BLOG | NORBERT KOOPEN

JOUW OMGEVING

Persoonlijk ontwikkelingsprogramma

23 januari 2024 – Leestijd 2 minuten

Waarom behoudt de ene boom zijn bladeren en de andere niet? Dat was de vraag die mijn maatje – die wordt opgeleid tot natuurgids – kreeg. Het was een klus om dat uit te zoeken. Hij leerde over groenkorrels, vochtstroming, bladmondjes, antivries etc.

Maar wat is de achterliggende gedachte? En dat is natuurlijk simpel: het is een overlevingsstrategie. Door de bladeren niet te verliezen kunnen ze ook in tijden met weinig licht en lage temperatuur blijven doorgroeien.

En die aanpassing aan onze omgeving gebeurt ook met jou en mij.

En bij ons is het nog krachtiger omdat we prematuur worden geboren. Die vroege geboorte is een aanpassing van de natuur omdat onze hersens zo groot zijn. Als we langer wachten dan komen we niet door het geboortekanaal.

Waar een antilopejong meteen kan lopen zijn we in de eerste jaren zo afhankelijk van onze ouders. In dat premature passen we ons aan onze omgeving aan. En hoe! We zijn als baby zo vloeibaar als glas. We kunnen in die eerste jaren in elke vorm worden gegoten. We kunnen ons op extreme wijze aanpassen aan onze ouders voor voeding, warmte en liefde. Elke dag zie ik dan ook – op basis van die aanpassing in de eerste jaren – de prachtigste gedragsvormen in mijn praktijk.

En abnormaal gedrag dan? Iemand heeft geen abnormaal gedrag. Iemand heeft een abnormale omgeving gehad waarin dit gedrag een logische reactie was om liefde te krijgen of te overleven. Alles bestaat uit oorzaak en gevolg.

In mijn trainingen zeg ik: “Niets is gek. En als het wel gek is dan heb ik iets te leren!” Als je bijvoorbeeld naar een gevangene kijkt dan is niet de vraag: Wat heb je gedaan? Maar eerder wat is jou in je verleden overkomen? Jij was ook die onbevlekte baby! Kijk naar deze docu. Zo ongelofelijk mooi.

Kan je dat gedrag veranderen?

Ja!

En de krachtigste manier om dat te doen is met aangereikte nieuwe ervaringen. Omdat ons gedrag letterlijk in ons lichaam zit. Coaching gaat dus een klein beetje over praten, maar vooral om oefenen en ervaren. Het is geestelijk én lichamelijk.

Lao Tse zegt:

Vertel het me en het waait door me heen.
Laat het me zien en ik weet het morgen nog
Laat het me voelen en ik weet het de rest van mijn leven.

En dat doe je niet in een workshop van een paar dagen. Dan krijg je iets van bewustzijn, begrip en zet je misschien een eerste kleine stap.

Gedragsverandering leer je door inzicht, begrijpen, keuzes, oefenen, op je muil gaan, opstaan en een andere manier kiezen. Totdat je iets vindt wat voor jou in contact met de ander en de wereld werkt. Elke keer weer. En daar gaat tijd overheen. Veel tijd.

En er zijn geen shortcuts. Was het maar zo.

En als je die tijd niet hebt? Dan overkomt je wat je altijd overkwam. Ik kan het niet mooier maken.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 23 januari. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Paniek

Ik raak haar niet. Mijn woorden landen niet en glijden van haar af. Ze stapt niet in. Ik voel de paniek tijdens de training opkomen. Als je aan…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!