BLOG | NORBERT KOOPEN

MACHT EN VERWARRING MET LIEFDE

Macht

3 maart 2024 – Leestijd 2 minuten

 Met het nieuws rond Navalny, Julian Assange en de aankomende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten waarbij The Lincoln Project weer een prominente rol in de media gaat vervullen, las ik mijn stuk over macht van vorig jaar weer door.

En de volgende vragen komen dan naar voren:
1. Waarom is macht nu zo moeilijk te hanteren?
2. Waarom is er zoveel machtsmisbruik?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat macht niet alleen een geestelijk fenomeen is, maar ook een lichamelijke. De combinatie van adrenaline en dopamine – die bij het uitvoeren van macht door het lichaam worden aangemaakt – is verslavend.

En de ervaring van deze heerlijke sensaties zorgt ervoor dat machthebbers geneigd zijn om grote risico’s te nemen om die weer te ervaren. Je moet sterk in je schoenen staan om je niet door je instinctieve gedrag te laten leiden.

Ik kan me dat – in het klein – als jonge marketeer nog goed herinneren. Ik nam steeds meer risico om mijn succesvolle resultaten te vergroten. Ik zocht constant de grens op. En ik ging er frequent overheen. Alles om dat fijne gevoel weer te bereiken.

En als je groter denkt dan kom ik bij president Clinton die vanuit zijn machtige positie een relatie met stagiaire Monica Lewinsky aanging terwijl hij tegelijkertijd door Paula Jones – vanwege grensoverschrijdend gedrag – werd vervolgd. Dat is mijlenver boven mijn ethische grens.

En als jij er zo over nadenkt dan zul je vast en zeker voorbeelden uit je eigen omgeving en je verleden hebben.

Een van de grote elementen die in de onderstroom kan spelen is dat mensen macht en de bijbehorende strijd, manipulatie en controle, onbewust en op een diep niveau verwarren met liefde. Het lichaam komt in een vergelijkbare staat van zijn. De ademhaling verdiept en wordt krachtiger, het lichaam warmt op en je bent volledig in het moment aanwezig. En als je weinig liefde in je leven hebt gekend en strijd nodig had voor aandacht, dan verwar je macht, controle en manipulatie met liefde.

Een gebrek aan liefde aan de voet van grote misstanden in deze wereld. Het is een verdrietige gedachte die iets zegt over onze soort en staat van zijn.

In een groot systeem is deze kracht lastig te beteugelen en hebben we als samenleving een grote uitdaging. Het is moeilijk om iemand uit deze illusoire staat van zijn te halen omdat juist het systeem met de bijbehorende dynamieken, de machthebber juist verder in dit gedragspatroon drukt.

Maar in een organisatie of in een relatie is dit met aandacht, bewustzijn en coaching op een goede manier te hanteren. Die weg levert steevast meer verbinding, betekenis en rust op.

Zijn er ook mooie voorbeelden? Ja!

Deze staatsman wordt onderschat en hij is voor mij een groot voorbeeld. De liefde spat ervanaf.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 3 maart. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Paniek

Ik raak haar niet. Mijn woorden landen niet en glijden van haar af. Ze stapt niet in. Ik voel de paniek tijdens de training opkomen. Als je aan…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!