‘REIZEN IN JEZELF’ – GEVORDERD

Persoonlijk en zakelijk ontwikkelingsprogramma

MODULE BETEKENIS

Voor meer plezier en betekenis in je dagelijks handelen

Persoonlijk en zakelijk leiderschapsprogramma - Module 'Betekenis'

In deze module: Betekenis vinden – Omgaan met jouw obstakels – Ontwikkelen van (zelf)vertrouwen – Integratie totale programma – Realisatie nieuwe denk- en werkwijze op je leven

“Er is een verschil tussen het pad kennen
en het pad bewandelen.”

OVER DIT PROGRAMMA

Doelgroep:
Voor professionals die op krachtige en vrije wijze met meer voldoening en betekenis willen werken en leven. Een module die je makkelijker laat omgaan met uitdagingen doordat je op verschillende manieren je zelfvertrouwen en je lerend vermogen vergroot.

Ontwikkelingsprogramma

Module 3 | Betekenis

7-3-2025 – 17-6-2025

6 coachingssessies en 1 trainingsdag

6 – 10 deelnemers

Lesmateriaal, coaching en trainingsdag

Toegang tot digitale leeromgeving

€ 1.750,- (excl. btw)

Trainer:
Norbert Koopen

  • Online lessen

    17x

    Begeleiding van verplicht en facultatief lesmateriaal.

  • 5 thema’s

    2 - 6 wk

    15 verschillende thema’s voor je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling

  • Coaching

    6x

    Training, begeleiding, focus en verdieping.

  • Trainingsdagen

    1x

    Een op maat gemaakte training om het geleerde optimaal te integreren.

  • Zelfstudie

    Minimaal 1u.00 per wk

    De gemiddelde minimale tijd die je aan het programma dient te besteden.

DE LEERLIJN

ZICHT OP JE LEERPROCES

Het aanleren van nieuwe gedrag en het vergroten van je persoonlijk leiderschap gaat in verschillende stappen. Het is goed om op globaal niveau te weten hoe dat proces in elkaar zit en welke algemene gedachten en gevoelens een rol kunnen spelen. In onderstaande figuur is deze leerlijn – met zijn verschillende stappen – uitgebeeld. Zicht op die stappen heeft een positief effect op je lerend vermogen en leerproces.

“If you can see your path clearly in front of you, it’s probably someone else’s.

Joseph Campbell

DE LEERLIJN IN HET PROGRAMMA

Het programma volgt deze leerlijn. In de module ‘Bewustzijn’ loop je met de aangereikte informatie van het programma langs de stappen de eerste drie stappen om daarna in module ‘Bezinning’ langzaam naar vier en vijf te bewegen. Het is een spannend proces. In module ‘Betekenis’ wordt informatie aangereikt om wat je gevonden hebt – het geleerde, het ontwikkelde of een nieuwe weg – in de wereld te zetten. Langzaam klim je via vijf, zes en zeven omhoog en integreer je het in acht op een onbewuste manier in je dagelijks handelen.

EEN MIDDEL DAT NIET ALLES VAT

Natuurlijk laat de ontwikkeling van een persoon zich niet op een dergelijke manier vatten. Sommige deelnemers springen van stap een direct naar vier. En een tijdje verdwalen en weer omhoog lopen naar bijvoorbeeld een vorige stap hoort er ook vaak bij. Bovendien kan je op het ene thema nog in het begin van de leercurve zitten terwijl je op een ander thema het al helemaal hebt geïntegreerd. Dat neemt niet weg dat het loont om de stappen en de focuspunten van de modules op de leercurve te kennen. Ook al beweegt de een sneller door de leercurve dan de ander. Het bevordert je leerproces omdat je beter begrijpt wat er aan de hand is en op een globaal niveau weet wat er nog gaat komen.

DE LEERLIJN, DE MODULES EN JOUW LEERPROCES

De leerlijn valt op verschillende niveaus toe te passen. Naast de lijn die door het totale programma loopt, heb je ook één les of leerthema op een specifieke uitdaging deze lijn te pakken. Ook elke module is volgens deze leerlijn opgebouwd. Het is aan te raden om de leerlijn – ten aanzien van verschillende thema’s die in jouw persoonlijke ontwikkeling spelen – door te nemen. Bekijk hoe je kleine en grote leerervaringen zijn opgebouwd. En herken de stappen waar jij bij specifieke thema’s blijft steken.

PLAN DIRECT EEN VRIJBLIJVEND INTAKEGESPREK

LEERLIJN

Meer zicht op je leerproces

1
2
3
4
5
6
7
8
leerlijn - leerproces - coachingstraject - capaciteiten - coaching
1

JE LEEFT JE AUTOMATISMEN EN PATRONEN

Je weet misschien globaal wat je in je leven of op je werk wilt leren, maar je leeft op onbewuste wijze je automatismen en patronen. Je reageert instinctief en volgens vast gewoontegedrag op situaties en je hebt nog niet goed in de gaten dat er ook andere mogelijkheden zijn. En als je dat wel beseft, heb je geen idee hoe je dat anders zou kunnen doen.

2

JE PATRONEN HERKENNEN

Je merkt dat bepaald gewoontegedrag niet altijd effectief is en je begrijpt niet precies waarom. In bepaalde situaties overreageer je. Of je komt steeds in dezelfde vervelende situatie of hetzelfde nare gevoel terecht. Langzaam ontstaat het besef dat je echt iets te leren hebt. Je ervaart incompetentie.

3

DE WIL OM TE VERANDEREN

Je beseft dat het tijd wordt om dat oude gewoontegedrag aan te pakken. Er valt iets te leren. Soms ligt daar een wake-up-call of crisis aan ten grondslag. Of je staat voor een uitdaging waarvan je weet dat je begeleiding nodig hebt. Zet je door, daal je verder af of trek je je terug in gewoontegedrag. Dat wordt hier de grote vraag.

4

TRANSFORMATIEPUNT: OUD GEDRAG DOORBREKEN

Je hebt inzicht in hoe dat gewoontegedrag is ontstaan. En hoe disfunctioneel dat in sommige situaties is. Je wilt van die automatische piloot af, maar je ziet de nieuwe stap nog niet. Het gevolg is dat gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties ongenadig door elkaar heen lopen. Het voelt spannend en chaotisch; overzicht krijgen lukt nog niet. De kunst is vertrouwen te houden en een stap te zetten die aanvankelijk tegen je gevoel indruist. Tijd voor een nieuwe duurzame beweging!

5

EXPERIMENTEREN MET NIEUW GEDRAG

De eerste stappen voelen onnatuurlijk omdat je deze manier van doen niet kent. Het is een periode van experimenteren; van vallen en opstaan. Je probeert nieuw gedrag uit en dat is ongemakkelijk. Je begeeft je op nieuw terrein. En soms voel je al de voordelen van je nieuwe gedrag. Je kunt en wilt in ieder geval niet meer terug. Je begint bewust te leren, maar het blijft spannend.

6

NIEUWE MOGELIJKHEDEN DIENEN ZICH AAN

Wat eerst moeite kostte, gaat nu makkelijker. Je ziet ineens oplossingen voor mogelijkheden die je voorheen niet zag. Je hebt steeds duidelijker voor ogen waar je naar toe wilt. Nieuwe kansen dienen zich plotseling aan en er is vaak onverwachte hulp van buitenaf. Het kost nog wel energie en aandacht, maar je bent goed op weg.

7

RUIMTE, RUST EN KRACHT

Het gaat beter en beter. Het nieuwe gedrag begint gewoner en zelfs comfortabeler te voelen. Er ontstaat ruimte en daarmee rust en kracht. Je pendelt tussen bewust en onbewust bekwaam. Je bent een forse stap verder in je ontwikkeling en dat bevalt goed.

8

INTEGRATIE

Je hebt je nieuwe gedrag eigen gemaakt. Je kan er in diverse contexten mee spelen. In stresssituaties kan het weer de kop opsteken, maar je bent veelal in staat om op je nieuwe weg te blijven of er weer snel naar terug te keren.