MUZIEK ALS MEDICIJN

Een van de giften van muziek

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding voor de trailer (2.17) –

MUZIEK ALS MEDICIJN

Een van de giften van muziek

Muziek raakt en dringt ogenschijnlijk op onzichtbare wijze bij ons binnen. We gaan automatisch bewegen, prachtige en pijnlijke herinneringen komen naar boven en worden herbeleefd. Je voelt de emotie, je ziet (vergeten) beelden weer levendig voor je en je bent weer even in dat moment. Niets is er tegen opgewassen. In de documentaire ‘Alive Inside’ zie je deze gift van muziek bij mensen met dementie met aan het werk. Vanuit een comateuze toestand worden mensen met Alzheimer weer tot ‘leven’ gewekt. 

“Muziek is onafscheidelijk van emotie. Het is niet alleen een fysiologische stimulans. Als het werkt, roept het de gehele persoon aan, de vele verschillende gedeeltes van hun hersenen, en de herinneringen en emoties die daarbij komen.

VERGETEN HERINNERINGEN

Toen ik over bovenstaande uitspraak van Oliver Sacks – Brits neuroloog en bij het grote publiek bekend van het boek en de film ‘Awakenings’ – ging nadenken, kwam een concert in Bologna bij me op. Vanaf 1998 klom ik elk jaar met vrienden in de ‘Alpi Orobie’. Vrijdagochtend met de auto naar Bergamo, Italië met de nieuwste cd van Jovanotti over de speakers. Bij aankomst espresso bij vrienden om vervolgens twee dagen te klimmen en dan maandag terug. Op die zomeravond tijdens het concert van Jovanotti in Bologna leek met elk nummer van deze Italiaanse zanger, een (verloren) herinnering van vijftien jaar klimmen te worden aangeraakt.

WEER TOT LEVEN KOMEN

In documentaire ‘Alive Inside’ volg je maatschappelijk werker Dan Cohen en zie je hoe bij Alzheimerpatiënten muziek als medicijn wordt gebruikt. Je ziet de 94-jarige Henry. Hij is dement en zit voorovergebogen in een rolstoel, hij herkent zijn dochters niet meer, kan nauwelijks nog zinnen maken van meer dan twee woorden. Maar als hij zijn muziek uit zijn jeugd hoort, verandert Henry: hij richt zich op, ogen wijd open, zijn handen bewegen mee met de muziek die hij hoort.

– Tekst ‘Muziek als medicijn’ gaat onder de afbeeldingen verder –

– Klik op onderstaande afbeeldingen en vind meer inspiratie –

Bezoek ook de best gelezen artikelen!

JE IDENTITEIT EVEN TERUG

Niet alleen komt hij op dat moment letterlijk weer tot leven. Als de koptelefoon wordt afgedaan kan Henry ineens weer praten, komen herinneringen naar boven en is hij weer in contact met zijn omgeving. Volgens Oliver Sack heeft Henry door de muziek zijn identiteit even teruggekregen. Hij zegt in deze documentaire over het binnendringen van muziek in onze hersenen:

Muziek lijkt een culturele uitvinding te zijn die gebruik maakt van delen van de hersenen die ontwikkeld zijn voor andere doeleinden. Niet alleen de auditieve delen worden aangeraakt, maar visuele, emotionele delen en het lagere niveau in het cerebellum. De basis onderdelen voor coördinatie.”

MUZIEK EN COACHING

Omdat muziek zoveel raakt en zoveel in beweging zet, is het een uitstekend middel in coaching. Met behulp van muziek kan een ervaring zich tijdens een coachingssessie op meerdere plekken in jouw interne systeem vestigen, waardoor een inzicht of emotie dieper en/of beter wordt gevoeld. Het nummer en daarmee het inzicht of emotie reist dan een tijdje met je mee. Het helpt je in het dagelijks leven om bewuster te zijn van je gedrag of om niet in je oude patroon te schieten.

ALIVE INSIDE ONLINE ZIEN?

De documentaire is op verschillende plekken op internet te zien op:
– Gewoon op YouTube;
– Via IDFA en iTunes.

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: