A FAMILY AFFAIR – TOM FASSAERT

DE GEVOLGEN VAN EEN GROOT GEHEIM

NIEUWE INSPIRATIE?

Wil je een bericht als er nieuwe inspiratie is?

GROTE WENS

‘Dat ze voordat ze overlijdt haar masker afdoet en dat het uiteindelijk toch goedkomt.’ zegt de vader van de documentairemaker Tom Fassaert in de promo van deze documentaire ‘A family affair’ over zijn moeder. Traumatische gebeurtenissen van deze vrouw bepalen de levensloop van drie generaties.

INTIEM INZICHT

Tom Fassaert gaat op zoek naar het verhaal van zijn oma. Hij bezoekt haar in Zuid-Afrika en combineert dit met interviews met familieleden in Nederland en oude filmbeelden van zijn vader. Hij laat op intieme wijze zien wat het geheim van zijn oma met zijn vader, zijn oom en andere familieleden heeft gedaan.

ZONDER OORDEEL EN LIEFDEVOLLE AANDACHT

Maar het meest fascinerende vind ik de inkijk in de relatie tussen Tom en zijn oma. Je voelt dat er met aandacht en zonder oordeel is gefilmd. En dat door de liefdevolle aandacht langzaam het masker van zijn oma verdwijnt. We ontdekken waardoor het excentrieke gedrag van zijn oma is veroorzaakt. Niet voor niets opende de IDFA in 2015 met deze bijzondere documentaire. Deze film is bij de NPO te bekijken.

GOED BEELD VAN PRINCIPES SYSTEMISCH WERK

Ik advieseer vaak deze documentaire te kijken als mensen wat meer willen weten over Systemisch Werk. Omdat je aan de hand van de beelden en verhalen de dynamiek in deze familie goed kan zien. Niet alleen vanwege het geheim van de oma die onbedoeld een groot effect heeft op de volgende generatie, maar stel je ook maar eens de vraag waarom Tom Fassaert graag filmt en de vader van Tom psycholoog is geworden.

SYSTEMISCH WERK IN COACHING

De dynamieken in een gezin en je opvoeding hebben een grote invloed op je gedrag. Je vormt in die eerst jaren een blauwdruk die je de rest van je leven meedraagt. De eerste beweging die je wilt maken in een huidige contact of situatie vindt vaak zijn basis in die eerste periode in je leven. Dat gaat onbewust en volgens automatismen en patronen. Persoonlijke ontwikkeling gaat over het feit dat je die blauwdruk kunt en wilt uitbreiden. Je leert als het ware alternatieven op die blauwdruk door er nieuw gedrag bij te leren. Het is elke keer weer een spannend avontuur. In coaching versnellen we dat proces door ervaringsgericht te werken.

WIL JE MEER VAN DIT SOORT INSPIRATIE ONTVANGEN?

Laat je voornaam en je e-mailadres achter en je ontvangt af en toe een bericht als er nieuwe inspiratie is.

Je gegevens zijn veilig en je kan je elk moment met één klik afmelden.