BLOG | NORBERT KOOPEN

ZOMER

– Klik op de afbeelding en bekijk een impressie (0.17) –

16 juli 2024 – Leestijd 2 minuten

Welke inspiratie heb ik in eerste helft van jaar opgedaan? Wat heb ik gevonden, waaraan heb ik vervolgens hard gewerkt en hoe heb ik dat in mijn dagelijks leven en werk geïntegreerd?

Het is 03.00 uur als ik van de wekker wakker schrik. Het is donker. Om 04.00 uur heb ik met 6 deelnemers op Marken afgesproken. Om samen op een bewuste manier de overgang van de eerste helft van het jaar naar de tweede helft te maken. En dat doen we door al wandelend – op deze langste dag van jaar – de zon boven het IJsselmeer te zien opkomen

“Het gemis is dan onbewust aan het stuur. Wat je uitsluit bepaalt. Als een zwart gat – dat gedicht wil worden – zuigt het alles naar zich toe. Al het gerealiseerde verlangen verdwijnt in een bodemloze put en het gevoel blijft.”

Als ik over de verlaten wegen naar het noorden rijd, zie ik dat het langzaam licht wordt. Lichte banen langs de donkere hemel. Het thema van vandaag is: van inspiratie via stilte naar vorm.
We beginnen in stilte al wandelend met een ademhalingsoefening. Rustig en met aandacht om in de flow te komen zodat je niet alleen het bewuste, maar ook het onbewuste aanspreekt. De Deense filosoof Søren Kierkegaard zei dat de ideale wandelsnelheid tussen de 4 à 5 km per uur ligt. In dat ritme komen de mooiste dingen naar boven.

Het is licht bewolkt en verderop geeft de vuurtoren zijn signaal: 5 tellen licht, 2 tellen donker. Het is 4.30 uur en de haan kondigt de dag aan en de eerste vogels beginnen te zingen.

En als we dan bij de vuurtoren komen, heeft iedereen over zijn of haar potentieel nagedacht, breekt de hemel open en genieten we even later van de eerste warme zonnestralen.

Iedereen vertelt wat hem of haar is toegevallen. En ik plaats het in context.

En dan komt de vraag op wat je in de tweede helft van het jaar gaat doen.

Het gevaar bestaat dat we in de zomer met de vakanties de boel de boel laten en het potentieel laten wegsijpelen. En dat is zonde. Het geleerde heeft namelijk de natuurlijke beweging in zich om in het najaar zich in allerlei vormen te willen uitdrukken. Dat verrijkt je en geeft betekenis.

Hier een aantal tips:
1. Sta stil! Word rustig.
2. Kijk met aandacht naar dat wat je het eerste half jaar hebt gerealiseerd.
3. Geniet van wat je hebt bereikt. Koester! Houd het binnen. ‘Contain het’.
4. Ga op vakantie. Het geeft een nieuw perspectief. In dat perspectief krijg je ook een andere kijk op jezelf en het geleerde.
5. Merk hoe het geleerde zich in allerlei vormen wil gaan uitdrukken. – – Wat komt er bij jou in deze moeiteloze tijd onbewust aan de oppervlakte? Welk project, initiatief et cetera komt naar boven?
6. Merk hoe je in de rust overzicht krijgt en hoe daar een visie ontstaat: Ja, hier wil ik op deze wijze aandacht aan geven.

De grootste valkuil is dat je je afwendt, niet nadenkt, niet reflecteert, je niet bewust bent en daarmee de inspiratie en het potentieel laat wegvloeien.

De zomer vraagt om een stille, rustige en een actieve beweging naar binnen om vervolgens op een natuurlijke wijze naar buiten te worden gedrukt.

OVERZICHT VAN ALLE BLOGS

Een versie van dit blog verscheen op 16 juli 2024 op LinkedIn. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MEER BLOGS

Op de grens

“Just leave me here and pick me up on the way back.” Onmiddellijk zie ik mijn maatje zijn sneeuwschep pakken en hij begint …

Evolueren

Ik coach en train nu anders dan zeven jaar geleden. Het is veel kleiner, veel meer in het hier en nu en nog meer …

Wat is nu goede coaching, therapie en training?

Wat is nu goede coaching, therapie en training? Hier zijn veel studies naar gedaan en hele bibliotheken mee vol geschreven. Ik …

Maskeren

Hier moet ik naartoe, is het eerste wat ik denk als ik de trailer van de film Sing Sing zie. Mijn gedachten dwalen meteen af naar …

De volgende stap wandeling december

Nog een keer

“Heb je lopers morgenmiddag? Ik voel sterk de behoefte om weer mee te lopen en te wortelen. Kan dat?”, appt hij mij. “Nee, …