Different worlds

Conflict ends when you listen to the one in front of you from a non-defensive place of deep acceptance and love, a place beyond “I am right and you are wrong”, a place where you fully honor and allow their present experience of life, however absurd or unkind their views may sound and feel to you right now.

Conflict ends when you are willing to be perceived as wrong, even if you are quite certain that you are right.

Conflict ends when you stop pretending to have all the answers, when you stop pretending to know, and instead you listen, really listen to the one in front of you, who is secretly yourself, ingeniously disguised.

For what you are has nothing to defend, and nowhere to hide.

Jeff Foster (Brits schrijver, 1980 – heden)

– Nieuwjaarsgedachte 2024 –

Op avontuur?

Als je je perspectieven even naast je neerlegt en
werkelijk naar de ander luistert.

Wat zou je dan ontdekken?
Wat ligt er onder de oppervlakte verscholen?
In welk avontuur beland je dan?
En wat zou je leren?

En wat gebeurt er met de ander als die
echt wordt gehoord en gezien?

Zie je dan ook dat die ander ten diepste hetzelfde is als jij?

Als we echt luisteren,
zouden we dan ook meer compassie voelen?

Ik wens je in 2024 de mooiste avonturen toe!

PERSOONLIJKE NOOT

Naar binnen
Het was een intens jaar. Het lijkt wel of het niet meer anders gaat. En eigenlijk wil ik niet meer anders. Het voelt namelijk ook als vol en rijk. Misschien zou iets meer gelijkmoedigheid fijn zijn. Het was een periode van verdieping. Ik had mezelf stilte gegeven. Een wereld van lezen, studeren, schrijven, sporten, familie, vrienden en zo nu en dan wat werk. Het was weer een krachtig innerlijk avontuur.

Naar buiten
Ik merk langzaam dat ik weer naar buiten wil. En die weg ervaar ik als lastig. Ik vind het een steeds groter wordende kunst om met de pijn en het lijden van de wereld om te gaan. Hoe kun je iedere keer zonder oordeel en met een zekere gelijkmoedigheid die steeds intensere wereld – zo voelt het – met die lastige toekomst liefdevol blijven betreden?

KoopenBakker Coaching & Training
Ondertussen bewandelt KoopenBakker Coaching & Training een fijn organisch pad met mooie persoonlijke trajecten, trainingen, workshops en twee groepen die het leiderschapsprogramma volgden. En natuurlijk waren daar die reizen in de bergen in juli en september met voor het eerst in oktober een reis ‘Into the wild’.

Nog meer nieuw
Er waren nog meer mooie, nieuwe dingen. In januari 2023 startte ik met de maandelijkse zondagswandeling. Ik begeleid mensen in de natuur en geef les over leven en werken volgens een natuurlijk ritme. Ik liep de afgelopen vier seizoenen met een diversiteit aan deelnemers.

Leraarschap
Ik ontwikkelde een persoonlijke ontwikkelingstraining voor interimmers waarin ze vrijer, effectiever en rustiger kunnen bewegen in de steeds wisselende omgevingen en teams. En er was een beginnend leraarschap aan de HAN University of Applied Sciences. Iets waar ik diep van binnen een tijd naar verlangde en dat zich plotseling aandiende. Heel fijn.

Ik ben nieuwsgierig hoe 2024 zich gaat ontvouwen en wens jullie naast het avontuur van met een open houding luisteren natuurlijk ook gezondheid en liefde toe.

Norbert Koopen – December 2023