PELGRIMSTOCHT EN LEIDERSCHAPSREIS

Een verslag van een avontuur in Toscane en Umbrië

Waarom maken mensen nog een pelgrimstocht? Wat beweegt een pelgrim? Wat maakt dat na bijna 800 jaar het verhaal van Sint Franciscus nog zo’n aantrekkingskracht heeft? Waarom koos Jorge Bergoglio voor de naam ‘Papa Francesco’? Waarom bezoeken honderdduizenden mensen Basilica di San Francesco in Assisi en waarom lopen zoveel mensen de ‘Cammino di San Francesco’? Een Engelse huisarts die opzoek is naar de geest van Sint Franciscus en overweegt om tot de orde toe te treden, boeddhistische monniken uit verschillende delen van de wereld die op blote voeten het spirituele pad letterlijk zoeken of wij, een stel Nederlanders die de route gebruiken om met een leiderschapsreis wat dichter bij onszelf te komen. En al die anderen die we vanuit de hele wereld tegenkwamen.

“Wat we ontvangen zit in datgene wat we geven.”

EEN VERHAAL OVER TRANSFORMATIE EN LIEFDE

Ik ben niet religieus opgevoed en toch intrigeert het verhaal van Sint Franciscus me mateloos. Niet het religieuze perspectief trekt me aan. Ik zie een ijdele, vriendelijke, wereldse zoon van een rijke handelaar die na een crisis al zijn bezittingen opgeeft. En vervolgens op zoek gaat naar betekenis en zijn diepste verlangens. Zijn wetten van thuis doorbreekt na een grote worsteling met zichzelf, al zijn moed bij elkaar raapt, gehoor geeft aan zijn verlangen en een diepgaande transformatie ondergaat. Hij kiest voor eenvoud, nederigheid en ontwikkelt een grote liefde voor zijn medemens en de natuur. Intrigerend is het niet? Ligt daar ook niet het antwoord op bovenstaande vragen? Juist in deze tijd.

TE LEREN LESSEN

En wat kunnen we nu van hem leren? Dat was één van de vragen die ik mezelf stelde toen ik de leiderschapsreis ‘Cammino di San Francesco’ uitwerkte. We proberen zijn pad te volgen. Een pelgrimstocht door de mooie natuur van Toscane en Umbrië. Een reis over je talenten, capaciteiten, vaardigheden en je levensstrategie. Je routinematig gedrag wordt langzaam ontrafeld met een krachtig leiderschapsprogramma

BEZINNING EN VERLANGEN OP EEN PELGRIMSROUTE

Een leiderschapsreis om je verlangens en betekenis te vinden en vervolgens te kijken hoe je die in de wereld kunt zetten. Een reis om dingen achter je te laten en het vinden en maken van nieuw sporen. Het gras en de struiken plattrappen en een nieuwe weg vinden in een onbekend bos. En om dat spoor vervolgens vaker te gaan bewandelen totdat het uitgesleten raakt en een nieuw pad wordt. Dat is moeilijk. Elke keer weer. Een reis om even van de rijdende trein af te springen en terug te gaan naar de kern, terug naar de natuur. Een plek waarvan ik weet dat het goed toeven is. Zeker in dit rijke culturele hart van Italië.

– Tekst ‘Pelgrimstocht’ gaat onder de afbeeldingen verder –

– Klik op onderstaande afbeeldingen en vind meer inspiratie over rust, vrijheid en reizen in de natuur –

AVONTUUR! ALSOF DE TIJD HEEFT STILGESTAAN

En wat was het een avontuur de afgelopen week. We startten met onweer, regen en hagel in het prachtige natuurgebied Parco Foreste Casentinesi. Een bos waar de tijd leek stil te hebben gestaan. Langs een uitgebreide waaier van schakeringen groen, prachtige flora en fauna, kwamen we op een van de meest heilige plekken van Italië. We kwamen niet Sint Franciscus tegen maar wel tientallen franciscaner monniken waaronder de monnik die op bovenstaande foto mysterieus uit de nevel naar ons toekwam. Onze eerste slaapplaats lag daarboven prominent op de rotsen van de berg Penna: Santuario della VernaDe tocht vervolgde zich langs middeleeuwse steden, kastelen, modderige steile paden, volle rivieren, vriendelijke Italianen, groene heuvels en vochtige dalen om vervolgens bij Basilica di San Francesco in Assisi te arriveren. De basiliek met drie verdiepingen waar Sint Franciscus samen met zijn kompanen is begraven.

INNERLIJKE REIS OP PELGRIMSPAD

Elke deelnemer maakte in die vijf dagen zijn of haar eigen innerlijke reis. Elke dag wandelen met aangereikte informatie uit het leiderschapsprogramma, verhalen, vragen, stilte, fijne gesprekken, oefeningen en persoonlijke coaching. En na afloop integreren en delen. Het werd onder andere een reis over afscheid, verlies, vertraging, verdriet, verzet, balans, liefde, verlangen en kracht. Een reis met diepgaande inzichten.

FIJNE MAGISCHE COMBINATIE

En wat is de combinatie van wandelen, vragen, stilte, gesprekken, loslaten en oefeningen toch fijn. Dat bleek maar weer. We zijn als mens van nature lopers en toch is het moeilijk om in woorden te vatten wat er in ons lichaam, onze hersenen, geest en op energetisch niveau gebeurt in die vijf dagen. Als we die oeroude beweging maken. Magisch blijft het. Op naar de volgende. Dan weer in het hooggebergte in de Alpi Orobie. Nu al zin in.

ERVARING DEELNEMERS

De bergtocht in Orobie, van hut naar hut, heb ik als heel helend en zuiverend ervaren, zowel voor de geest als voor het lichaam. Wat was het zalig om iedere dag weer met je rugzakje op de prachtige wijdse natuur in te stappen, zonder licht- en lawaaivervuiling, en stap voor stap naar de volgende bestemming te wandelen. Het coachingsprogramma, de oefeningen en het samenzijn met de anderen maakte het een perfecte inwaartse en uitwaartse reis, die ik niet snel zal vergeten. Mensen zijn altijd welkom mij persoonlijk te benaderen voor meer informatie.

Wat een ongelofelijk cadeau aan jezelf om een week lang met relevante thema’s aan de slag te zijn.

Het delen met reisgenoten zorgt voor verbinding op een diepere laag, hier ben ik ze zeer dankbaar voor. Norbert neemt je aan de hand, luistert, denkt mee en geeft een duwtje waar nodig. Waar ik zelf alle mogelijke uitvluchten verzon bleef Norbert op een fijne maar kritische manier scherp. Voor mij precies wat ik nodig had.

Alles is aanwezig om een stap te maken in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. De schitterende omgeving en het inspirerende programma doen de rest… een aanrader!

Toen de tijd was gekomen mezelf oprecht in de spiegel aan te kijken,
was het Norbert die vroeg of ik mee op pad ging…

Elke stap,
luisterend naar de kracht van de bergen,
kwetsbaar, geraakt, voelend, lerend, begrijpend, stromend,
vol overgave,
laten komen wat er komt,
te zien wat er is
en erop te vertrouwen.

Ik gun een ieder te mogen ervaren wat niet met woorden is te beschrijven.
Reiziger, wees niet bang, volg je hart en loop mee met Norbert.
Dìt is de weg!

Met waardering, respect en dankbaarheid.

Vijf dagen in de natuur. Wandelen, het buiten zijn, mijn telefoon uit en bewust aan de slag met mijn doelen. Eenvoudige ingrediënten die door middel van deze combinatie, coachingsgesprekken en -oefeningen bij mij zorgden voor inzichten met impact. 

De ‘Cammino di San Francesco’ is een prachtige route en kans om te kijken naar je patronen, stil te staan en (nieuwe) koers te bepalen.

Norbert weet als geen ander vol overgave, met zijn passie voor het coachen en liefde voor Italië, je mee te nemen en te begeleiden op je eigen persoonlijke ontdekkingsreis. 

Het was een fysieke reis en een reis vanbinnen. Ik vind het bijzonder dat er gelijk al een sfeer van openheid, vertrouwen en verbinding was in de groep. Ik vond het bijzonder om even een paar dagen helemaal los te zijn van de bewoonde wereld en de dagelijkse beslommeringen. De rust in de bergen zorgt ervoor dat er meteen al ruimte komt voor bezinning en goede gesprekken. Het programma had een logische opbouw. De oefeningen waren ondersteunend en een rode draad.

De ervaringsgerichte oefeningen werken krachtig door de directe verbinding met het voelen.

Norbert kent het gebied door en door. Als coach is hij betrokken en open minded. Hij weet een veilige ruimte te creëren waarin de kwetsbaarheid gezien kan worden. 

De reis heeft het inzicht in mijn patronen vergroot en heeft me frisse moed gegeven om een nieuwe weg in te slaan.

De reis was onvergetelijk. Prachtige omgeving, schitterende bergen, passen en goed begaanbare paden. Dit gebied is een verborgen schat in de Alpen.

Ik vind het geweldig om te zien hoe Norbert doet wat hij doet, hoe hij gaat waar hij voor gaat. Hij bedenkt, richt in, durft en doet: Lef! En dan de hoeveelheid aandacht en zorg die hij daarin legt, bij iedere stap.

In ons contact geldt ook dat schuring glans bracht. Norbert is open en eerlijk, ook in zijn zelfreflectie.

Ik gun het ieder mens om zon en schaduw in zichzelf te ontmoeten in de schoonheid en geborgenheid van het landschap en de groep. De oprechte, sterke en liefdevolle leiding van Norbert als gids verdient mijn aanbeveling.

Grazige weiden, rustige wateren, verkwik mijn ziel en leid mij in rechte sporen” Uit een lied van David.

Een reis in de bergen… met prachtige uitzichten en bijzondere inzichten. Zowel letterlijk als figuurlijk, via dalen naar (grote) hoogten. Iedere dag had weer zoveel nieuws te brengen en de sfeer van de bergen maakte grote indruk.

 Al eerder ben ik bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling en heb ik inzicht gekregen in mezelf. Tóch is het tijdens deze trip gelukt om tot verdere verdieping te komen. Enerzijds door de coachingsgesprekken en gesprekken binnen de groep. Anderzijds ook door diverse processen waarbij het meer gaat om voelen/ervaren dan om analyseren/beredeneren. Heel indrukwekkend was dat.

 Nu, inmiddels enige weken thuis, merk ik dat deze reis vooral weer ‘beweging’ heeft gebracht. Mij nieuwe energie en handvatten heeft gegeven om aan de slag te gaan, mezelf meer te laten zien en steviger te gaan voor wat ik zélf wil of nodig vind.

 Norbert is een warme, persoonlijke coach die zich helemaal geeft om de deelnemers verder te helpen en snel vertrouwen en veiligheid weet te creëren. Hij heeft een bijzondere reis uitgestippeld en ik zal deze ervaring nooit vergeten.

Een aanrader!!

Norbert heeft een krachtig programma neergezet waar veel aangeraakt wordt en er vervolgens ook veel ruimte is om te kijken wat boven komt. Ik heb genoten van het vertragen, het in de natuur zijn en tijdens het wandelen bewust en onbewust met mijn ontwikkelthema’s bezig te zijn. De route is prachtig en we hebben op geweldige plekken overnacht, waaronder een klooster.

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: