JE GEDRAG ONTRAFELEN

Een confrontatie

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding voor de korte film (4.51) –

JE GEDRAG ONTRAFELEN

Een confrontatie

Ken je het gevoel dat je op exact hetzelfde moment kippenvel hebt als de ander. Dat je plotseling een spanning in je buik ervaart op precies dezelfde plek als je gesprekspartner of dat je het verdriet van de ander voelt. Ik heb dat vaak tijdens coaching en training. Toeval toch. Zou je denken?

JE INTENTIES WAARNEMEN

Want wat zou er gebeuren als iemand jouw gevoel precies waarneemt? Die laat zien wat jij onbewust uitstraalt. Die aangeeft wat jouw intentie is op basis van je gevoel, je verlangens en je oordelen. Het betekent dat je je niet kunt verbergen. Wat je ook zou proberen te verstoppen, de ander neemt het toch waar. Zou je dingen dan anders gaan doen?

JE NIET KUNNEN VERBERGEN

Dat gevoel dat je zo nauwkeurig ‘gelezen’ wordt, heb je als je in contact komt met roofvogels. Ze reageren niet op geluid. En of je nu twee meter of twee centimeter van ze af staat, het doet ze niets. Maar als er iets in jou verandert. Er is bijvoorbeeld een gedachte of een oordeel. Dan reageren roofvogels binnen een fractie van een seconde. Ze buigen hun kop, draaien zich om of willen wegvliegen. Er is alleen dat oprechte contact als je gegrond en geaard bent. Deze roofdieren kijken je dan onmiddellijk aan.

– Tekst ‘Je gedrag ontrafelen’ gaat onder de afbeeldingen verder –

– Klik op onderstaande afbeeldingen en vind meer inspiratie over ontrafelen en transformatie –

GELEID DOOR AUTOMATISMEN EN PATRONEN

En als jij nou onbedoeld ook iets ‘opvangt’ in de vorm van een gevoel. Dat je je realiseert dat het gevoel dat je hebt niet alleen van jou hoeft te zijn, maar soms wordt overgedragen door de ander. En als je dan ook nog eens realiseert dat je gevoel net als je gedrag wordt aangestuurd door automatismen en patronen. Dat je in een fractie van een seconde door ze wordt geleid. Je merkt het vaak geeneens. Behalve als je onbedoeld dezelfde vervelende reacties van je collega’s, manager, vrienden of je geliefde krijgt. Zou je dingen dan anders doen? 

JE GEDRAG ONTRAFELEN

In alle gevallen lijkt het verstandig om iets van je patronen te ontrafelen. Om te kijken wat jij (teams kan natuurlijk ook) onbewust in een specifiek contact doet. En welke reactie dat bij jezelf en bij de ander oproept. Je kan die reactie veranderen. En de sleutel daarin ben jij, want dat is de ervaring die je meeneemt na een ontmoeting met deze vogels. 

“De ontmoeting met jezelf is in eerste instantie een ontmoeting met je schaduw. De schaduw is een nauwe doorgang, een nauwe poort, en die pijnlijke ervaring wordt niemand die in een diepe bron afdaalt, bespaard. Om te weten wie je bent, moet je jezelf leren kennen. Achter de deur bevindt zich, vreemd genoeg, een onbegrensde ruimte, vol ongekende mogelijkheden.”

NOOT BIJ VIDEO JE GEDRAG ONTRAFELEN

Het lopen langs een stel roofvogels is kwetsbaar. Het is een spiegel van wat er op dat moment in jou afspeelt. Wat jij uitstraalt en je niet kan verbergen. Dat wil en kan ik hier niet laten zien vanuit privacy-overwegingen. Wat ik wel kan en wil laten zien is hoe je je energie kan reguleren.

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: