BLOG | NORBERT KOOPEN

INTERIM

23 april 2024 – Leestijd 2 minuten

“Even aanzetten in die eerste week en mijn uurtarief waarmaken.” Ik hoorde het laatst een interim-marketingprofessional zeggen. Het is een kenmerkende zin voor deze beroepsgroep. Er is een sollicitatie geweest, je bent aan boord en nu moet het in een nieuwe omgeving met nieuwe collega’s in een dikwijls uitdagende opdracht gaan gebeuren. Hoe lopen de hazen? Waar ligt de informele macht? Hoe krijg ik dingen voor elkaar? Hoe ga ik om met weerstand? Wat is hier de cultuur?

Ik zie nu ook het pijnlijke van deze zin en de uitdaging die daar voor veel interim-professionals aan is gekoppeld.

In 2020 nam ik contact op met Annelies Ruis – eigenaar van WerfSelect – om een keer een inspiratiesessie te verzorgen. Ik was een voormalig opdrachtgever van WerfSelect en in 2018 uit een marketingmanagementrol naar coaching en training overgestapt. Het leek me bijzonder om de rollen eens om te draaien en iets voor WerfSelect te doen.

Het beviel ons beiden goed. Ik gaf de afgelopen jaren meer dan tien inspiratiesessies. Op veler verzoek maakte ik voor WerfSelect in 2023 een persoonlijk ontwikkelingsprogramma voor marketing- en communicatieprofessionals.

En wat me in de afgelopen jaren is opgevallen, is dat de gemiddelde interimmer vooral op de ander en het resultaat is gericht. En ze doen dat met een enorme flexibiliteit.

Voor de opdrachtgever is dat natuurlijk fantastisch. Maar hoe staat het met je eigen behoefte en het managen van je eigen energie?

Hoe voer je in rust en plezier een opdracht uit die bij jou past?

Dat is vaak een grote uitdaging. Temeer omdat veel interimmers minder aandacht aan persoonlijke en zakelijke ontwikkeling besteden dan hun collega’s in loondienst.

Tijdens de opdracht ben je druk bezig om te presteren. En als de opdracht is afgelopen dan is er de stress om een nieuwe opdracht te vinden. En zo zit je op een rijdende trein waar je niet aan het stuur zit. En juist door even van die trein af te stappen, kom je aan het stuur te zitten en ontstaat er rust, leukere opdrachten en betekenisvoller werk.

Hoe zit dat bij jou? In hoeverre doe jij wat je wilt doen? En vind je daarin rust en plezier?

Mijn advies: ga eens zonder mobiele telefoon wandelen in de natuur. Niet snel even een uurtje. Maar loop langzaam en zonder doel. En stel jezelf de vraag wat je wilt doen of wilt leren. Je zult merken dat er aantal dingen naar bovenkomen die je in de waan van de dag niet vindt. De Deense filosoof Søren Kierkegaard zei dat de ideale loopsnelheid 4,5 kilometer per uur is. In dat tempo worden de mooiste dingen gevonden. Ik ben benieuwd wat er bij jou aan de oppervlakte verschijnt.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 23 april. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

Zwembadetiquette

“Hem moet je er ook uit halen!”, zegt een man van middelbare leeftijd luid tegen de badjuffrouw van net 20. Ze probeert hem…

Paniek

Ik raak haar niet. Mijn woorden landen niet en glijden van haar af. Ze stapt niet in. Ik voel de paniek tijdens de training opkomen. Als je aan…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!