BLOG | NORBERT KOOPEN

DE MOOISTE MELODIEËN

4 februari 2024 – Leestijd 2 minuten

De nare gebeurtenissen, overweldigende ervaringen en zelfs diepgaande trauma’s zijn als gaten in een fluit. Met die kleine ‘zwarte gaten’ komen ook de mooiste melodieën in je leven. Het ‘enige’ wat je hebt te leren is om die gaten te bespelen.

Ik ken het als geen ander.

De dood van mijn vader op 4-jarige leeftijd gaf me een enorm gemis dat me op sommige momenten nog steeds kan overvallen als ik iemand iets onvoorwaardelijks voor de ander zie doen. De Nationale Herdenking op 4 mei is daarom ook zo lastig. Ik ken dat gevoel dat iemand iets onvoorwaardelijks voor mij doet niet zo goed. Ik heb – omdat het verdriet bij mijn moeder zo groot was – veel alleen gedaan. Alleen doen was destijds de beste strategie.

Maar het gaf me ook prachtige kwaliteiten en het heeft ervoor gezorgd dat ik – na al dat enorme geploeter en persoonlijk werk de afgelopen decennia – met drive en plezier doe wat ik nu doe.

En als ik dan een van de meest traumatische gebeurtenissen in mijn jong volwassen leven bekijk en de dood van mijn vriend op de Huascarán klimexpeditie in 2004 voor ogen haal, dan zie ik dat die gebeurtenis ook onbewust leidde naar mijn vaderschap in 2005. En zo zat in dat diepe trauma aan die voet van die prachtige berg een van de grootste cadeaus in mijn leven.

Ik realiseerde me het vorig jaar pas toen ik de film Torn zag. Die film heeft veel raakvlakken met mijn leven.

En met het verlies van een van de grootste steunpilaren uit de eerste jaren van mijn leven kwam ook de vriendschap met mijn ‘broer’ weer tot leven. Ik schreef er eerder over.

Dat betekent overigens niet dat ik het leven altijd als gemakkelijk ervaar. Zeker niet.

Het betekent dat ik dat wat ik tegenkom niet meer uit de weg ga. En dat ik eerder de vraag stel: wat valt hier nu te leren? Het maakt het leven tot een groot avontuur waarin je steeds dieper wortelt en steeds meer rust, vrijheid en betekenis ervaart.

En zo kan ik nog een hele reeks van overweldigende ervaringen opnoemen. We hebben ze allemaal. Jij ook. Ze horen bij het leven. En een van de grootste kunsten van het leven is om je tot die ‘zwarte gaten’ te verhouden.

En dat gebeurt meestal onbewust.

Vaak weet je namelijk niet dat je zo door je verleden wordt beïnvloed. Het lukt je bijvoorbeeld niet om voor jezelf te kiezen, je ervaart steeds dezelfde angst of je belandt steeds in die nare situatie. Of je zit in een stevige crisis en misschien lig je in gruzelementen op de vloer na een enorm verlies en weet je niet wat je moet doen.

Het zijn tekens van het leven die je dwingen om anders naar jezelf en je omgeving te kijken.

Herken je iets? Dan is het wellicht tijd om jouw melodie mooier te maken.

Zoek een goede coach die weet hoe het is om in jezelf te reizen en die ervaringsgericht werkt. Daarin wordt het meeste geleerd.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 4 februari. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Paniek

Ik raak haar niet. Mijn woorden landen niet en glijden van haar af. Ze stapt niet in. Ik voel de paniek tijdens de training opkomen. Als je aan…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!