BLOG | NORBERT KOOPEN

RELEVANT

Filosofie

24 maart 2024 – Leestijd 2 minuten

De afgelopen jaren is mijn manier van coachen sterk veranderd. Er stromen twee therapeutische richtingen door me heen. Ze gebruiken beide vrijwel dezelfde technieken en werken allebei ervaringsgericht. Daarin wordt namelijk het meeste geleerd.

Lao Tse zei:

“Vertel het me en het waait door me heen.
Laat het me zien en ik weet het morgen nog.
Maar als je het me laat voelen dan weet ik het de rest van mijn leven.”

En die twee scholen worden omsloten door een derde school die de advaita, het taoïsme en soefisme et cetera bestudeert. Twee stromingen van de afgelopen 200 jaar ingebed in een meer dan 5000 oude wijsheid die door meer dan 100 generaties is doorleefd. Polariteiten worden yin en yang. En het ego van Freud en Jung worden Chitta, Manas, Ahankar en Buddhi.

In het begin van mijn carrière keek ik naar het gedrag, analyseerde samen met de cliënt hoe een specifiek aanpassing in het verleden is ontstaan om hem of haar vervolgens van die aanpassing los te maken en een nieuwe ervaring te geven. Om die daarna in het dagelijks leven te oefenen.

Het gaat gepaard met intense emotie (oude pijn, angst, woede en verdriet worden herbeleefd), nieuwe inzichten en veel perspectief. Het is een veelbeproefde manier van werken. Je denkt dat er veel gebeurt, maar is dat nu werkelijk zo? Is dit effectief?

Ik paste het de afgelopen 15 jaar ook op mezelf toe. Ik analyseerde mijn geschiedenis, maakte zelfs een documentaire over mijn familie en zocht naar verhalen over mijn te vroeg overleden vader. Ik kan inmiddels feilloos analyseren hoe mijn gedrag is ontstaan en waarom ik welk gedrag in het moment vertoon.

Maar wat hielp mijn cliënten en mij nu het meest?

Mijn wereld kantelde toen ik ooit deze zinnetjes las:

Inzicht is niets waard.
Inzicht en keuze zijn weinig waard.
Inzicht, keuze en een beetje oefenen helpen een beetje.
Inzicht, keuze en bewust oefenen veranderen je leven.

Ik paste mijn werkwijze met behulp van bovenstaande zinnen en oosterse filosofie aan.

Wat gebeurt er als je niet bij inzicht en keuze begint? Wat gebeurt er als je een vrije ruimte schept waarin zoveel vertrouwen, liefde en vrijheid is dat alles mogelijk is. En dat ik je in die ruimte een nieuwe ervaring geef die je wereld doet kantelen. Een ervaring die niet je niet meeneemt naar het verleden.

Wat gebeurt er met je gedrag? Welke vaardigheid leer je? Hoe kantelt dan je overtuigingssysteem en wat gebeurt er met je identiteit?

Veel kan ik je vertellen. Lerende ervaringen zijn krachtiger en coachingstrajecten worden korter.

In mijn wereld zeg je: een nieuwe ervaring geven aan het ‘vrije kind’ in plaats van aan het ‘aangepaste kind’.

Maar wanneer ga je dan naar het verleden?

Alleen als het relevant is in het hier en nu.

Alleen als de nieuwe ervaring in het hier en nu niet wordt opgepakt omdat de cliënt nog in het verleden gevangen zit. Er moet dan een reis naar het verleden worden gemaakt om hem te bevrijden.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 24 maart. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zomer

De zomer vraagt om een stille, rustige en een actieve beweging naar binnen om vervolgens op een natuurlijke…

Passo d'Aviasco

Ah, fai così te

Ah, fai così te? Dat is de zin die mijn Italiaanse vriend Fausto gebruikte als je in zijn ogen iets ongelofelijks stoms deed. Als je…

‘Rik’

Mijn ervaring is dat je begeleiding beter wordt als je naast coachingsvaardigheden ook een geestesstroming bestudeert. De ontwikkelingspsychologische…

De volgende stap wandeling - zonnewende

Zonnewende

Nog een aantal dagen en dan is het de langste dag van het jaar: het daglicht is maximaal. Daarna neemt de lengte van dag…

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!