BLOG | NORBERT KOOPEN

ZONNEWENDE

De volgende stap wandeling - zonnewende

16 juni 2024 – Leestijd 2 minuten

Nog een aantal dagen en dan is het de langste dag van het jaar: het daglicht is maximaal. Daarna neemt de lengte van dag langzaam af om bij de naderende herfst steeds grotere sprongen naar het donkere te maken.

In veel culturen wordt de zonnewende en dit kantelmoment in het jaar gevierd.

Als het goed is, voelde je de afgelopen maanden een toename in inspiratie.

Hoe speelt dat in je leven? Wat heb jij het eerste half jaar gedaan? Waar heb je hard aan gewerkt?

Misschien leef je dicht bij het ritme van de natuur, maakte je deze beweging – net zoals ik – bewust mee en werkte je aan een groot project, maakte je een sprong in je persoonlijke ontwikkeling en wellicht nam je zelfs een grote afslag in je leven.

Als je niet bewust bent van dit ritme dan merk je vast dat je wat moe bent. Je hebt – ongemerkt – hard gewerkt en je bent aan vakantie toe. Het is het normale patroon en gevoel wat bij deze periode hoort.

Met toenemende energie – en inspiratie – trapte je het gaspedaal vast diep in. En het is goed om nu rust te nemen. Eind juni en begin juli is de ideale periode om op vakantie te gaan.

Een nieuwe omgeving brengt dan andere perspectieven en nieuwe ervaringen. En dat geeft ook een andere blik op je binnenwereld en op wat jij het eerste half jaar hebt gedaan. Zo kun je anders naar het ‘nieuwe’ kijken en ben je beter in staat om dat aan je dagelijkse continuïteit toe te voegen.

Juist die beweging zorgt ervoor dat dat je het afgelopen jaar in de wereld zette, nog beter vorm krijgt. Door deze pauze en straks wat bijsturing kan het rijpen en echt volwassen worden.

Ik werkte het afgelopen jaar hard. Ik wilde een stem geven aan mijn werkwijze die zich nog meer richt op de lerende ervaring in het hier en nu, paste het model van van ontwikkelen van Gregory Bateson aan, onderzocht stress en burn-out op een dieper niveau, volgde een therapeutische opleiding over diagnostiek en behandelplanning, verdiepte me in een thema van Jung ‘The Wounded Healer’, sloot na 9 jaar met een brede grijns mijn periode bij Phoenix Opleidingen af en begon elke zondagochtend een blog over persoonlijke ontwikkeling – ‘Voorbij de waan van de dag’.

Een deel van mijn projecten vertaalde ik dit half jaar naar dit aangepast concept van Bateson: omgeving, gedrag, vaardigheid, overtuiging, identiteit en betekenis.

En mijn reflectie doe ik deels tijdens mijn leiderschapsgroepen in de bergen. Zin om de diepte in te gaan, te bewegen in de natuur, te reflecteren, nieuwe ervaringen te geven en daar in ‘la dolce vita’ plezier te maken!

Ik wens je een mooie zomer.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 16 juni 2024. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Heling

Heling

“Jullie moeten me niet zo pesten.”, zeg ik huilend. Feyenoord heeft die dag tegen Ajax zijn grootste nederlaag in deze klassieker…

Goochelaar

“Ben jij die goochelaar?” Met mijn mond vol tanden en krat met trainingsspullen sta ik in een brandweerkazerne van Amsterdam. Ik schrik…

Paniek

Ik raak haar niet. Mijn woorden landen niet en glijden van haar af. Ze stapt niet in. Ik voel de paniek tijdens de training opkomen. Als je aan…

Antenne

Heb je voor jezelf een antenne waarmee je je staat van zijn op een nauwkeurige manier kunt bepalen? In de waan van de dag is het soms…

baby reindeer

Baby Reindeer

Een serie die onder je huid kruipt: geef nou in godsnaam je grenzen aan dacht ik de hele tijd. En ondertussen was er steeds die…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!