MY OCTUPUS TEACHER

Over de liefde tussen mens, dier en de natuur

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding voor de trailer (2.27) –

MY OCTUPUS TEACHER

Over de liefde tussen mens, dier en de natuur

Craig Foster pakt – als hij kampt met een burn-out zijn oude hobby op. Hij duikt zonder wetsuit en met slechts een snorkel, flippers en een muts – die hem moet beschermen tegen het 9 graden koude water naar het prachtige onderwaterbos vlak voor de Zuid- Afrikaanse kust. Deze Zuid-Afrikaanse filmmaker en freediver zwerft weer in het kelpwoud een onderwaterbos met metershoge, deinende bomen en tal van kleurrijke vissen, glinsterende schelpdieren en hongerige haaien – op zoek naar de dieren van zijn jeugd. Langzaam wordt hij in de ontmoeting met de schoonheid en de stilte van de natuur rustiger en ontdekt zichzelf weer. Maar dat is slechts het begin van deze prachtige documentaire. Hij ontdekt een magische en sprookjesachtige plek binnen dat bijzondere bos. Het is de plek waar hij verliefd zal worden op een octopus. Het is een bijzonder en wonderlijk verhaal hoe we ons met de natuur kunnen verbinden.

“I felt in love with her but also with that amazing wildness that she represented and how that changes me. What she taught me was to feel that you part of this place, not a visitor. That is a huge difference.”

WONDERLIJKE DOCUMENTAIRE

My Octopus Teacher is een wonderlijke documentaire over de mens en de natuur met tal van prachtige verhaallijnen. Welke verhaallijn spreek jou het meest aan?

Is het de filmmaker met een burn-out die zichzelf vindt?

She made me realize just how precious wild places are. You go into that water and it’s extremely liberating. All your worries and problems and life drama just dissolve. You slowly start to care about all the animals, even the tiniest little animals.

Hij heeft dezelfde ervaring met de natuur als ik. Als je in de natuur bent lijkt alles weg te vallen. Zijn dagelijkse bezoek aan die indrukwekkende onderwater wereld maakt hem rustig wat hem vervolgens de meest intense en diepgaande avonturen brengt. Zijn lichaam krijgt een intens verlangen naar het ijskoude oceaanwater. Hij kan niet meer zonder. En langzaam stapt hij uit de burn-out en krijgt hij weer verbinding met zijn zoon, zijn vrouw en zijn omgeving.

Zijn het de avonturen met de octopus?

“Two-thirds of her cognition is actually outside of her brain, in her arms. Her entire being is thinking, feeling, exploring. She’s got 2.000 suckers, and she’s using all of them independently. How do you do that? Imagine having 2.000 fingers.”

Je ziet de prachtige jachttechniek van deze octopus op krabben, vissen, kreeften en andere weekdieren. Waar zit de intelligentie van dit dier vraagt, Foster zich af. Het weekdier heeft dezelfde intelligentie als bijvoorbeeld een hond. Zij overweldigt haar prooien met haar armen, spietst ze met een kleine precieze boor en spuit vervolgens gif in. Ook zie je haar keer op keer op fijne en subtiele wijze ontsnappen aan haaien die constant om haar hol cirkelen. En je ziet het bijzondere regeneratieve vermogen van dit weekdier als een van haar armen wordt opgegeten door een haai. Door de verbinding tussen de octopus en Foster wordt haar leefwijze op prachtige en intieme wijze in beeld gebracht.

– Tekst ‘My Octopus Teacher’ gaat onder de afbeeldingen verder –

– Klik voor meer documentaires op een van onderstaande afbeeldingen –

Is het de schoonheid en de bijzondere levenswijze van de octopus?

“You’re going into a place that’s under-studied, and, almost on a weekly basis, you can find out something new to science.”

Het is een prachtige dier dat van kleur kan wisselen een echte kameleon , verschillende vormen aanneemt en zelfs kan lopen. Ze heeft prachtige bewegingen, lijkt in de meest onwaarschijnlijke vormen te dansen om vervolgens met een enorme snelheid weg te schieten. Ze omhult planten en stenen met haar armen als een jurk, maar beweegt zich in noodsituaties ook over het land. Aan het eind van haar leven paart ze, offert zichzelf voor haar honderdduizenden jongen op en zie je het leven langzaam uit haar verdwijnen. Foster is er diep door geraakt.

Of is het de intense liefde tussen een weekdier en een mens?

“When you have that connection with an animal and have those experiences, it’s absolutely mind-blowing. There’s no greater feeling on earth. The boundaries between her and I seemed to dissolve.”

Foster is een filmer en weet op intieme wijze zijn ontluikende liefde voor deze octopus in beeld te brengen. Hoe ze langzaam te voorschijn komt ze en elkaar op diepgaande wijze ontmoeten. Hoe ze hem vervolgens met haar zuignappen liefkoost om zich vervolgens tegen hem aan te vlijen. Ze vertrouwt hem volledig en volgt hem door het kelpwoud. Wat een wonderlijke ontmoeting en bijzondere relatie.

WIL JE ZELF EEN KEER INTO THE WILD?

Bekijk dan eens deze leiderschapsreis.

CONTACT MET DE NATUUR

NEDERIG EN BIJZONDERE DINGEN

Wat mij van in “My Octopus Teacher’ het meest raakte, is de nederigheid voor de natuur. Dat we als mens slechts onderdeel zijn van die complexe en bijzondere omgeving waarin wij tijdelijk verkeren. En dat we met deze natuur grotendeels uit contact zijn. En als we de natuur opzoeken, respecteren en weer vinden, de bijzonderste dingen ontstaan. Dit is geen uitzondering. Er zijn talloze prachtige voorbeelden op het internet te vinden waar wij zien hoe we een bijzondere relatie krijgen met de natuur en de natuur met ons.

HET EFFECT OP JOU EN MIJ

Wat gebeurt er nu als we ons meer in de natuur bewegen? We staan niet alleen meer in contact met onszelf, we worden rustiger en opener naar onze omgeving. We lijken andere tekens en signalen op te pakken, zijn zorgzamer, gezonder en empathischer. Waarom zijn we dit verleerd, vraag ik me regelmatig af. Het is zo’n bijzondere staat van zijn.

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: