BIZARRE DOCU OVER IDENTITEIT

Wat is werkelijk en wat is fictie?

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding voor de trailer (2.31) –

BIZARRE DOCU OVER IDENTITEIT

Wat is werkelijk en wat is fictie?

WIE BEN JE?

Wie ben je? Wat is je identiteit? Is dat wat mensen zien? Die buitenkant om onze kwetsbaarheden te beschermen. Nee, dat is natuurlijk niet alleen dat zorgvuldig door ons geconstrueerde masker wat we dragen, maar zoveel meer. Aan wie laten we de achterkant van het masker zien? En durven we er überhaupt zelf naar te kijken?

EEN ACTEUR AAN HET WOORD

En wie kan daar het beste over vertellen dan een acteur. Hij of zij die verschillende gedaantes aanneemt. Wat is van jou en wat is van de ander? Hoe ver ga je met het aannemen van een rol of anders gezegd een masker? En welke gevolgen heeft dat voor jouw identiteit dat er achter verborgen ligt? 

‘I know him as well as I can know him, but who do you?
Even when they’re right in front of you’

METHOD ACTING OF …?

In 1999 is dat deels in een film in beeld gebracht toen Jim Carrey de rol van de Amerikaanse excentrieke komiek Andy Kaufman speelde in Man on the MoonTijdens de opnamen werd er achter de schermen gefilmd. Het materiaal is ruim 20 jaar verborgen gehouden omdat de filmstudio bang was om het imago van Carrey te beschadigen. Nadat eindelijk werd vrijgegeven ontstond deze docu: Jim & Andy: The great beyond.

DUBBELGANGER

Je zou het een knap staaltje ‘method acting’ kunnen noemen. Maar Carrey is Kaufman volgens Danny de Vito die met hem werkte in een sitcom.

‘He’s exactly the way Andy was’ & ‘It is totally surreal’ 

BIZAR

Wat er dan gebeurt, is bizar. Carrey drijft in de rol van excentrieke Kaufman de crew en regisseur tot gekte. En langzaam ontstaat het beeld dat Kaufman weer leeft. Incidenten komen in het landelijke nieuws, de vader, broer en zus van Kaufman komen langs om tijd met ‘Andy’ door te brengen. Zelfs de dochter van Kaufman, die haar vader nog nooit heeft gezien, komt langs om ‘haar vader’ te ontmoeten. Ze spreken ruim een uur met elkaar als vader en dochter.

– Tekst ‘Jim & Andy’ gaat onder de afbeeldingen verder –

– Klik op onderstaande afbeeldingen en vind andere documentaires over leiderschap, gedrag en natuur –

IDENTITEITSWISSELING

Carrey vertelt in de documentaire over deze identiteitswisseling en legt paralellen met zijn eigen leven. Hij vertelt welke maskers hij in zijn leven heeft gedragen en ze met hem deden. Om vervolgens te vertellen hoe hij er achter heeft gekeken en  hoe hij ze heeft afgedaan. 

NOOT

De documentaire is afzonderlijk van de film te kijken en te zien op Netflix. Maar het heeft toegevoegde waarde om eerst Man on the Moon te kijken. Je leert Kaufman kennen en begrijpt de documentaire dan beter. Ook Man on the Moon is de moeite waard vanwege het bijzondere leven van Kaufman die o.a. een grote inspiratiebron was voor Jerry Seinfeld en Robin Williams. 

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: