WORKSHOP RUST EN STILTE

VOOR ORGANISATIES DIE ONDER DE OPPERVLAKTE WILLEN KIJKEN

Herken je het moment als je volledig in rust bent. Dat alles goed is en dat je overzicht hebt, helder bent en het lichaam volledig is opgeladen. Er is geen gemis en daarmee ook geen verlangen. Er is alleen maar tevredenheid. Wat een cadeau is dat toch. Heb je dat thuis, alleen in de vakantie of praktisch nooit. En wat is dat toch moeilijk te realiseren met alles wat er dagelijkse op ons afkomt en we onszelf opleggen. Het lijkt alsof we altijd ‘aan’ staan. Welke dynamieken spelen rond het krijgen van rust. Hoe houden ze verband met elkaar? En hoe ga je ermee om? Je gaat kijken of je meer zicht krijgt en welke stap je zou kunnen zetten.

rust en stilte

“Luister, naar de stilte.
Het is een golvende stilte.
Een stilte waarin echo’s en valleien glijden
en die voorhoofden buigen doet.”

RUST EN STILTE

1 of 2 dagdelen

4 – 24 deelnemers

Op locatie organisatie of buitenlocatie

€ 1.250,- (excl. BTW) per dagdeel

De workshop is definitief na een positief intakegesprek

Plan een kennismakingsgesprek

DE GEWENSTE LEERERVARING BIJ RUST EN STILTE

EEN COMBINATIE VAN THEORIE, ERVAREN, VOELEN EN BEGRIJPEN

MEER BEWUSTZIJN OP HOE ONRUST ONTSTAAT

Je krijgt meer zicht op hoe onrust ontstaat en wat de achterliggende factoren zijn. Je merkt dat onrust niets te maken heeft met je omgeving, maar met jezelf.

ZICHT KRIJGEN OP WAT JOU ONRUST GEEFT

Je krijgt zicht op wat jou onrust geeft en meer zicht hoe dat geestelijk en lichamelijk bij jou werkt. Je gaat onderzoeken wat de onderliggende factoren van deze onrust is.

ZICHT KRIJGEN OP JOUW DEFENSIEMECHANISMEN

Onrust willen we niet voelen dus vaak ga je het uit de weg. Je onderzoekt je defensiemechanismen en je gaat achterhalen waar je die precies inzet.

PRAKTISCHE HANDVATTEN MET HET OMGAAN MET ONRUST

Doordat je zicht krijgt op de dieper gelegen oorzaken van onrust, kun je beter werken aan een duurzame oplossing. Je ontvangt verschillende middelen en handvatten hoe je met onrust kan omgaan.

DE LEIDRAAD VAN DE WORKSHOP RUST EN STILTE

EEN INTRODUCTIE

1. ONRUST IN PERSPECTIEF

Er wordt tussen je verleden en je onrust een verband gelegd. Je zult zien dat je gedachten, je emoties en je lichamelijke sensaties door de ervaringen die je in het leven hebt opgedaan worden aangestuurd en ze ook een bron van je onrust kunnen zijn.

2. DE INVLOED VAN JE OMGEVING OP JE ONRUST

Elke dag krijgen we een ongelofelijke hoeveelheid signalen op ons afgevuurd. Bewust en onbewust reageren we op die signalen. Onrust heeft te maken met een staat van zijn. Bewustwording van die staat van zijn en de relatie met onze omgeving geeft ons zicht om rustiger te worden.

3. DE INVLOED VAN JE OMGEVING OP JE LICHAAM

Je omgeving beïnvloedt je geestelijke staat van zijn, maar ook letterlijk je fysieke staat van zijn. Ben je actief in een ongezonde geestelijke omgeving dan word je ziek. De spanningen die je gedachten veroorzaken, zetten zich in je lichaam vast en je wordt ziek. Wat kun je daartegen doen? Wat helpt om te ontladen? Bewustzijn van die verbinding zorgt ook dat je je onrust meer kan controleren.

4. PRAKTISCHE HANDVATTEN OM TE ONTLADEN

Je krijgt praktische handvatten om met onrust om te gaan, jezelf te ‘ontladen’. En je krijgt handvatten om je geest te kalmeren.

ACHTERGROND WORKSHOPS KOOPENBAKKER

COGNITIEF, GEVOEL EN ERVARINGSGERICHT

DE ‘OOSTERSE’ EN ‘WESTERSE METHODE’

Er zijn twee grote stromingen in persoonlijk leiderschap die je onder de noemer ‘Oosters’ en ‘Westers’ zou kunnen vatten. In de ‘Oosterse’ gedachte ben je vooral op gericht op aandacht en verwondering. Een gedachte, emotie of lichamelijke sensatie komt op, je bent het gewaar, je weet dat dit een tijdelijke staat van zijn is, het vervliegt en overgaat in een andere staat van zijn. Je vindt het bijvoorbeeld terug in het Boeddhisme of Taoïsme. De ‘Westerse’ manier is vooral cognitief, meer gericht op analyseren en begrijpen. Het is vaak meer wetenschappelijk en gaat vaak uit van modellen en theorieën. Beiden hebben grote waarde.

COMBINEREN VAN BEIDE METHODEN

Het mooie van deze stromingen is dat ze complementair aan elkaar zijn en daarmee tegelijkertijd kunt gebruiken. Door aan de hand van modellen en theorieën in jezelf te reizen begrijp je je gedrag, je talenten, vaardigheden en capaciteiten beter, maar leert ze tegelijkertijd ook met aandacht in de vorm van lichamelijke sensaties, emoties en gedachten waar te nemen. De methoden versterken elkaar waardoor je lerend vermogen toeneemt en duurzamer is, en je sneller en diepgaander leert.

FOCUS OP AANDACHT EN VERWONDERING

Aandacht en verwondering zijn de belangrijkste vaardigheden bij persoonlijke ontwikkeling. Als je met de juiste aandacht naar jezelf en je omgeving kan kijken dan neemt je bewustzijn en je lerend vermogen toe. In deze workshop geeft een korte inleiding theorie kader om vervolgens met oefeningen en vragen te gaan ervaren.

HET VERSCHIL TUSSEN ANTWOORDEN EN VRAGEN

Een aangereikt antwoord helpt je meestal niet verder. Je hebt het antwoord meestal niet doorleefd, voelt niet wat het doet, neemt het vaak ter kennisgeving aan en kunt het daarmee meestal niet goed inzetten. Een ervaring of goede vraag helpt je wel verder. Daarom zal veel aandacht worden besteed aan oefenen om vervolgens met vragen voor jou op dit moment passende antwoorden te krijgen. De uitdaging ligt om met een zekere rust en afstand te kijken naar wat er in jou en in je omgeving gebeurt.

GEBRUIKTE THEORIEËN, MODELLEN EN TECHNIEKEN

In de workshop wordt met een scala van theorieën en modellen om je gedrag gewerkt. Elementen uit Neurolinguïstisch ProgrammerenTransactionele Analyse en Systemisch Werk lopen als een rode draad door de workshop afhankelijk van de behoefte van en de vragen in de groep.

VERANDEREN IN HET DAGELIJKS LEVEN

Je doet tijdens de workshop inzichten op. Dat is mooi, maar dat zorgt nog niet dat er dingen veranderen. Wat je wel een stap verder brengt, is als je ziet dat je een keuze hebt in het laten zien van soorten gedrag en je daarmee oefent. Daarom is oefenen en experimenteren altijd zo’n cruciaal onderdeel van een workshop. Maar bewust blijven oefenen na de workshop verandert je leven. Daarom ontvang je na de workshop een mail met verdiepende leerthema’s, oefeningen en inspiratie waarmee je het geleerde in het dagelijks leven kan toepassen.

ERVARINGEN VAN DEELNEMERS

★★★★★

“Ik heb een heel bijzondere avond meegemaakt bij Norbert in een winters Naarden-Vesting. Ik kreeg nieuwe inzichten over mijn eigen defensiemechanismen en de onderliggende pijn. De openheid, de kwetsbaarheid en het respect voor elkaar in de groep van ‘vreemden’ was erg mooi. Kortom erg leerzame avond. Ik beveel Norbert warm aan om stapgewijs terug naar je eigen kern te gaan.”

★★★★★

“Ik heb Norbert ervaren als een positieve trainer/man waar je je veilig en fijn bij voelt en die je steunt en waar nodig, de verdieping opzoekt, om de ontdekkingsreis aan te gaan, op verschillende vlakken in het leven”

★★★★★

“Boeiend van begin tot einde. In sneltreinvaart door mooie theorie en voorbeelden. Gedicht prachtig. Leuke oefeningen.”

★★★★

“Heel inspirerend, zet aan tot nadenken over eigen patronen. Ik wil hier wel verder mee.”

★★★★★

“Zeer open, inspirerend en warm. Hij stelt zich kwetsbaar op en creëert een veilige setting. Goede (verhalen)verteller.”

★★★★★

“Relevant geeft inzicht in hoe teams werken wat direct toepasbaar is.”

★★★★

“Fijn om naar te luisteren, wist goed de groep te leiden en ook persoonlijk op ieder zijn vraag in te gaan. Leuke interactie.”

★★★★★

“Zeer inspirerend en uitnodigend tot meer van abstract naar concreet en weer terug.”

★★★★

“Inspirerend en aanzetten tot nadenken. Een begin dat verlangt naar meer. Ik was verrast over hoe snel het de diepte inging, maar ervaarde dat als prettig en als meerwaarde.”

★★★★★

“Heel fijn gepassioneerd, open en helder.”

★★★★★

“Zeer onderhoudend, goede verhalen, goede herhaling op de juiste momenten.”

★★★★★

“Mooi mix van theorie, verhalen en anekdotes. Een hele goede spreker. Helder en goede voorbeelden.”

★★★★★

“Inspirerend. Mooie balans tussen gevoel en pragmatische wereld.”

★★★★★

“Energiek, inspirerend, goed luisterend en oprecht. Weet waar hij over praat.”

★★★★★

“Goed, paste goed op eerdere cursussen met een verlengstuk naar werk-leven.”

★★★★★

“Heel interessant en heel erg passen in de huidige tijd. Zingeving en heroriëntatie.”

★★★★★

“Een feest om naar te luisteren.”

★★★★

“Open, helder, professioneel en ik mooi en knap vond hoe kwetsbaar hij zich opstelde. Dat heeft een positief effect op anderen en maakt anderen ook bereid zich kwetsbaar op te stellen. Hierdoor ontstaat een op, eerlijke setting. Heel fijn.”

★★★★★

“Het was een hele fijne ochtend; ook door het intieme contact met de mede-cursisten die hun persoonlijke zaken deelden.”

★★★★★

“Ik vond dat je een hele mooie sfeer en energie hebt neergezet, met je kwetsbaarheid, duidelijkheid en omgang met ieders inbreng.”

★★★★★

“Ik vond het een leerzame workshop. Een fijne groep mensen, waar ik me goed bij voelde. Ik heb veel geleerd in een korte tijd.”

★★★★★

“Norbert leidt de workshop maar neemt ook deel door eigen ervaringen te delen. Dat is zeer prettig. Hij geeft daarnaast ruimte om deelnemers onderling op elkaar te laten reageren en betrekt mensen die meer teruggetrokken zijn, waardoor je onderling ook van elkaar leert.”