BLOG | NORBERT KOOPEN
MENTALE GEZONDHEID
3 oktober 2024 – Leestijd 2 minuten
43% van de jongvolwassenen hebben een matige tot stevige psychische stoornis conform de DSM 5 (het boek dat wordt gebruikt om psychische stoornissen te diagnosticeren). Beangstigend, omdat het sterk toeneemt (In 2010: 26%).
Ik vroeg voor de Training Praktisch Persoonlijk Leiderschap aan de HAN University of Applied Sciences welke uitdagingen bij hun studenten top of mind zijn:
1. Stress – Weet dat 1 op de 6 werknemers last heeft van werkgerelateerde stress- en burn-outklachten. Deze groep dus ook al!
2. Focus en concentratie – Met het opgroeien in een digitale wereld is het moeilijk om zich lange tijd te concentreren.
3. Prestatiedruk – ‘De prestatiedruk is sinds 2001 drie keer zo groot geworden’, kopte De Correspondent afgelopen week:
4. Verwachtingen – Er wordt een enorme druk van de gemeenschap gevoeld om de problemen – waar we nu voor staan – straks het hoofd te bieden.
5. Opleiding, werk en toekomst – Waarin financiën een grote rol speelt. Wat gebeurt er met je als je een schuld van 60.000 euro hebt en de samenleving steeds duurder wordt?
6. Sociale relaties – De kunst om in deze ‘digitale’ maatschappij waardevolle relaties te onderhouden.
En ze kwamen zelf met:
7. Fear Of Missing Out (FOMO) – Er is zoveel keuze en alles is via social media en online communicatie zichtbaar. De onrust giert door je lijf.
Wat ik afgelopen zomer over de relatie tussen onze omgeving en onze mentale en fysieke gezondheid leerde, paste ik toe. Ik nam een klimexpeditie als metafoor en stelde de vraag hoe je kunt laveren in een gevaarlijke en uitdagende omgeving? Hoe vind je op een veilige, plezierige en authentieke manier koers? Welke tools heb jij in je rugzak nodig?
Hoe kalmeer je jezelf? Wat gebeurt er als je beter naar je lichaam luistert? Hoe geef je je grenzen aan? Hoe creëer je ruimte en rust? Hoe voer je het moedige gesprek en realiseer je wat voor jou ertoe doet? En hoe ervaar je intimiteit? En hoe vergroot ik mijn lerend vermogen door de basisprincipes van gedragsveranderingen te doorgronden?
Het was de afgelopen jaren voor mij een zoektocht om de juiste taal en oefeningen te vinden bij deze ‘zweverige’ thema’s. Hoe laat ik ze op deze leeftijd al op diepgaande wijze uit hun comfortzone stappen?
Dank je wel Carl, Raymond en Lies voor het vertrouwen. We zetten afgelopen vrijdag weer een prachtige stap. Buber zou blij zijn geweest. En dank je wel Erik en Mariel dat we dit in jullie ‘kerk’ mogen doen. Het is een genot om daar te werken.
Aanstaande zondag verhaal 3 in de serie waarin ik de relatie tussen onze lastige omgeving en onze gezondheid verder ontrafel. En wat je daartegen kunt doen.
Elementen als trauma, stress en verslaving in relatie tot ziekte komen naar voren. En we krijgen zicht op de onbewuste elementen die verantwoordelijk zijn voor de ziektegolf in ons land.
Vragen, opmerkingen of gedachten willen delen: info@koopenbakker.nl. Welkom!
Rebel
Ik houd van rebellen. Mensen die rücksichtslos tegen de gevestigde orde schoppen om iets voor elkaar te krijgen. Ze worden veelal als…
Cracking the code
“Pap?,” vraagt mijn dochter met een brede grijns “heb jij het gevoel dat je uit de ‘Matrix’ bent gestapt?”, en verwijst naar de hoofdfiguur Neo…
Zomer
De zomer vraagt om een stille, rustige en een actieve beweging naar binnen om vervolgens op een natuurlijke…
Ah, fai così te
Ah, fai così te? Dat is de zin die mijn Italiaanse vriend Fausto gebruikte als je in zijn ogen iets ongelofelijks stoms deed. Als je…
‘Rik’
Mijn ervaring is dat je begeleiding beter wordt als je naast coachingsvaardigheden ook een geestesstroming bestudeert. De ontwikkelingspsychologische…