Leiderschapsreis en pelgrimstocht

PELGRIMSTOCHT EN LEIDERSCHAPSREIS

EEN VERSLAG VAN EEN AVONTUUR IN TOSCANE EN UMBRIË

“Wat we ontvangen zit in datgene wat we geven.”
Franciscus van Assisi (1182-1226)

Waarom maken mensen nog een pelgrimstocht? Wat beweegt een pelgrim? Wat maakt dat na bijna 800 jaar het verhaal van Sint Franciscus nog zo’n aantrekkingskracht heeft? Waarom koos Jorge Bergoglio voor de naam ‘Papa Francesco’? Waarom bezoeken honderdduizenden mensen Basilica di San Francesco in Assisi en waarom lopen zoveel mensen de ‘Cammino di San Francesco’? Een Engelse huisarts die opzoek is naar de geest van Sint Franciscus en overweegt om tot de orde toe te treden, boeddhistische monniken uit verschillende delen van de wereld die op blote voeten het spirituele pad letterlijk zoeken of wij, een stel Nederlanders die de route gebruiken om met een leiderschapsreis wat dichter bij onszelf te komen. En al die anderen die we vanuit de hele wereld tegenkwamen.

EEN VERHAAL OVER TRANSFORMATIE EN LIEFDE

Ik ben niet religieus opgevoed en toch intrigeert het verhaal van Sint Franciscus me mateloos. Niet het religieuze perspectief trekt me aan. Ik zie een ijdele, vriendelijke, wereldse zoon van een rijke handelaar die na een crisis al zijn bezittingen opgeeft. En vervolgens op zoek gaat naar betekenis en zijn diepste verlangens. Zijn wetten van thuis doorbreekt na een grote worsteling met zichzelf, al zijn moed bij elkaar raapt, gehoor geeft aan zijn verlangen en een diepgaande transformatie ondergaat. Hij kiest voor eenvoud, nederigheid en ontwikkelt een grote liefde voor zijn medemens en de natuur. Intrigerend is het niet? Ligt daar ook niet het antwoord op bovenstaande vragen? Juist in deze tijd.

TE LEREN LESSEN

En wat kunnen we nu van hem leren? Dat was één van de vragen die ik mezelf stelde toen ik de leiderschapsreis ‘Cammino di San Francesco’ uitwerkte. We proberen zijn pad te volgen. Een pelgrimstocht door de mooie natuur van Toscane en Umbrië. Een reis over je talenten, capaciteiten, vaardigheden en je levensstrategie. Je routinematig gedrag wordt langzaam ontrafeld met een krachtig leiderschapsprogramma

BEZINNING EN VERLANGEN OP EEN PELGRIMSROUTE

Een leiderschapsreis om je verlangens en betekenis te vinden en vervolgens te kijken hoe je die in de wereld kunt zetten. Een reis om dingen achter je te laten en het vinden en maken van nieuw sporen. Het gras en de struiken plattrappen en een nieuwe weg vinden in een onbekend bos. En om dat spoor vervolgens vaker te gaan bewandelen totdat het uitgesleten raakt en een nieuw pad wordt. Dat is moeilijk. Elke keer weer. Een reis om even van de rijdende trein af te springen en terug te gaan naar de kern, terug naar de natuur. Een plek waarvan ik weet dat het goed toeven is. Zeker in dit rijke culturele hart van Italië.

AVONTUUR! ALSOF DE TIJD HEEFT STILGESTAAN

En wat was het een avontuur de afgelopen week. We startten met onweer, regen en hagel in het prachtige natuurgebied Parco Foreste Casentinesi. Een bos waar de tijd leek stil te hebben gestaan. Langs een uitgebreide waaier van schakeringen groen, prachtige flora en fauna, kwamen we op een van de meest heilige plekken van Italië. We kwamen niet Sint Franciscus tegen maar wel tientallen franciscaner monniken waaronder de monnik die op bovenstaande foto mysterieus uit de nevel naar ons toekwam. Onze eerste slaapplaats lag daarboven prominent op de rotsen van de berg Penna: Santuario della Verna.

De tocht vervolgde zich langs middeleeuwse steden, kastelen, modderige steile paden, volle rivieren, vriendelijke Italianen, groene heuvels en vochtige dalen om vervolgens bij Basilica di San Francesco in Assisi te arriveren. De basiliek met drie verdiepingen waar Sint Franciscus samen met zijn kompanen is begraven.

INNERLIJKE REIS OP PELGRIMSPAD

Elke deelnemer maakte in die vijf dagen zijn of haar eigen innerlijke reis. Elke dag wandelen met aangereikte informatie uit het leiderschapsprogramma, verhalen, vragen, stilte, fijne gesprekken, oefeningen en persoonlijke coaching. En na afloop integreren en delen. Het werd onder andere een reis over afscheid, verlies, vertraging, verdriet, verzet, balans, liefde, verlangen en kracht. Een reis met diepgaande inzichten.

– ERVARING DEELNEMERS –

Wat een ongelofelijk cadeau aan jezelf om een week lang met relevante thema’s aan de slag te zijn.

Het delen met reisgenoten zorgt voor verbinding op een diepere laag, hier ben ik ze zeer dankbaar voor. Norbert neemt je aan de hand, luistert, denkt mee en geeft een duwtje waar nodig. Waar ik zelf alle mogelijke uitvluchten verzon bleef Norbert op een fijne maar kritische manier scherp. Voor mij precies wat ik nodig had.

Alles is aanwezig om een stap te maken in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. De schitterende omgeving en het inspirerende programma doen de rest… een aanrader!

Vijf dagen in de natuur. Wandelen, het buiten zijn, mijn telefoon uit en bewust aan de slag met mijn doelen. Eenvoudige ingrediënten die door middel van deze combinatie, coachingsgesprekken en -oefeningen bij mij zorgden voor inzichten met impact. 

De ‘Cammino di San Francesco’ is een prachtige route en kans om te kijken naar je patronen, stil te staan en (nieuwe) koers te bepalen.

Norbert weet als geen ander vol overgave, met zijn passie voor het coachen en liefde voor Italië, je mee te nemen en te begeleiden op je eigen persoonlijke ontdekkingsreis. 

Norbert heeft een krachtig programma neergezet waar veel aangeraakt wordt en er vervolgens ook veel ruimte is om te kijken wat boven komt. Ik heb genoten van het vertragen, het in de natuur zijn en tijdens het wandelen bewust en onbewust met mijn ontwikkelthema’s bezig te zijn. De route is prachtig en we hebben op geweldige plekken overnacht, waaronder een klooster.

FIJNE MAGISCHE COMBINATIE

En wat is de combinatie van wandelen, vragen, stilte, gesprekken, loslaten en oefeningen toch fijn. Dat bleek maar weer. We zijn als mens van nature lopers en toch is het moeilijk om in woorden te vatten wat er in ons lichaam, onze hersenen, geest en op energetisch niveau gebeurt in die vijf dagen. Als we die oeroude beweging maken. Magisch blijft het. Op naar de volgende. Dan weer in het hooggebergte in de Alpi Orobie. Nu al zin in.

MEER INFORMATIE OVER COACHEN, WANDELEN EN LEIDERSCHAPSREIZEN

Wil je meer achtergrond bij wandelen, coaching en leiderschapsreizen, kijk dan eens op de volgende pagina’s:
Leiderschapsprogramma;
Ode aan wandelen;
Leiderschapsreizen;
Coaching.

WIL JE MEER VAN DIT SOORT INSPIRATIE ONTVANGEN?

Laat je voornaam en je e-mailadres achter en je ontvangt af en toe een bericht als er nieuwe inspiratie is.

Je gegevens zijn veilig en je kan je elk moment met één klik afmelden.