THE ALPINIST

Over leven in het moment, je eigen weg en bescheidenheid

– INSPIRATIE –

– Klik op een afbeelding voor de trailer (2.28) –

THE ALPINIST

Over leven in het moment, je eigen weg en bescheidenheid

Wat raakte deze documentaire mij in het najaar van 2021. Ik werd deze keer niet alleen geraakt door de prachtige beelden en het extreme klimmen. Nee, ik was meer onder de indruk van de mindset en de filosofie van de klimmer Marc-André Leclerc. Een verhaal over iemand die op autonome wijze zijn eigen weg zoekt en daar enorm veel plezier in heeft. Dat hij tevens een buitengewone prestaties levert en daar bescheiden over is maakt indruk omdat veel mensen in deze wereld constant bezig zijn om zichzelf te laten zien. Ook in de bergsportscène – met sponsorcontracten en commerciële belangen – zijn deze uitwassen van de hedendaagse maatschappij zichtbaar.

“When I’m in the mountains life is so incredibly simple.”

Kijktip: Huur deze film op een van de kanalen zonder verder iets te lezen over de film. Het geeft een extra dimensie aan de film en zet je daarmee tot nadenken.

ONTDEKT

Peter Mortimer komt in obscure bergblogs de verbazingwekkende verhalen over Marc-André Leclerc tegen. Slechts een select groepje klimmers is op de hoogte en gaat compleet uit hun dak. Hij lijkt het onmogelijke te presteren. Hij zoekt deze jonge Canadese klimmer. Je krijgt als een kijker een wat bijzondere en in zichzelf gekeerde jongen te zien die alleen maar bezig is met klimmen. Mortimer vraagt of hij hem mag filmen.

“When I’m soloing rock climbs, I don’t really like to feel like I’m pushing myself. That’s not the reason for soloing rock for me. I don’t feel like to feel like I’m doing something intense and scary.”

ONNAVOLGBAAR

We zien hem regelmatig zonder zekering klimmen. Maar als het er echt op aankomt, verdwijnt hij van de radar. Via social mediaberichten van zijn vrienden merken we dat Leclerc zich over de wereld beweegt en dat hij daar de meest ongelofelijke dingen doet. Zuid-Amerika, Schotland, Baffin eiland et cetera. De toppunten zijn de winterbeklimmingen Emperor Face van Mount Robson van Torre Egger in Patagonia die als een van de moeilijkste beklimmingen in Zuid-Amerika bekendstaat. En die Leclerc solo én in de winter doet. Onnavolgbaar. Soloklimmen met een hoofdletter S.

“The goal is to climb as safely as possible. But when you step into the mountains, and there’s stuff that’s beyond your control. You control what you’re doing, but you can’t control what the mountain’s doing and that’s by far the biggest danger in my mind. The mountains are alive all around you and you’re kind of at their mercy. You have to think about avalanches, serac’s that can collapse at any time. You’ve to learn to read the signals that the mountains are sending you.”

BIJZONDERE KLIMMER

The Alpinist: klimmen volgens Marc-André Leclerc

SOLOREGELS

Leclerc is een bijzondere klimmer. Niet alleen om wat hij doet, maar door de manier waarop hij dat doet. Bij het soloklimmen volgt hij daarbij een aantal aan zichzelf opgelegde regels:

1. Hij heeft geen telefoon bij zich. Dat zou hem in de verleiding kunnen brengen om iemand te bellen als hij in een moeilijke situatie zit. Solo is echt solo.

2. Hij bekijkt de route pas als hij begint te klimmen. Hij staat onder de wand, neemt deze aandachtig in zich op en kiest zijn weg naar boven.

3. Er is niemand aanwezig. En dat betekent ook dat een cameraploeg niet met drones of op afstand mag filmen. Hij is helemaal alleen op die extreme wanden midden in de natuur.

ERVARING

Hij moet en zal het in zijn eentje doen. Dat geeft hem de ervaring dat hij een met de natuur is. Als hij eenmaal de beklimming heeft gedaan dan nodigt hij de cameraploeg uit, beklimt hij de route nog een keer en mogen ze hem filmen. Hij heeft zijn solo-ervaringgehad en is nu bereid om die met de wereld te delen.

NIET TE VERGELIJKEN

Hij lijkt het onmogelijke te presteren en weinig mensen zijn op de hoogte. Als je ‘Free Solo’ met de rotsklimmer Alex Honnold van Jimmy Chin of ‘The Dawn Wall’ met Tommy Caldwell ook van Peter Mortimer kent, dan zie je meer de ‘Hollywood-versie’ van het klimmen. Dit is de andere kant van het spectrum.

EXTREMER EN RISICOVOLLER

Niet alleen is het klimmen extremer doordat er wordt geklommen in gemixte omstandigheden. Dat wil zeggen klimmen in een combinatie van rots, steen, ijs en sneeuw. Normaliter heb je daar verschillende soorten uitrusting voor nodig. Hij combineert dat. Daarnaast hanteert hij ook nog eens die extreme regels. Dit is echt ‘next level’! De voormalige wereldsterren van het alpinisme zoals Reinhold Messner, Barry Blancard en Jim Elzinga tonen diepe respect. 

WAT IS NU ZO LASTIG?

Wat maakt klimmen in gemixte omstandigheden nou zou lastig? Bij rotsklimmen beweeg je je op het graniet of harde steen. Het is een materiaal dat stevig en zeker is. Het draait om een goede grip en flow op dit harde materiaal. Bij sneeuw en ijs heb je te maken met elementen die aan veranderingen onderhevig zijn en kunnen bewegen. Het klimmen wordt daardoor veel extremer, risicovoller en uitdagender.

PRACHTIGE BEKLIMMINGEN

Je ziet enkele bijzondere en prachtige beklimmingen op de meest spectaculaire en niet beklommen wanden de wereld. Een drone vliegt rustig rond als hij zijn ijsbijl en het puntje van zijn stijgijzers op de millimeters van de richel honderden meters boven de grond in het winterse terrein plaatst. Of hij klemt ze ijsbijl voorzichtig in een ijsgat. Het is te gevaarlijk om met de ijsbijl te slaan. Het risico is te groot dat het ijs – dat in pilaren los van de berg hangt – afbreekt waardoor hij met het ijs mee naar beneden valt. En dit allemaal zonder touw en enige vorm van zekering. Helemaal los en alleen op die steile helling.

ZELF OP ZOEK NAAR EEN MOOI AVONTUUR IN DE BERGEN?

Ga mee, maak een reis in de Italiaanse bergen en in jezelf!

LEVEN IN HET MOMENT

Al deze solo-bergbeklimmers zeggen hetzelfde. Ze ervaren de ultieme vrijheid in een ongelofelijke schoonheid. Op plekken waar niet of nauwelijks iemand komt. Ze beleven daar iets wat ze in de normale wereld niet kunnen krijgen. Het is een flow en een staat van zijn die zo aantrekkelijk blijkt te zijn dat ze de risico’s voor lief nemen.

“It puts you directly in the present. You can’t be thinking about anything else. And you’re interacting and improvising in the moment. And you’re just in control.”

JE EIGEN WEG GAAN EN BESCHEIDENHEID

“Horen bescheidenheid en je eigen weg gaan niet bij elkaar?”, was de vraag die ik me na afloop van ‘The Alpinist’ stelde. Is het niet zo dat als je radicaal je eigen weg gaat, kiest voor de ervaring en je focust op het prachtige gevoel dat daarbij hoort, dat je je ervaring niet hoeft te delen. Dat je je niet druk maakt over je identiteit, over wat anderen van je denken en dat je gewoon doet. Dat de ervaring en de beoefening meer dan genoeg is. De manier van Leclerc getuigt van een krachtige authenticiteit. Ik werd – in een wereld waar we over meningen, oordelen, verhalen tuimelen en er in de media om elk moment van aandacht wordt gestreden – door deze gedachte geraakt en gegrepen.

– Vind meer over bergen en bergbeklimmen –

Streamingdiensten: Zoek een streamingwebsite via een zoekmachine door de titel van de film en het woord streaming in te tikken. Dit zijn de meest bekende streamingsdiensten:

Amazon Prime Video  |  Apple tv+  |  CineMember  |  Cinetree  |  Discovery Plus  |  Disney  |  Eye Film Player  |  Film1  |  Google Play  |  HBO Max  |  IDFA Collectie  |  IFFR Unleashed  |  iTunes  |  KIJK  |  Mubi  |  Netflix  |  NLZiet  |  NPO Plus  |  Pathé ThuisPicl  |  SkyShowtime  |  Viaplay  |  Videoland  |  YouTube

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!

MELD ME AAN

Inspiratie en op de hoogte blijven?

KoopenBakker volgen?

Schrijf je in:

INSCHRIJVEN

Je vindt ons hier: