BLOG | NORBERT KOOPEN

WORTELING

28 januari 2024 – Leestijd 2 minuten

Hoe groeit een idee naar een krachtig concept, product, organisatie et cetera? Anders gezegd: hoe krijgt iets vorm en breng je dat succesvol in de wereld?

En VanMoof was het eerste voorbeeld dat bij mij – door twee uitersten – naar bovenkwam. Waar Taco Carlier en Ties Carlier met hun achtergrond in industrieel design eerst zeer succesvol het concept van de stadsfiets omgooiden, ging het in de doorontwikkeling naar de elektrische fiets faliekant mis. VanMoof ging failliet en liet een schuld van 144 miljoen euro achter. Een prachtig product met veel perspectief! Waar ging het mis?

Ik weet nog dat een vriend een van eersten was die op een VanMoof-fiets in de stad verscheen. Kek dingetje! Dat je zo naar een fiets kan kijken. Maar toen zij zich volledig gingen richten op de elektrische fiets en de ‘analoge fiets’ terzijde schoven raakten ze me kwijt. Wat moet je nu met een elektrische fiets?

Ik had het volledig mis.

De markt brak open en groeide explosief. In 2021 werden er meer elektrische dan ‘normale’ fietsen verkocht. En Taco en Ties zagen als eersten iets van die beweging. Knap!

En wat zou er nu gebeurd zijn als de Carliers naar de 3.000 jaar oude taoïstische gedachte ‘Tun’ hadden geluisterd? ‘Tun’ kun je vertalen als: aanvangsmoeilijkheid. Het devies: bevorderen door standvastigheid. De metafoor is de natuur.

Er is een zaadje dat zich diep in vruchtbare grond bevindt. Alle potentie is aanwezig om tot een waanzinnige vorm te komen. Maar er ligt veel aarde op het zaadje. Het zaadje heeft zich eerst goed te wortelen om boven de grond te komen. Niet alleen om de energie te vinden om door die dikke laag van de aarde te breken. Maar ook om met de omstandigheden die zich boven de aarde bevinden om te gaan.

En waar de aarde eerst een bron van weerstand is, wordt het later de bron van grote groei!

En dat proces is nu overal in de natuur aan de gang. Onder de grond maakt de natuur zich op voor de lente. We hebben het niet in de gaten, maar de komende maand is er zoveel beweging.

En geloof het of niet. Dat proces gebeurt nu ook in jou en mij. Focus er maar eens op. Bij mij dient zich nu van alles aan. Welke ideeën sluimeren er nu diep van binnen bij jou? Heb je er zicht op? Aan welk van die ideeën wil je aandacht geven? Wat wil jij nu in de wereld brengen?

Dat is waar we in de aankomende zondagswandeling over hebben. Hoe wortel je een idee? Hoe creëer je eerst met een zekere standvastigheid, de ideale omstandigheden om iets moois in de wereld te zetten?

Ik paste het advies ‘Tun’ gedurende geheel 2023 op mezelf toe. Niet een maand om beter te wortelen, maar een heel jaar. Het bracht me veel. Hoe ben jij geworteld?

NB: Waar ging het bij VanMoof mis? Wilde ze met kunstmest (investeringen) een groei met beperkte worteling realiseren?

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 28 januari. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Paniek

Ik raak haar niet. Mijn woorden landen niet en glijden van haar af. Ze stapt niet in. Ik voel de paniek tijdens de training opkomen. Als je aan…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!