BLOG | NORBERT KOOPEN
IS TRAUMA EEN MODEWOORD?
– Klik op de afbeelding en bekijk de trailer ‘The Wisdom Of Trauma’ (3.22) –
10 oktober 2024 – Leestijd 2 minuten
Bessel van der Kolk stond 153 weken in de New York Times-bestsellerlijst met zijn boek over trauma: ‘The Body Keeps The Score.’ Jan Bommerez heeft twee online programma’s rond trauma. En het is ook het mantra van de Hongaars-Canadese arts Gabor Maté. Hij maakte er een documentaire over en schreef een boek over de relatie tussen onze omgeving en ons gedrag. En benoemt daarin elementen die zo aan pijn zijn verbonden: trauma en verslaving.
“In hoeverre worden we – als we naar het verleden reizen – in een illusoire staat van zijn gebracht waarin we dat verleden constant op het hier en nu projecteren? En maken we de drempel om iets nieuws te leren niet veel hoger?”
Ik bestudeerde het de afgelopen jaren aandachtig en gebruik het in deze serie over mentale en fysieke gezondheid in relatie tot je omgeving als een van de leidraden. Waardevol en prachtig!
Maar in hoeverre is trauma een modewoord? Kijk eens hoe vaak het in Google werd opgezocht. Is dat een goed teken? Betekent dit dat er meer aandacht voor is en dat we daarmee een bron van ziekte meer aandacht geven?
Of ‘hangen’ we tegenwoordig alles aan dat woord op? Kijken we niet te veel naar het verleden? Zijn we meer met begrijpen en keuze bezig? En besteden we te weinig aandacht aan de nieuwe lerende ervaring die juist op zo’n krachtige wijze ons perspectief doet veranderen en een andere manieren aanreikt? En ons daarmee in een nieuwe wereld brengt.
Is het mantra van Deense filosoof Søren Kierkegaard ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd door het achterwaarts te begrijpen’, wel de juiste?
In hoeverre worden we – als we naar het verleden reizen – in een illusoire staat van zijn gebracht waarin we dat verleden constant op het hier en nu projecteren? En maken we de drempel om iets nieuws te leren niet veel hoger?
Soms heb ik het idee dat we zo in het verleden zwemmen dat we het hier en nu en de toekomst weleens vergeten.
Toen ik daar de afgelopen jaren zo mee worstelde en aan de beste therapeuten die ik ken vroeg wanneer hij in therapie naar het verleden gaat, antwoordde hij:
“Alleen als de nieuwe ervaring in het hier en nu niet wordt gepakt. Dan dienen we naar het verleden te reizen om de gevangenis open te breken. Zodat de cliënt uit een patroon wordt bevrijd waarin hij of zij gevangen wordt gehouden. Om vervolgens het nieuwe opnieuw aan te reiken.”
Ik ben van mening dat de grootste veroorzakers van mentale problemen in onze samenleving niet wordt aangekeken. En dat is ons eetpatroon. Het zorgt dat er een vuurtje onder je mentale uitdagingen wordt aangestoken. De vlam slaat in de pan en uitdagingen worden ongekend veel krachtiger. We maken het onnodig lastig.
Door meer aandacht aan je eetpatroon te besteden, word je lichaam en geest rustiger en vallen nare gedachtes en gevoelens in een grotere ruimte waardoor ze minder effect op je staat van zijn kunnen hebben. En blijft er ruimte om iets nieuws te initiëren en te leren.
Zondag het 4dede deel over de relatie tussen je omgeving en je gezondheid. We kijken naar het gemeenschappelijk pad dat aan het begin van mentale uitdagingen, psychische stoornissen en ziekte staat.
Vragen, opmerkingen of gedachten willen delen: info@koopenbakker.nl. Welkom!
Op de grens
“Just leave me here and pick me up on the way back.” Onmiddellijk zie ik mijn maatje zijn sneeuwschep pakken en hij begint …
Evolueren
Ik coach en train nu anders dan zeven jaar geleden. Het is veel kleiner, veel meer in het hier en nu en nog meer …
Wat is nu goede coaching, therapie en training?
Wat is nu goede coaching, therapie en training? Hier zijn veel studies naar gedaan en hele bibliotheken mee vol geschreven. Ik …
Maskeren
Hier moet ik naartoe, is het eerste wat ik denk als ik de trailer van de film Sing Sing zie. Mijn gedachten dwalen meteen af naar …
Nog een keer
“Heb je lopers morgenmiddag? Ik voel sterk de behoefte om weer mee te lopen en te wortelen. Kan dat?”, appt hij mij. “Nee, …