groei van cellen zich kan ontwikkelen dat zich door je hele lichaam kan verspreiden: kanker.

METEN: DE VERBORGEN WERELD IN KAART BRENGEN

De indicatoren van dat metabool stofwisselingsprobleem kun je meten. In ‘Brein’ kwamen we de indicatoren al tegen: een verhoogde bloeddruk, te hoge bloedsuikerwaarden, overtollig vet rond je taille, hoge triglyceriden waarden en een laag HDL-cholesterolgehalte. Het bijzondere is dat ze vaak niet waarneembaar lijken omdat het zich diep binnen je lichamelijke ecosysteem afspeelt. Aan de oppervlakte kan het dus heel goed verborgen zijn terwijl het in je lichaam mis dreigt te gaan.

“Veel mensen denken dat hun eetgewoonten goed zijn, maar veelvoorkomende producten zoals brood, vruchtensap of ‘gezonde’ snacks zitten vaak vol met suikers die ons lichaam langzaam beschadigen en kanker kunnen bevorderen.”

HERKENNEN VAN DE SIGNALEN IN HET HIER EN NU

Als je echter weet wat de signalen zijn dan kun je een slechte stofwisseling bij veel mensen waarnemen. Zeker als je ze goed kent omdat je dan het gedrag beter kunt analyseren. Je kunt het dus ook bij jezelf herkennen. Elementen zijn een droge, vale en soms grijsachtige huid, vetophoping rond de buik, vermoeid uiterlijk met – sterke – stemmingswisselingen gedurende de dag. Angst, onzekerheid, neerslachtigheid kunnen bijvoorbeeld een rol spelen. Daarnaast is er een slechte conditie waardoor er minder energieke bewegingen kunnen ontstaan.

ONGEZOND ETEN EN KANKER

Waarschijnlijk las je al eerder bij ‘Brein’ en straks bij ‘Voeding’ wat de gevolgen zijn van onze omgeving op onze stofwisseling. In het boek ‘Kankervrij’ wordt er sterk naar één factor gekeken en dat is je eetpatroon. We denken vaak dat we gezond eten. Maar klopt dat wel? Het boek ‘Kankervrij’ legt uit hoe ons eetpatroon, met name onze consumptie van suikers en koolhydraten, de kans op kanker aanzienlijk verhoogt. Veel mensen denken dat hun eetgewoonten goed zijn, maar veelvoorkomende producten zoals brood, vruchtensap of ‘gezonde’ snacks zitten vaak vol met suikers die ons lichaam langzaam beschadigen en kanker kunnen bevorderen.

KIJK DEZE DOCUMENTAIRES VOOR MEER CONTEXT

Iedereen heeft weleens een van deze documentaires gezien waar de voedingsindustrie en lobbyisten met een uitgekiende marketingstrategie onze drang naar het ongezond gedrag manipuleren. Bekijk ze eens als je nog meer context wil.

Lees meer in het verhaal over voeding ❯

WAT ZEGT KANKER OVER ONZE OMGEVING?

Terwijl ik dit zo schrijf, loopt er een campagne van het KWF Kankerbestrijding waarin wordt gezegd dat 1 op de 2 Nederlanders kanker krijgt. En als ik je nou eens vertel dat er onderzoek is gedaan naar botten van onze voorouders meer dan 10.000 jaar geleden en dat er nauwelijks sporen van kanker zijn gevonden. Zelfs geen botkanker. Wat zegt dat dan over onze omgeving? Kijk eens naar deze infographic over kanker.

“In ons huidige gedrag- en eetpatroon zit de geboorte van deze ziekte verscholen. Het duurt soms decennia voordat hij wordt geboren, maar in de decennia daarvoor wordt er een intern klimaat gecreëerd waarin deze ontsporing en onbeheerste groei van cellen makkelijker kan ontstaan.”

RELATIE MET LEEFSTIJL

Kanker is sterk gerelateerd aan onze leefstijl. Als je veel suiker, koolhydraten en alcohol nuttigt dan is de kans dat je later kanker krijgt groter. Als je daarnaast ook nog rookt en drugs gebruikt en een stevige portie stress in je leven hebt dan nemen de risico’s significant toe. Al die factoren hebben invloed op je metabole stofwisseling. Het raakt van slag en zorgt voor een toenemende schade aan je lichaam. Hoe is dat bij jou? Eet je veel suiker en koolhydraten? En hoe vaak nuttig je alcohol en wellicht drugs?

WELVAARTSZIEKTE

Kanker wordt daarom ook wel eens een welvaartsziekte genoemd. Het risico op deze ziekte neemt toe in samenlevingen en landen met een groeiende welvaart. In ons huidige gedrag- en eetpatroon zit de geboorte van deze ziekte verscholen. Het duurt soms decennia voordat hij wordt geboren, maar in de decennia daarvoor wordt er een intern klimaat gecreëerd waarin deze ontsporing en onbeheerste groei van cellen makkelijker kan ontstaan.

GEANIMEERDE SCHRIJVER EN VERTELLER

Ik las ‘Kankervrij’ een aantal jaar geleden. Ik luisterde naar een podcast waarin Cortvriendt werd geïnterviewd. Ik vond dat hij zo aantrekkelijk en helder kon vertellen en ik kocht onmiddellijk twee van zijn boeken. Ik verdiepte me in voeding en paste destijds mijn voedingspatroon conform zijn advies aan. En ik kwam in een vergelijkbare gezonde staat van zijn zoals nu, maar ik kon het helaas niet vasthouden. Er was stress in mijn omgeving en ik werd weer in mijn oude patroon gezogen.

3 PSYCHOLOGISCHE PRINCIPES DIE KIEZEN VOOR HET HIER EN NU

Als ik zo terugkijk liggen daaraan een aantal redenen ten grondslag. Kanker lijkt een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Dus de waarde van die redenen achtte ik toen laag. En daar spelen onder meer deze drie psychologische factoren een rol in:

1. ‘Temporal discounting’. Het is het principe waarin toekomstige ervaringen minder zwaar wegen dan de directe ervaring. Je eet nu gewoon de dingen die je lekker vindt ook al weet je dat het niet echt gezond is. Eventuele uitdagingen spelen in de verre toekomst. ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’ of ‘De zorgen voor morgen zijn voor morgen.’ Nederlandse uitdrukkingen die de suggestie wekken dat de ervaring in het hier en nu belangrijker zijn dan krachtige uitdagingen op de (middel)lange termijn.

En ik ben ook voor de ervaring om in het hier en nu te leven. En het is fijn om in het moment te kunnen genieten van een croissantje, biertje of wijntje. Maar als je een stevig ongezond leven leidt dan creëer je je zorgen voor morgen. Kijk eens na deze wetenschappelijke onderzoeken: 1 | 2 | 3 | 4 | 5. Uit onderzoek blijkt dat vooral rokers, stevige drinkers en mensen overgewicht dit gedrag het krachtigst vertonen.

2. ‘Optimism Bias’. Dat is het cognitieve vooroordeel dat jij minder kans maakt op negatieve gebeurtenissen dan anderen. Zinnetje als ‘ik ontloop het wel’, ‘ik sport toch regelmatig’ of ‘mij overkomt het niet, want ik ben toch nooit ziek.’ Je gelooft daarmee in een mogelijke toekomst die gezien de feiten en de risico’s niet juist hoeft te zijn. Je loopt namelijk net zoveel kans als anderen. Een mindset om een disfunctioneel patroon in stand te houden.

3. ’Present Bias’. Dat directe voordeel wordt verkozen boven toekomstig voordeel. Ik heb elke keer als ik met mijn maten een avondje in de kroeg doorzak. Vaak was ik door 6 biertjes een aantal dagen van slag: twee à drie dagen van minder helder zijn. Soms denk ik. Het was het waard. Wat een onvergetelijke avond. Vaker denk ik dat ik het liever maar bij een biertje had gehouden.

EXPERIMENT

Uitgestelde behoefte

Iedereen heeft wel een keer de video gezien van dat jongetje of meisje van een jaar of vier die een opdracht meekrijgt naar analogie van het Marsmellow-experiment van Walter Mischel eind jaren 60 en vroeg jaren 70. Ze krijgen een snoepje te zien. En als ze het snoepje een bepaalde tijd laten liggen dan krijgen ze later twee snoepjes. Hoe vaak eet jij het snoepje in het hier en nu en weeg je het belang van het voordeel op de lange termijn als lager?

“Het experiment wilde aantonen dat kinderen met een uitgestelde behoefte later op verschillende levendomeinen beter zouden presteren. Denk aan hoger scores op testen, ze beter omgingen met stress en frustratie en beter sociaal functioneren.”

DE VOORDELEN VAN HET UITSTELLEN VAN BEHOEFTE

Het experiment wilde aantonen dat kinderen met een uitgestelde behoefte later op verschillende levendomeinen beter zouden presteren. Denk aan hoger scores op testen, ze beter omgingen met stress en frustratie en beter sociaal functioneren. De gedachte was dat die kinderen succesvolle afleidingstechnieken bedachten om verleidingen in het hier en nu te weerstaan en de voorkeur gaven van een uitgestelde behoefte in de toekomst.

KRITISCHE NOOT EN PERSPECTIEF

Later werd dit onderzoek aangevuld met aanvullende parameters om het wat meer in perspectief te plaatsen. Elementen die namelijk meespelen is het vertrouwen hebben in de uitgestelde beloning. Dus kinderen die opgroeide in een omgeving waar minder vertrouwen is, zouden eerder voor de beloning in het hier en nu gaan. En natuurlijk spelen andere zaken zoals opvoeding en andere sociale omstandigheden een rol om het vermogen van zelfbeheersing te vergroten. Maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Kijk eens.

HET HIER EN NU WINT TE VAAK VAN GEZONDHEID OP LANGE TERMIJN

Mijn ervaring is ook dat als je een mogelijke toekomst neemt en dat tegenover een direct voordeel in het hier en nu plaatst, het hier en nu te vaak wint. En dat de kans op een levensstijl die op lange termijn schade toebrengt een grote kans heeft om te ontstaan. Het is dan echt vechten tegen de bierkaai. Jij en ik gaan geen grote veranderingen in ons leven aanbrengen om mogelijke toekomstige zorgen. Dat deed ik vier jaar geleden ook niet. Ik voelde me gezond, zwom elke dag, ging 1 keer per week naar de yoga, fietste vaak en liep af en toe ook nog eens hard. Waarom zou ik me al die lekkere dingen ontzeggen? En voor ik het wist, zat ik weer in mijn oude patroon. Kwam weer een aantal kilo aan en stapte ik weer in de vicieuze cirkel.

LANGE TERMIJN KRIJGT MEER GEWICHT

Nu is de situatie anders. Het proces en het voedingspatroon wat Cortvriendt omschrijft, geldt – zoals ik in de verhalen ‘Brein’ en ‘Voeding’ op basis van de onderliggende boeken betoog – niet alleen voor kanker, maar geldt ook voor hart- en vaatziekte, diabetes type 2, obesitas et cetera. En in dezelfde verhalen wordt heel nauwkeurig omschreven welke effecten dit eetpatroon heeft op je hersenen met het toenemend risico op epilepsie, ziekte van Alzheimer en diverse psychische stoornissen. De reden om een ziekte in de naaste toekomst te ontlopen neemt daarmee significant toe.

CIJFERS: GEZOND IN PERSPECTIEF

Weet dat 9,9 miljoen Nederlanders op dit moment een chronische aandoening hebben, dat dit aantal naar 11,4 miljoen gaat stijgen en dat naarmate je ouder wordt de kans op het krijgen van een chronische ziekte groter wordt. Weet dat 1 op de 2 mensen kanker gaat krijgen. 17% van de mensen tussen de leeftijd 75-84 leidt aan de ziekte van Alzheimer. En bij mensen van 85 jaar en ouder is dat al 32%. En dit percentage is stijgend. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Durf je echt die kans te wagen?

Lees meer ❯

“Merk je dat ik een klacht formuleer die jij wellicht niet als zodanig herkent? Merk je dat ik je bewust wil maken van een toekomstig probleem? En dat jij nu in het hier en nu een groot aandeel in dat probleem hebt. En dat ik je bewust wil maken van dat aandeel?”

HET GEVAAR VAN DE TOEKOMST NU KUNNEN METEN

Bovendien is er in het hier en nu een krachtige manier om te meten of je een vergroot risico loopt en dat is door je metabole stofwisseling te bekijken. Kijk nog eens met aandacht naar deze vijf waarden. Ga eens naar de huisarts en doe die metingen. Merk je dat ik je een probleem aan het aanpraten ben? Merk je dat ik een klacht formuleer die jij wellicht niet als zodanig herkent? Merk je dat ik je bewust wil maken van een toekomstig probleem? En dat jij nu in het hier en nu een groot aandeel in dat probleem hebt. En dat ik je bewust wil maken van dat aandeel?

IS DIT ETHISCH?

Is dat wel ethisch is een vraag die je je zou kunnen stellen. Ik denk het wel. Er is veel geoorloofd om iemand zijn toekomstige ellende te besparen. Het leed kan dan zo verschrikkelijk groot zijn. Als ik het uit zijn context haal dan zou ik kunnen zeggen dat jij met je huidige eet- en levensstijl in een illusoire, verdoofde of misschien wel een verslaafde staat van zijn bent die op een weg is naar kanker, hart- en vaatziekte, ziekte van Alzheimer en allerlei psychische stoornissen. Sterker: we lijken het normaal te vinden. Denk hierbij aan de uitspraak van Eric Fromm.

DOOR ELKAAR SCHUDDEN

Het lichaam doet er van alles aan om dat te herstellen tot het niet meer tegen de uitwassen kan, je je steeds minder geestelijk en lichamelijk vitaal begint te voelen, er plotseling onbeheerste celgroei is, je hippocampus – de structuur in de hersenen die een belangrijke rol speelt bij het opslaan van herinneringen, het leren en het ruimtelijk inzicht – zo is gekrompen dat je zaken niet meer kunt herinneren of je bloedvaten zo zijn dichtgeslibd en/of verhard dat je een hartaanval of beroerte krijgt. Ik wil je graag even door elkaar schudden om je bewust te maken van die vicieuze cirkel.

MIJN ARGUMENTEN WAAIEN VAST DOOR JE HEEN

Maar als ik mijn eigen mantra’s trouw blijf dan zal er weinig gebeuren. Lao Tse zei meer dan 3.000 jaar geleden al dat als je iets aan iemand vertelt het meestal door diegene heen waait. De waan van de dag heeft de overhand en de toekomstige pijn wordt niet gevoeld. Het huidige plezier wel. Ik merk ook als ik het tegen mensen vertel ze hun schouders ophalen, me soms belachelijk maken en verder gaan met hun bestaande patroon: ‘Eerst zien dan geloven’, ‘Het gaat lekker zo’, ‘Doe niet zo overdreven’ en ‘Ik voel me goed’. En eerlijk gezegd deed ik dat vroeger ook als mijn vriendin over mijn eetpatroon begon.

ANDERE STRATEGIE: BEGRIP EN PERSPECTIEF!

Laat ik een andere strategie volgen. Laat ik uitleggen wat er in je lichaam gebeurt. Begrijpen helpt mij altijd om een stap te zetten. Door bewustzijn op het proces te krijgen, weet ik wat ik mezelf aandoe en weet ik ook dat er een andere weg is met een andere eindbestemming. Vervolgens geef ik je een aanlokkelijk perspectief en ik daag je uit om een experiment aan te gaan. Waarom? Als je iets bijzonder hebt gevoeld, wil je meestal niet meer anders. Er is een deur opengegaan en die kan niet meer dicht.

HELDERHEID

Er is namelijk iets veel belangrijkers wat me nu over de streep heeft getrokken. Iets wat ik vier jaar geleden minder ervaarde, maar nu wel. De ervaring op mijn veranderende levensstijl was toen vooral lichamelijk. Door mijn hectische omstandigheden destijds ervaarde ik de geestelijke helderheid die ook zo bij deze levensstijl hoort niet. En die helderheid en rust is er nu wel. Sterker. Die nemen toe. Ik ervaar een enorme rustige staat van zijn, een ongekende helderheid en verbinding. Dat maakt het leven zoveel comfortabeler en rijker.

EEN AANLOKKELIJK PERSPECTIEF IN HET HIER EN NU!

Naast de beperking van het risico op een bepaalde ziektes, de fysieke voordelen in de vorm van een betere conditie, meer energie en/of dat krachtige gewichtsverlies – het vet lost als sneeuw voor de zon op –, is dit voor mij een veel belangrijkere reden om deze levenswijze en dit eetpatroon te adopteren. Het is namelijk een effect dat in het hier en nu merkbaar is waardoor psychologische processen zoals ‘Temporal discounting’, ’Optimism Bias’ en ‘Present Bias’ op een zijspoor worden gezet.

PRACHTIGE INCENTIVE

Het geeft me een incentive om zeer spaarzaam met dat lekkere eten en alcohol te zijn. En het nu nog even naast me neer te leggen. Waarom? Omdat ik ook weer die weg naar die andere wereld zie en voel. En kan ik zomaar iets proeven en genieten zonder weer op die weg te gaan?

MEER PERSPECTIEF

Dit gevoel wil ik niet kwijt. En dat gevoel gun ik jou ook graag. Is dit aanlokkelijk genoeg om zes weken lang je eetpatroon te veranderen door suiker, koolhydraten en alcohol naast je neer te leggen. In het artikel ‘Voeding’ gaan we daar verder op in.

DE ONTSTAANSWIJZE VAN KANKER

Het metabole proces in relatie tot kanker in het kort

Om de stap wat makkelijker te zetten, wil ik graag uitleggen wat er in je lichaam gebeurt en gebruik ik daarvoor graag de metafoor om kankercellen in je lichaam een kleinere kans te geven.

UITGANGSPUNTEN

Onthoud dit bij onderstaande verhaal:
1. Je lichaam heeft twee motoren: glycolyse en oxidatieve fosforylering.
2. De motor glycolyse is een simpel proces dat glucose omvormt energie
3. Oxidatieve fosforylering is een langzaam en tijdrovend proces dat meer brandstoffen kan verwerken.
4. Je hebt beide motoren nodig om te functioneren.
5. Glucolyse is snel en hevig. Het is alsof je papier op het vuur gooit. Oxidatieve fosforylering is rustig, langdurig en constant. Zie het als een hardhouten blok op het vuur.
6. Vet is efficiënter en levert veel meer energie op dan glucose.

ALGEMEEN AANVAARDE ZIENSWIJZE

De algemene aanvaarde zienswijze is dat kanker een kwaadaardige aandoening is door een beschadiging van de DNA van de celkernen. En dat vanuit die oorzaak de kankercellen ongevoelig zijn voor onze normale regelmechanismen, ze niet sterven en oneindig doorgroeien (ze vermijden apoptose), hun eigen groei stimuleren met door hen zelf geproduceerde groeisignalen, zich oneindig blijven delen en daarmee de omgeving beschadigen en dat kankercellen uit hun bestaande omgeving kunnen breken en zich vervolgens in het lichaam kunnen verspreiden.

“Door niet goed functionerende mitochondriën ontstaat er een metabool stofwisselingsprobleem waardoor ze een belangrijke en misschien wel essentiële rol hebben bij de ontstaanswijze van kanker.”

KANKER ALS GEVOLG VAN EEN SLECHTE STOFWISSELING

En dat is ook waar, maar wat is de dieper gelegen oorzaak daarvan? Cortvriendt geeft aan dat kanker wellicht nog meer verbonden is met een deel van onze cellen: de zogenaamde mitochondriën. Deze onderdelen van cellen die buiten de celkern liggen, vormen een cruciaal onderdeel van onze stofwisseling. Door niet goed functionerende mitochondriën ontstaat er een metabool stofwisselingsprobleem waardoor ze een belangrijke en misschien wel essentiële rol hebben bij de ontstaanswijze van kanker. Zowel in ‘Brein’ en ‘Voeding’ worden dezelfde processen beschreven: kanker een stofwisselingsstoornis! Weet dat kankercellen altijd beschadigde mitochondriën en een verstoorde energiehuishouding hebben. Dat wisten ze door Otto Warburg in 1927 al.

HETZELFDE PROCES ALS IN ‘BRAIN ENERGY’ EN ‘HEEL JE HOOFD’

Hij beschrijft vervolgens het proces dat kans op kanker aanzienlijk verhoogt: de hoge bloedsuikerwaarde door de hoge inname van suiker en koolhydraatrijkvoedsel, de daarmee samenhangende hoge insulinespiegels en de daaruit voortvloeiende toenemende celbeschadiging door oxidatieve stress en chronische ontstekingen.

Verdiepende achtergrond in het verhaal over voeding ❯

DE FACTOREN DIE INVLOED HEBBEN OP JE STOFWISSELING

En niet alleen eten heeft een krachtige invloed op die metabole stofwisseling. Stress, trauma, epigenetica, giftige stoffen, drugs, alcohol et cetera. Maar eten is wel een van de grootste boosdoeners. Als metabole stofwisselingsproblemen het pad is dat mentale problemen, psychische stoornissen en allerlei fysieke ziektes veroorzaakt – en ze dus alle drie een gemeenschappelijk pad hebben –, dan kun je ook de factoren die een schadelijke invloed hebben op dat metabolisme beter identificeren en weet je ook beter een weg te vinden uit de problemen en risico’s.

INDICATOREN SLECHTE METABOLE STOFWISSELING

En omdat we die metabole stofwisseling aan de hand van vijf factoren kunnen meten, weet je wanneer, waardoor, waarom en in welke mate je een risico loopt. Het betekent dat je risico’s objectiever kunt identificeren en de symptomen op korte termijn beter kunt diagnosticeren. Al blijft heterogeniteit – de mate waarin een ziekte door de biologische kenmerken van een persoon op verschillende manieren zich kan uiten – een grote rol spelen. Zo zie je dat trauma en stress gevolgen heeft voor je metabole stofwisseling en dat de natuur een positieve invloed heeft die metabole componenten.

RISICO ANALYSE VAN JE TOEKOMST

Maar wellicht nog belangrijker is dat je een risicoanalyse kunt maken wat je in de komende decennia met een zekere betrouwbaarheid te wachten staat. Die maakte ik bij het lezen van die content deze zomer in mijn hoofd en besloot om rigoureus mijn leef- en eetpatroon te veranderen. Ik kwam erachter dat ik een zeer grote kans liep om een of twee chronische aandoeningen te krijgen.

KANKERCELLEN IN JE LICHAAM

Laat ik het verder toelichten. In ons lichaam leven op dit moment ongeveer 1.000 tot 10.000 kankercellen (van de 35 tot 40 biljoen cellen). Dat lijkt veel, maar het is een verschrikkelijk laag percentage. Door een verkeerde celdeling worden ze dagelijks geboren. Dat is normaal en een logische statistiek bij zoveel cellen en celdelingen. De functie van deze cellen is verstoord en ze gaan zichzelf oncontroleerbaar delen. Ons afweersysteem gaat deze cellen te lijf.

VERDEDINGSSTRATEGIEËN LICHAAM

Als je het risico van die kankercellen wilt beperken dan heb je verschillende strategieën. Enerzijds kun je kijken naar het beperken van de oorzaken en anderzijds kun je kijken naar elementen die ons afweersysteem verbeteren en de groei van kankercellen beperken. Door het aanpassen van je eetpatroon in de vorm van beperken van suiker, koolhydraten en alcohol doe je de volgende dingen:

GEVOLGEN VAN DEZE STRATEGIE

1. Oorzaak wegnemen. Je neemt een van de oorzaken van kanker weg door met name op een vetbranding over te gaan. Kanker is onder andere verbonden met oxidatieve stress en ontstekingen. En glucoseverbranding – als gevolg van veel suiker en koolhydraatinname – zorgt voor veel meer oxidatieve stress en ontstekingen. Door op vetverbranding over te schakelen, zorg je dat veel minder oxidatieve stress en ontstekingen in je lichaam ontstaan waardoor je minder kans hebt om kanker te ontwikkelen.

2. Weerstand neemt toe. Doordat er minder oxidatieve stress en ontstekingen in je lichaam zijn, neemt je weerstand toe. Er zijn minder beschadigende stoffen in je lichaam waardoor je immuunsysteem op minder plekken aan de slag hoeven. Het is een beetje als het verminderen van de werkdruk op een team: als ze minder tijd besteden aan het opruimen van kleine problemen, hebben ze meer energie en middelen om grotere uitdagingen aan te pakken.

3. Voedingsbron energie wordt geminimaliseerd. De bron van energie voor kanker wordt minder. Kanker voedt zich met glucose – en om specifiek te zijn – door de glucose te fermenteren omdat ze beschadigde onderdelen van cellen hebben (mitochondriën). Die methode levert 15 keer minder energie op dan de normale manier (een reactie met zuurstof). ‘Door de koolhydraat-inname te beperken, honger je kankercellen uit’, staat er in ‘Kankervrij’.

4. Stimuleren van een efficiënt en effectief natuurlijk proces. Je wakkert het natuurlijke proces aan. En misschien wel het allermooiste is dat de natuurlijke processen van je lichaam krachtiger worden, zoals autofagie en mitofagie die niet goed functionerende en oude – onderdelen van – cellen recyclen. Je krijgt relatief meer gezonde cellen in je lichaam.

EETPATROON DAT OPTIMAAL PAST BIJ ONZE EVOLUTIONAIRE ONTWIKKELING

Door dit eetpatroon te volgen, ga je terug naar het eetpatroon dat het beste bij je evolutionaire ontwikkeling past. Ons huidige eetpatroon wijkt op een krachtige manier van ons evolutionaire systeem af en zorgt dat er een scala aan disfunctionele processen ontstaan. En de laatste decennia met het toenemende industriële bewerkingsprocessen is dat alleen maar verergerd. Geen wonder dat 1 op de 2 Nederlanders met kanker wordt geconfronteerd. En dan heb ik het nog niet over die andere lijst met toenemende ziektes, psychische stoornissen en onze mentale uitdagingen.

ONBEHEERSTE SAMENLEVING EN GEDRAG?

En als ik in de voorbereiding van dit verhaal het internet op media-aandacht rond deze gedachte onderzoek dan verbaas ik me de beperkte aandacht die er voor dit gedachtegoed is. Even wat aandacht rond het uitkomen van het onderzoek en het boek. En daarna ebt het weer weg. Misschien zegt dat woord ‘Onbeheerst’ dat ik aan dit thema gaf niet alleen iets over onze ongecontroleerde groei van cellen, maar ook over onze samenleving en ons gedrag.

TIPS BIJ DIT VERHAAL

Meer zicht op gezondheid

Waar kanker meestal wordt beschreven als beschadigd DNA aan de celkernen, wordt in dit boek dat een belangrijk onderdeel van onze cellen – de zogenaamde – mitochondriën een belangrijke of misschien wel essentiele rol vervullen bij de ontstaanswijze aan kanker. Dat betekent dat kanker wordt gelieerd aan onze stofwisseling en ligt het in lijn met boeken als ‘Brain Energy’ en ‘Heel je hoofd’ waar stofwisseling als bron wordt genoemd voor veel van onze psychische stoornissen en fysieke ziekten. In 1927 wisten ze al dat kankercellen beschadigde cellen en een verstoorde energiehuishouding hadden: het ‘Warburg-effect’. Er zijn 9 hoofdcategorieën die invloed hebben op deze stofwisseling. En in onze samenleving is ons huidige eet- en drinkpatroon een van de meest verstorende factoren:

1. 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt kanker. Iedereen zou dit boek in huis moeten hebben om zijn risico op kanker te verkleinen. Ik snap niet waarom dit boek geen bestseller is. Toen ik William Cortvriendt benaderde om te na te gaan of ik het juist had dat hij het boek in 2020 naar alle oncologen van Nederland had gestuurd, antwoordde hij: “Inderdaad hebben mijn uitgever en ik bij de introductie van het boek ‘Kankervrij’ besloten om het naar alle oncologen in Nederland en Vlaanderen te sturen. Dit om twee redenen: (1) zodat ze kennis konden nemen van de inhoud waarvan ik wist dat deze grotendeels bij oncologen onbekend was en (2) om vervelende situaties te voorkomen als patiënten die het boek hadden gelezen vragen zouden stellen in de spreekkamer.”

2. Koop dit boek als je het risico op kanker (en andere fysieke ziektes, psychische stoornissen en mentale problemen) wilt reduceren door je eet- en levensstijl te veranderen. Dat heeft een significante invloed op de stofwisseling en daarmee op de ontstaanswijze van kanker. De beste therapie tegen kanker is door je eet- en levensstijl te veranderen.

3. Focus op een dieet waarin je– geraffineerde – suikers, koolhydraten en oliën uitsluit. Je zult merken dat er iets bijzonders in je lichaam en geest gebeurd. In het verhaal Voeding’ duiken we daar dieper op in. 

MEER WILLIAM CORTVRIENDT

LinkedIn | Website  |  Hoe word je 100?

Kankervrij  |  Lichter

Lezing:  1  |  2  |  3

Podcast:  1  |  2  |  3  |  4  |  5

ANDERE VERHALEN IN DEZE SERIE

Voorbij de waan van de dag

VERBETER JE GEZONDHEID

Verkrijg meer rust, helderheid en een stabiele energie!

WE ZIJN ZIEK EN WORDEN STEEDS ZIEKER

Uit de vicieuze cirkel?

– Inleidend verhaal bij de serie verhalen over mentale en fysieke gezondheid –