BLOG | NORBERT KOOPEN

EFFECTIEF BEGELEIDEN

6 juni 2024 – Leestijd 2 minuten

De afgelopen jaren heb ik me een andere manier van coachen en trainen eigen gemaakt. Ja, dit is voor mij het effectiefst. Uitdagingen, burn-out en zelfs trauma’s verwateren door nieuwe ervaringen in de levensstroom.

Het is een taoïstische gedachte.

Laat ik het uitleggen.

Ik kan iemand het effectiefst helpen ontwikkelen door hem of haar op de aangedragen uitdagingen nieuwe ervaringen te geven. Ervaringen – die in de ontmoeting tussen client en begeleider krachtig worden gevoeld en – die het beste bij de staat van zijn en het niveau van ontwikkeling passen.

En dat gebeurt in liefde.

Dat klinkt soft en misschien wat gek.

De Chileense bioloog Maturana zegt dat liefde de enige emotie is die intelligentie verruimt. Wij zijn groepsdieren die in verbinding leren én helen. En als je liefde combineert met de juiste vaardigheden en overtuigingen dan verwateren de uitdagingen in de stroom van nieuwe ervaringen!

En waar ik vroeger met iemand vaak eerst naar zijn of haar verleden ging zodat hij of zij het gedrag beter begreep om hem of haar vervolgens een nieuwe ervaring te geven, blijf ik nu in het heden en geef meteen een nieuwe ervaring. Je hoeft je gedrag niet te begrijpen, al die inzichten op te doen en al die emoties opnieuw te ervaren, om iets te leren.

Ik vind dat effectiever omdat je in een vrije omgeving beter kunt leren. Als je naar het verleden reist vormt zich een staat van zijn die de lerende ervaring vaak minder krachtig ‘pakt’. Je zit te veel in het aangepaste gedrag met de bijhorende emotie, waardoor de nieuwe beweging vaak minder vruchtbare grond vindt. Je kent wellicht het mantra:

Inzicht is niets waard
Inzicht en keuze zijn weinig waard.
Inzicht, keuze en een beetje oefenen helpen een beetje.
Inzicht, keuze en aandacht en bewust oefenen verandert je leven.

Oefenen met je donder dus!

Alleen als de nieuwe ervaring onvoldoende wordt opgepakt, ga ik tegenwoordig naar het verleden. Je zit dan gevangen in een oud patroon. Het is dan tijd om naar het verleden te reizen om daar met aandacht en bewustzijn rigoureus die gevangenis open te breken. Om vervolgens in het hier en nu weer die nieuwe ervaringen te geven.

Ik wil er woorden aan geven omdat het zo fundamenteel en eenvoudig is. En ik gebruik daarvoor de logische niveaus van ontwikkelen van Bateson. Elk coachings-, therapie- en teamvraagstuk kun je vanuit 6 niveaus benaderen: je begint bij je omgeving, gedrag, vaardigheden, overtuigingen om bij identiteit en betekenis te komen.

Nieuwe ervaringen geven meer richting aan een persoonlijk en executive ontwikkeltraject en teamvraagstuk. Dat geeft vervolgens meer richting aan je werk, je relaties en je vriendschappen: er wordt meer rust, plezier, vrijheid en betekenis gevonden.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 6 juni 2024. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

‘Rik’

Mijn ervaring is dat je begeleiding beter wordt als je naast coachingsvaardigheden ook een geestesstroming bestudeert. De ontwikkelingspsychologische…

De volgende stap wandeling - zonnewende

Zonnewende

Nog een aantal dagen en dan is het de langste dag van het jaar: het daglicht is maximaal. Daarna neemt de lengte van dag…

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Heling

Heling

“Jullie moeten me niet zo pesten.”, zeg ik huilend. Feyenoord heeft die dag tegen Ajax zijn grootste nederlaag in deze klassieker…

Goochelaar

“Ben jij die goochelaar?” Met mijn mond vol tanden en krat met trainingsspullen sta ik in een brandweerkazerne van Amsterdam. Ik schrik…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!