ONTDEK EN CONCRETISEER JOUW UITDAGING

Voordat we met het traject beginnen, inventariseer je wat je uit dit traject wilt halen. Wat wil je leren? Waar sta je voor? Waar liggen je verlangens en behoeften? Is het een sluimerend gevoel dat er meer is maar kun je het nog niet benoemen? Heb je iets los te laten? En zo ja, wat? En heb je al een idee over wat jou meer betekenis geeft? En hoe je dat zou willen realiseren? Welke obstakels zitten je de hele tijd in de weg? Of heb je werkelijk geen flauw idee? Wees gerust. Gedurende het traject worden deze doelen vaak verder geconcretiseerd, kom je op een diepere laag terecht, vallen er dingen weg en komen er nieuwe elementen bij. Nu is het goed om een start te maken en richting te kiezen.

Ontdek en concretiseer jouw uitdaging

In deze les: Kennismaken – Gedragsregels programma – Werkwijze – Context en uitleg leerlijn en leermethode – Leerlijn in relatie tot je eigen gevoelens en gedachten – Perspectief vergroten op je leerdoel – Concretiseren van je leerdoel – Eerste inspiratie en toepassing daarvan in dit programma

LESOVERZICHT

LES 1 EN 2

VOORTGANG

ALGEMENE INFORMATIE BIJ DIT THEMA

  • Basis – Thema 1

    2 wk

    20% van de basismodule ‘Bewustzijn’

  • E-mail

    2x

    Instructie van de les

  • Coaching

    1x

    Begeleiding, focus en verdieping

  • Zelfstudie

    Minaal 30 min

    Benodigde tijd die je minimaal nodig hebt om informatie naar je dagelijks handelen te vertalen

  • Leerlijn

    Stap 1

    Voor meer zicht op je leerproces

WEEK 1 – BASIS

  • Inleiding

    Video | 9:15

    Training
    (Uitleg, leren en perspectief)

  • Opdracht

    Video | 6:05

    Oefenen in je dagelijks handelen
    (Uitleg en context)

  • Praktijk

    Video | 5:31

    Klantcases
    (Voorbeelden ter inspiratie)

  • Opdracht

    -

    Concretiseren
    (Perspectief en bewustzijn)

WEEK 2 – VERDIEPING

  • Opdracht

    -

    Delen en perspectief

  • Werkwijze

    Podcast | 12:30

    Uitleg bij de podcasts en visualisaties

  • Uitdaging

    Visualisatie | 18:58

    Concretiseren en perspectief

FACULTATIEVE INSPIRATIE VOOR EXTRA VERDIEPING

  • Liefde

    Docu | 1u.30

    Transformatie

  • Kracht

    Video | 1:06

    Gebruik van natuur in programma

  • Reset

    Video | 4:07

    Vinden van rust en stilte

  • Transformatie

    Roman | blz. 320

    Inspiratie en voorbeeld

  • Avontuur

    Non-fictie | blz. 160

    Wandelen én het programma

  • Wandelen

    Artikel | 14 à 15 min

    Overzicht en inspiratie

LEERLIJN

Voor meer zicht op je gedachten en je gevoelens bij dit onderdeel

1
2
3
4
5
6
7
8
leerlijn - leerproces - coachingstraject - capaciteiten - coaching
1

JE LEEFT JE AUTOMATISMEN EN PATRONEN

Je weet misschien globaal wat je in je leven of op je werk wilt leren, maar je leeft op onbewuste wijze je automatismen en patronen. Je reageert instinctief en volgens vast gewoontegedrag op situaties en je hebt nog niet goed in de gaten dat er ook andere mogelijkheden zijn. En als je dat wel beseft, heb je geen idee hoe je dat anders zou kunnen doen.

2

JE PATRONEN HERKENNEN

Je merkt dat bepaald gewoontegedrag niet altijd effectief is en je begrijpt niet precies waarom. In bepaalde situaties overreageer je. Of je komt steeds in dezelfde vervelende situatie of hetzelfde nare gevoel terecht. Langzaam ontstaat het besef dat je echt iets te leren hebt. Je ervaart incompetentie.

3

DE WIL OM TE VERANDEREN

Je beseft dat het tijd wordt om dat oude gewoontegedrag aan te pakken. Er valt iets te leren. Soms ligt daar een wake-up-call of crisis aan ten grondslag. Of je staat voor een uitdaging waarvan je weet dat je begeleiding nodig hebt. Zet je door, daal je verder af of trek je je terug in gewoontegedrag. Dat wordt hier de grote vraag.

4

TRANSFORMATIEPUNT: OUD GEDRAG DOORBREKEN

Je hebt inzicht in hoe dat gewoontegedrag is ontstaan. En hoe disfunctioneel dat in sommige situaties is. Je wilt van die automatische piloot af, maar je ziet de nieuwe stap nog niet. Het gevolg is dat gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties ongenadig door elkaar heen lopen. Het voelt spannend en chaotisch; overzicht krijgen lukt nog niet. De kunst is vertrouwen te houden en een stap te zetten die aanvankelijk tegen je gevoel indruist. Tijd voor een nieuwe duurzame beweging!

5

EXPERIMENTEREN MET NIEUW GEDRAG

De eerste stappen voelen onnatuurlijk omdat je deze manier van doen niet kent. Het is een periode van experimenteren; van vallen en opstaan. Je probeert nieuw gedrag uit en dat is ongemakkelijk. Je begeeft je op nieuw terrein. En soms voel je al de voordelen van je nieuwe gedrag. Je kunt en wilt in ieder geval niet meer terug. Je begint bewust te leren, maar het blijft spannend.

6

NIEUWE MOGELIJKHEDEN DIENEN ZICH AAN

Wat eerst moeite kostte, gaat nu makkelijker. Je ziet ineens oplossingen voor mogelijkheden die je voorheen niet zag. Je hebt steeds duidelijker voor ogen waar je naar toe wilt. Nieuwe kansen dienen zich plotseling aan en er is vaak onverwachte hulp van buitenaf. Het kost nog wel energie en aandacht, maar je bent goed op weg.

7

RUIMTE, RUST EN KRACHT

Het gaat beter en beter. Het nieuwe gedrag begint gewoner en zelfs comfortabeler te voelen. Er ontstaat ruimte en daarmee rust en kracht. Je pendelt tussen bewust en onbewust bekwaam. Je bent een forse stap verder in je ontwikkeling en dat bevalt goed.

8

INTEGRATIE

Je hebt je nieuwe gedrag eigen gemaakt. Je kan er in diverse contexten mee spelen. In stresssituaties kan het weer de kop opsteken, maar je bent veelal in staat om op je nieuwe weg te blijven of er weer snel naar terug te keren.

VRAGEN BIJ DEZE LES

Voor meer zicht op je leerresultaat

Deze les

Het doel van deze les is meer zicht op je leerdoelstelling en je leerbehoefte te krijgen. Je bekijkt deze doelstelling vanuit verschillende perspectieven om haar vervolgens te concretiseren. Belangrijk om te weten is dat gedurende het traject deze leerbehoefte en doelen vaak veranderen. Er vallen dingen weg tijdens het traject, komen dingen bij en daarnaast wordt de doelstelling vaak verder geconcretiseerd doordat je op een diepere laag terechtkomt. Nu is het goed om een start te maken en richting te kiezen.

Het beoogde lesresultaat is je een eerste concrete aanzet geven van dat wat je in dit programma of module wilt leren. Met behulp van verschillende technieken word je uitgedaagd om de essentie op dit moment te vinden en zo concreet mogelijk op persoonlijk én op zakelijk niveau te formuleren. Tijdens het traject kom je hier elke keer weer op terug. Hoe draagt het geleerde bij aan mijn leerbehoefte en leerdoelstelling? Wat heb ik gerealiseerd en wat wil ik nog realiseren. Je zult merken dat je doelstelling aan verandering onderhevig is en steeds fijnmaziger en daarmee gedetailleerder wordt. Soms komen er tijdens het traject hele nieuwe vraagstukken bij doordat verborgen herinneringen die je nu iets willen vertellen aan de oppervlakte komen.

ALGEMENE VRAGEN

Voor meer achtergrond

NAAR DE ANDERE LESSEN

Ontdek de verschillende thema’s

Ontdek en concretiseer jouw uitdaging

OVER ‘REIZEN IN JEZELF’

Persoonlijke en zakelijk ontwikkelingsprogramma

“‘Reizen in jezelf’ is een persoonlijk en zakelijk ontwikkelingsprogramma dat je meer zicht geeft op je communicatie en je een andere kijk geeft op situaties, je gedrag, je relaties, je ontmoetingen en daarmee op je handelen en je alledaagse leven. En met deze vernieuwde blik op jezelf, begrijp je je eigen gedrag en dat van anderen beter. Om van daaruit moedige stappen te zetten die jou – in contact met de ander, je omgeving en de wereld – het beste passen. Om richting te zoeken, kompas te houden en elke keer – ook als het lastig is – weer rust, kracht, vrijheid, plezier en betekenis in het moment te vinden. Want daar ligt toch elke keer weer de magie.”