BLOG | NORBERT KOOPEN

‘RIK’

23 juni 2024 – Leestijd 3 minuten

Mijn ervaring is dat je begeleiding beter wordt als je naast coachings- en therapeutische vaardigheden ook een geestesstroming bestudeert. De ontwikkelingspsychologische stromingen – mede gebaseerd op de gedachtes van Sigmund Freud (1856-1939), Wilhelm Reich (1897-1957) en Carl Jung (1875-1961) – van de afgelopen 150 jaar vallen dan in een 5.000 jaar oude wijsheid die door meer dan 100 generaties is doorleeft.

De metaforen, de verhalen en gedachten scheppen een grotere ruimte met uiteenlopende perspectieven waardoor de modellen en theorieën rijker worden. De polariteiten van Erik Erikson (1902-1994) worden yin en yang. En ‘ego’ en ‘identiteit’ van Freud en Jung worden chitta, manas, ahankar en buddhi.

Een nieuwe wereld met andere perspectieven opent zich. Ik kon verschillende definities van betekenis doorgronden en ik kreeg eindelijk een helder beeld van identiteit. En hoe je die kunt ontwikkelen en veranderen.

Ik begreep ook beter wat er gebeurde als ik in mijn hangmat lag of door de bergen zwierf. Als je drie dagen in de natuur zwerft dan verandert er namelijk iets wezenlijks in je. En met deze filosofie of geestesstroming – die de natuur als metafoor gebruikt – ontstaat er meer perspectief op onze natuurlijke staat van zijn. We vergeten nog weleens dat wij onderdeel zijn van de natuur en denken nauwelijks na wat ons op een diep niveau voedt en beweegt. Juist door deze taal zie je hoever we van onze natuurlijke staat zijn en gloort er een weg om daar meer te komen.

En ook mijn werkwijze onderging de laatste jaren een langzame transformatie. Ik schreef er iets over in een inspiratiebericht. Uitdagingen, problemen en zelfs diepgaande trauma’s verwateren als ze liefdevol in de levensstroom met nieuwe ervaringen worden gelegd.

Ik heb nooit EMDR gehad. Maar als ik de EMDR-ervaringen mag geloven dan gebeurt er iets vergelijkbaars met deze vorm van coaching: de intensiteit en de kleur van herinneringen met bijbehorende gedragingen veranderen. De nieuwe vaardigheden en overtuigingen hebben invloed op je identiteit en geven daarmee ook andere perspectieven. En dat maakt ander gedrag mogelijk.

Ik verdiepte me de afgelopen jaren in het taoïsme en waagde eind vorig jaar een sprong naar de advaita vedanta en de Yoga Sutra’s van Patanjali. Met een kleine tussensprong overigens. Ik kreeg de lessen van mijn leraar waarin hij Jezus als wijsheidsleraar besprak. En mijn hart sprong werkelijk open. Wat was dat mooi zeg.

Er komt iets van schaamte als ik dit zo opschrijf: Norbert in de Heere! Iemand die vrij van geloof opgroeide en nu zo het christendom probeert te voelen en te begrijpen. Maar ik werd echt door die gedachte uit deze podcastreeks gegrepen waarin je jezelf met liefde vult en die uitstort over de wereld. ‘Wie had dat nou kunnen denken Koopen’, zei een van mijn dierbaarste maatjes met wie ik vroeger weleens naar de kerk ging.

En toch werd ik begin februari weer naar het taoïsme gezogen toen ik Kristofer Schipper (1934-2021) in een interviewserie tegenkwam. Ik veerde op. Ik kon luisteren naar ‘Rik Schipper’. Hij was het die het taoïsme – een van de oudste religiën en filosofieën ter wereld – door de klassieke Chinese werken te vertalen in het westen tot leven bracht. Hij werd destijds geadopteerd door een Taiwanees gezin, opgeleid in de tao en werd daarmee de eerste westerse taoïstische meester.

En op die heldere zonnige winterdag luister ik bijna 3 uur ademloos naar deze geweldige avonturier. Graag deel ik de podcast en iets van mijn enthousiasme over deze natuurfilosofie.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 23 juni 2024. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zomer

De zomer vraagt om een stille, rustige en een actieve beweging naar binnen om vervolgens op een natuurlijke…

Passo d'Aviasco

Ah, fai così te

Ah, fai così te? Dat is de zin die mijn Italiaanse vriend Fausto gebruikte als je in zijn ogen iets ongelofelijks stoms deed. Als je…

De volgende stap wandeling - zonnewende

Zonnewende

Nog een aantal dagen en dan is het de langste dag van het jaar: het daglicht is maximaal. Daarna neemt de lengte van dag…

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Effectief begeleiden

Effectief begeleiden en veranderen

De afgelopen jaren heb ik me een andere manier van coachen en trainen eigen gemaakt. Ja, dit is voor mij het effectiefst. Uitdagingen…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!