AFSLUITING VERVOLGMODULE: OOGST EN VOORUITBLIK

De afgelopen weken maakte je een diepgaande ‘reis in jezelf’. Het persoonlijke en zakelijke ontwikkelingsprogramma leent aan deze term ook zijn naam. Het wordt als het meest intensieve en intense onderdeel van het programma ervaren. Je zag hoe je gedrag en je communicatie in het hier en nu verbonden is met je verleden. Je merkt nu nog beter dat in je huidige ontmoetingen, gebeurtenissen en situaties, een scala van onbewuste ervaringen uit het verleden liggen verscholen. Je ziet welke invloed de omgeving op je heeft en hoe die omgeving uit de eerste jaren van je leven zo’n grote rol hebben gespeeld. En je ziet daarmee nog beter hoe je gedrag, je communicatie, je karakter en daarmee je identiteit is opgebouwd. Het bijzondere van dit begrip en dit bewustzijn is dat je nieuwe richtingaanwijzers –die je helpen bij je leerbehoefte en leerdoelstellingen – hebt gevonden. Je hebt letterlijk en figuurlijk een nieuwe ruimte gecreëerd waar je de dingen op een andere manier doet, meer verantwoordelijkheid neemt over je behoeften, je gedrag en je communicatie. En je hebt daarin oog voor ‘de ander’ en je omgeving. Je bent met nieuwe gedrags- en communicatiepatronen aan het experimenteren. Het avontuur begint steeds groter te worden. In deze op maat gemaakte training – op basis van jouw behoefte en de rest van de groep – kijk je naar de elementen die op dit moment extra aandacht behoeven. Je oogst en je werpt een blik vooruit. Op welke manier ga je al die inzichten, nieuwe verantwoordelijkheden en gedraging en dat begrip in de wereld gaat zetten? Het is weer tijd om te oogsten. Voel je weer meer rust, kracht, vrijheid, plezier en betekenis?

Ontdek en concretiseer jouw uitdaging

In deze les: Integratie van deze module in een live trainingsdag waarin de essentie van het programma nog een keer naar voren komt. 

LEERLIJN

Voor meer zicht op je gedachten en je gevoelens bij dit onderdeel

1
2
3
4
5
6
7
8
leerlijn - leerproces - coachingstraject - capaciteiten - coaching
1

JE LEEFT JE AUTOMATISMEN EN PATRONEN

Je weet misschien globaal wat je in je leven of op je werk wilt leren, maar je leeft op onbewuste wijze je automatismen en patronen. Je reageert instinctief en volgens vast gewoontegedrag op situaties en je hebt nog niet goed in de gaten dat er ook andere mogelijkheden zijn. En als je dat wel beseft, heb je geen idee hoe je dat anders zou kunnen doen.

2

JE PATRONEN HERKENNEN

Je merkt dat bepaald gewoontegedrag niet altijd effectief is en je begrijpt niet precies waarom. In bepaalde situaties overreageer je. Of je komt steeds in dezelfde vervelende situatie of hetzelfde nare gevoel terecht. Langzaam ontstaat het besef dat je echt iets te leren hebt. Je ervaart incompetentie.

3

DE WIL OM TE VERANDEREN

Je beseft dat het tijd wordt om dat oude gewoontegedrag aan te pakken. Er valt iets te leren. Soms ligt daar een wake-up-call of crisis aan ten grondslag. Of je staat voor een uitdaging waarvan je weet dat je begeleiding nodig hebt. Zet je door, daal je verder af of trek je je terug in gewoontegedrag. Dat wordt hier de grote vraag.

4

TRANSFORMATIEPUNT: OUD GEDRAG DOORBREKEN

Je hebt inzicht in hoe dat gewoontegedrag is ontstaan. En hoe disfunctioneel dat in sommige situaties is. Je wilt van die automatische piloot af, maar je ziet de nieuwe stap nog niet. Het gevolg is dat gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties ongenadig door elkaar heen lopen. Het voelt spannend en chaotisch; overzicht krijgen lukt nog niet. De kunst is vertrouwen te houden en een stap te zetten die aanvankelijk tegen je gevoel indruist. Tijd voor een nieuwe duurzame beweging!

5

EXPERIMENTEREN MET NIEUW GEDRAG

De eerste stappen voelen onnatuurlijk omdat je deze manier van doen niet kent. Het is een periode van experimenteren; van vallen en opstaan. Je probeert nieuw gedrag uit en dat is ongemakkelijk. Je begeeft je op nieuw terrein. En soms voel je al de voordelen van je nieuwe gedrag. Je kunt en wilt in ieder geval niet meer terug. Je begint bewust te leren, maar het blijft spannend.

6

NIEUWE MOGELIJKHEDEN DIENEN ZICH AAN

Wat eerst moeite kostte, gaat nu makkelijker. Je ziet ineens oplossingen voor mogelijkheden die je voorheen niet zag. Je hebt steeds duidelijker voor ogen waar je naar toe wilt. Nieuwe kansen dienen zich plotseling aan en er is vaak onverwachte hulp van buitenaf. Het kost nog wel energie en aandacht, maar je bent goed op weg.

7

RUIMTE, RUST EN KRACHT

Het gaat beter en beter. Het nieuwe gedrag begint gewoner en zelfs comfortabeler te voelen. Er ontstaat ruimte en daarmee rust en kracht. Je pendelt tussen bewust en onbewust bekwaam. Je bent een forse stap verder in je ontwikkeling en dat bevalt goed.

8

INTEGRATIE

Je hebt je nieuwe gedrag eigen gemaakt. Je kan er in diverse contexten mee spelen. In stresssituaties kan het weer de kop opsteken, maar je bent veelal in staat om op je nieuwe weg te blijven of er weer snel naar terug te keren.

VRAGEN BIJ DEZE LES

Voor meer zicht op je leerresultaat

Deze les

Het doel van deze les is om op een live trainingsdag het geleerde te integreren en een stap te zetten. Het bijzondere van de trainingsdag is dat er met concrete fysieke oefeningen in twee-, drietallen of een kleine groep kan worden gewerkt. Tijdens de trainingsdag wordt gekeken naar de thema’s die spelen in de groep en bij het individu.

Het resultaat is dat je het geleerde op een diepgaande wijze integreert door te oefenen. Je leert door te doen, maar ook door te luisteren naar de verhalen van anderen. De coaching is gericht om het geleerde te voelen en te begrijpen om vervolgens nieuwe wegen te bewandelen. Doordat je het geleerde voelt, kan en wil je niet meer terug en kun je het op duurzame wijze meenemen in je dagelijks leven. Meer rust, kracht, vrijheid en betekenis liggen in het verschiet.

VRAGEN BIJ HET PROGRAMMA

Voor meer achtergrond

NAAR DE ANDERE LESSEN

Ontdek de verschillende thema’s

Ontdek en concretiseer jouw uitdaging

OVER ‘REIZEN IN JEZELF’

Persoonlijke en zakelijk ontwikkelingsprogramma

“‘Reizen in jezelf’ is een persoonlijk en zakelijk ontwikkelingsprogramma dat je meer zicht geeft op je communicatie en je een andere kijk geeft op situaties, je gedrag, je relaties, je ontmoetingen en daarmee op je handelen en je alledaagse leven. En met deze vernieuwde blik op jezelf, begrijp je je eigen gedrag en dat van anderen beter. Om van daaruit moedige stappen te zetten die jou – in contact met de ander, je omgeving en de wereld – het beste passen. Om richting te zoeken, kompas te houden en elke keer – ook als het lastig is – weer rust, kracht, vrijheid, plezier en betekenis in het moment te vinden. Want daar ligt toch elke keer weer de magie.”