BLOG | NORBERT KOOPEN

LEVENSENERGIE

11 februari 2024 – Leestijd 2 minuten

Adem je zelf of word je geademd? Laat jij je lichaamscellen groeien of is er iets in jou die dat doet?

Vreemde vragen, toch? Of toch niet?

Want wat denk je als ik je vertel dat je elke zes weken een geheel nieuwe onderarm hebt (op je pezen en kraakbeen na)? En wat gebeurt er als je je adem wil stoppen?

Leven. Het is de instinctieve beweging van het organisme.

Van de zomer keek ik naar Zomergasten en kreeg mijn perspectief een kanteling. Thomas Berger – theoretisch natuurkundige – zei: “Ik denk dat wij de enigen in dit heelal zijn. Misschien is er her en der een bacterie. Maar stel dat er een beschaving een miljoen jaar op ons voorloopt. Dan hadden we met het bereik van onze telescopen allang iets moeten waarnemen. We kunnen tegenwoordig zo ver luisteren en kijken. Wat hier op deze aarde is ontstaan, is verbonden aan een reeks van toevalligheden en de kans van herhaling is zo verschrikkelijk klein.”

De volgende dag toen ik naar het zwembad fietste, keek ik met nog meer ontzag naar die diversiteit in levensvormen. Hoe stroomt het leven nu door jou heen was de vraag die ik mezelf stelde toen een prachtige spin over mijn arm liep.

Het daoïsme helpt me om meer gevoel bij deze vragen te krijgen. In het daoïsme staat Dao voor de levensenergie, ook wel het ‘onnoembare’. Het gaat over iets dat er altijd is maar dat we niet kunnen bevatten, laat staan beschrijven. En dat ‘onnoembare’ is de drijvende energie achter al die meest waanzinnige vormen in deze wereld. Kijk eens naar de bovenstaande foto. Wat een bijzonder leven.

Deze natuurfilosofie van het onnoembare is opgeschreven in de Dao De Jing. Je kan het vertalen als het geschrift waar levensenergie vorm krijgt. Of hoe een scheppend beginsel zijn werking in de wereld heeft.

Een metafoor voor de levensenergie is de vuurbalg waarmee je met zuurstof het vuur laat ontvlammen. Die zuurstof uit die balg raakt nooit op. En datzelfde geldt voor de levensenergie die allerlei vormen maar laat ontvlammen.

En het enige wat je te doen staat, is om op deze bron aan te sluiten. Waarom? Die levensenergie heeft ook invloed op je staat van zijn en je creativiteit.

In mijn dagelijks werk houd ik me vooral bezig met ‘de vorm’: hoe maak je iemand bewust van zijn gedrag? Hoe kun je nieuw gedrag aanleren? Hoe kun je beter samenwerken of hoe word je een betere leider? En hoe ga je om met verdriet, angst of andere obstakels? Of hoe vind je meer betekenis?

In mijn zondagswandelingen en op mijn reizen betrek ik ook de ‘Dao’. Omdat je die zo goed kunt voelen in de natuur. Het zit letterlijk overal om je heen. Vaak merk je het pas na 3 dagen. Je wordt weer opgenomen in de natuur: het 3-dageneffect.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 11 februari. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Paniek

Ik raak haar niet. Mijn woorden landen niet en glijden van haar af. Ze stapt niet in. Ik voel de paniek tijdens de training opkomen. Als je aan…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!