BLOG | NORBERT KOOPEN
GEDRAG IS SLECHTS EEN GEVOLG
17 oktober 2024 – Leestijd 2 minuten
Als je de bron van het gedrag ziet dan begrijp je iemand zijn reactie. Je springt weg voor een aanrijdende auto. Je geeft je grenzen aan als iemand te veel van je vraagt. Oorzaak en gevolg. Maar wat gebeurt er als je niet meer de straat op wilt omdat je het gevoel hebt dat mensen je de hele tijd willen aanrijden. Wat gebeurt er als je in een burn-out zit en alles op slot zit? Wat zijn dan de oorzaken?
“Door gedrag niet aan eerder opgedane ervaringen maar aan een biologisch proces te koppelen, ontstaat er een nieuwe wereld van oorzaak en gevolg. ”
In het geval van stress en burn-out kan ik je bewustzijn en ervaringen geven waardoor je beter je grenzen kunt aangeven en je uit deze benarde situatie komt. Maar het lichaam en de geest dienen wel in staat te zijn om dat te ontvangen. En als je het hebt ontvangen is de volgende stap oefenen. In de ervaring wordt geleerd.
Echter, ik zie regelmatig dat de lerende ervaring onvoldoende wordt opgevolgd. De cliënt is niet in staat om het op een goede manier in het dagelijks leven toe te passen. Dat kan aan een oud trauma liggen waardoor we naar het verleden moeten reizen om daar een disfunctioneel gedragspatroon te ontkoppelen zodat hij of zij open gaat staan voor nieuwe ervaringen. Maar in de meeste gevallen speelt er een andere factor.
Laat ik het uitleggen.
Onze hersenen zijn het meest complexe orgaan in ons lichaam. Ze wegen slechts 2% van ons gewicht en gebruiken 20% van onze energie. Het orgaan is op een krachtige manier afgeschermd. Niet alleen door een schedel, maar ook in onze interne biologie. Ons huidige eet- en leefpatronen ontregelt en beschadigt dat orgaan echter indirect en veelal onbewust. Met grote gevolgen voor ons gedrag en onze welzijn. Uiteindelijk leidt dat tot extreme ziektes.
Door gedrag niet aan eerder opgedane ervaringen maar aan een biologisch proces te koppelen, ontstaat er een nieuwe wereld van oorzaak en gevolg. Naast wat je ervaarde en leerde, komen er nog eens 8 bronnen bij. En die 9 factoren beïnvloeden elkaar op een bewuste en onbewuste wijze. En dat ingewikkelde mengsel is de bron van je gedrag, je uitdagingen en die lastige staat van zijn die ons lijkt te overvallen.
De onderwerpen in dit verhaal:
1. Stofwisseling als uitgangspunt;
2. Een helpende metafoor;
3. De meetbare signalen van een metabool stofwisselingsprobleem en daarmee signalen van mentale en lichamelijke onrust en ziekte;
4. Perspectief bij de bronnen van mentale onrust en ziekte
5. De 9 bronnen van gezondheid en ongezondheid uitgelicht.
Mijn blik op coaching, therapie en training kantelde toen ik bovenstaande informatie ontrafelde. Ik zag ook beter wat in mijn eigen omgeving disfunctioneel was. Ik paste het onmiddellijk aan. En ik wist werkelijk niet wat we overkwam.
“Dat je je zo goed kunt voelen”, zei ik de hele tijd.
Wat een rust, ruimte, plezier en betekenis. En wat een helderheid.
Lees meer in ‘Brein – Revolutionair’.
Aanstaande zondag het 5de verhaal in deze serie over mentale en fysieke gezondheid. Ik laat je zien waarom het zo lastig is om dit pad te volgen.
Rebel
Ik houd van rebellen. Mensen die rücksichtslos tegen de gevestigde orde schoppen om iets voor elkaar te krijgen. Ze worden veelal als…
Cracking the code
“Pap?,” vraagt mijn dochter met een brede grijns “heb jij het gevoel dat je uit de ‘Matrix’ bent gestapt?”, en verwijst naar de hoofdfiguur Neo…
Zomer
De zomer vraagt om een stille, rustige en een actieve beweging naar binnen om vervolgens op een natuurlijke…
Ah, fai così te
Ah, fai così te? Dat is de zin die mijn Italiaanse vriend Fausto gebruikte als je in zijn ogen iets ongelofelijks stoms deed. Als je…
‘Rik’
Mijn ervaring is dat je begeleiding beter wordt als je naast coachingsvaardigheden ook een geestesstroming bestudeert. De ontwikkelingspsychologische…