Ik heb een vraag over het leiderschapsprogramma

Vul je e-mailadres in en er wordt contact met je opgenomen.

 • 39 delen in 3 modules – 10 wk, 12 wk en 17 wk
 • 15 coachingsessies – Verdieping | online, fysiek, groep of 1-op-1
 • Online leren – Desktop, mobiele telefoon, tablet en tv
 • 3 Integratiedagen (op maat) – Optimaliseren duurzame leerervaring
 • 38 persoonlijke e-mails – Instructie en begeleiding
 • 60+ videolessen – Training, leren, oefenen en praktijkcases (9u.40)
 • 100+ lespagina’s – Achtergrond, theorie, leren en opdrachten (10u.23)
 • 80+ visualisaties (op maat) – Facultatieve verdieping (29u.06)
 • 750+ vragen en oefeningen – Verdieping en oefenen in dagelijks leven
 • 25+ films, docu’s en video’s – Facultatieve inspiratie voor verdieping
 • 15 boeken en artikelen – Facultatieve inspiratie voor verdieping
 • Lesmateriaal na training beschikbaar – 1 jaar
 • Expert- en analyseverslagen – Voor meer context en verdieping van leerervaring

VEEL GESTELDE VRAGEN

Voor meer context en achtergrond bij het programma en werkwijze

Persoonlijke en zakelijke ontwikkeling

Persoonlijk en zakelijk leiderschap laat zich definiëren als jezelf – in relatie tot ‘de ander’ en je omgeving – kennen. Om vervolgens op een aandachtige en bewuste manier aan jezelf, relaties, je werk, je omgeving en het leven leiding te geven. In elke levensfase word je weer uitgedaagd om jezelf tot wat op je pad tegenkomt te verhouden. Persoonlijk en zakelijk leiderschap is vaak een bitter noodzaak als er een overweldigende gebeurtenis op je pad komt. Het oude werkt dan niet meer. Dan is het onmiddellijk op een krachtige manier zoeken naar nieuwe weg.

Hoe je je in het hier en nu gedraagt, heeft een sterke relatie met je wat je tegenkwam in je verleden. In dit leiderschapsprogramma leer je – eerst op een diepgaande manier – hoe je in het hier en nu gedraagt en welk effect dat op jou, ‘de ander’ en je omgeving heeft. Je krijgt meer zicht op hoe je op dat specifieke moment je tot familie, vriendschappen, liefde en je werk verhoud. Om vervolgens door te kijken waar en hoe je dat leerde de basis en bron van je gedrags- en communicatiepatronen te zoeken.

Waarom? Omdat bij die bron en basis ook een weg ligt om het op een andere manier te doen. Een manier die – in het hier en nu – jou, maar ook ‘de ander’ en je omgeving beter dient. Je wordt – in contact met de ander – authentieker, laat jezelf meer zien en volgt je eigen normen, waarden en behoeftes beter, waardoor je beter met ‘de ander’ en je omgeving in verbinding bent. Je zult merken dat het rustiger wordt, dat je je krachtiger en vrijer kunt gedragen. Het bijzondere daarvan is dat je meer plezier en betekenis vindt. Het beweegt zich als het ware op een veelal onbewuste manier naar je toe. Het ontwikkelt zich, je ervaart het steeds meer in je dagelijks handelen. Je komt het meer tegen in plaats van dat je er naar zoekt.

Dat is een vraag die jezelf het beste zelf kunt beantwoorden. De vraag die je jezelf kunt stellen is wat je op dit moment te hebt leren. Voor welke uitdaging sta je? Welk gevoelens en gedachten die wat meer helderheid behoeven leven in jou? Heb je voldoende betekenis in je leven? En ben je bereid om jezelf ‘echt aan te kijken’? Je kunt op verschillende niveau’s naar jezelf bekijken. En in dit programma ga je via je je omgeving, je gedrag, je vaardigheden, je capaciteiten naar je – belemmerende – overtuigingen om uiteindelijk op het identiteitsniveau te komen en daar te leren en jezelf te ontwikkelen. Dat is niet makkelijk en vraagt commitment. Het levert steevast duurzame transformaties op die je meer rust, kracht en vrijheid geven. Het brengt je vaak na wat eerste spanning meer plezier en betekenis. Heb je dat op dit moment nodig? Of kun je dat in je eentje? Of volstaat een workshop of een aantal coachingsessies?

Als je een stevige reis wil maken dan is het goed omdat niet in je eentje te doen. Als geen ander weet ik dat jij de beste gids bent om je eigen pad te lopen, maar het programma – met haar content, inspiratie, coaching, deelnemers en coach – helpen je om rustig in jezelf af te dalen, waardoor je op een overzichtelijk manier kunt zoeken en leren. Om bij datgene te komen wat je nu nodig hebt. Om vanuit daar weer je pad te vervolgen.

Tijdens een coachingstraject zoom je bij KoopenBakker meer in op een concrete uitdaging waarvoor je staat. In 2 tot 6 sessies beweeg je snel en effectief – in een 1-op-1 begeleiding – naar de essentie van een uitdaging. Om vervolgens bewustzijn en middelen te hebben om die uitdaging in je leven aan te gaan.

Bij een workshop krijg je bij KoopenBakker in een groep theorie en een ervaring op een specifiek thema die je vervolgens in je dagelijks handelen kunt toepassen. Meer informatie over dergelijke workshops vind je hier.

Bij een persoonlijk en leiderschapsprogramma bij KoopenBakker wordt via een integrale benadering – via de modules ‘Bewustzijn’, ‘Bezinning’ en ‘Betekenis’ – je gedrag, je communicatie, je leiderschap, je obstakels, je kijk op het leven, je relatiedynamieken, wat je betekenis geeft et cetera aandachtig en op een diepgaande manier onder de loep genomen. Naast dat je specifieke, grote en wezenlijke betekenisvraagstukken en uitdagingen onder de loep kunt nemen, gaat het vooral ook om op een andere manier naar jezelf en ‘de ander’ te leren kijken. Het vergroot je lerend vermogen en je hebt middelen en gereedschappen in handen om bestaande maar vooral ook toekomstige uitdagingen beter aan te gaan. Je wordt – in contact met de ander – authentieker, laat jezelf meer zien, volgt je eigen normen, waarden en behoeftes beter, waardoor je beter in verbinding met ‘de ander’ en je omgeving bent. Je zult merken dat het rustiger wordt, dat je je krachtiger en vrijer kunt gedragen. Het bijzondere daarvan is dat je meer plezier en betekenis vindt. Het beweegt zich als het ware op een veelal onbewuste manier naar je toe. Het ontwikkelt zich, je ervaart het steeds meer in je dagelijks handelen. Je komt het meer tegen in plaats van dat je er naar zoekt.

Mogelijke vraagstukken:
1. Je wilt op een authentieke manier leiding geven en meer verbinding ervaren met je team en organisatie.
2. Je ervaart te veel stress, spanning of een scala van – overweldigende emoties – in je dagelijks handelen en je merkt dat je vluchtende, vechtende en verdovende beschermingsmechanismen steeds meer de overhand krijgen.
3. Je bent op zoek naar meer rust, kracht en vrijheid in je dagelijks handelen, je liefdesrelatie, je werk en je leven.
4. Je bestaande pad voldoet niet meer en je bent op zoek naar meer plezier en betekenis. Maar je hebt geen flauw idee wat je moet doen of op welke manier je het kunt realiseren.
5. Je merkt dat een overweldigende gebeurtenis in je geschiedenis een te grote invloed op je gedrag in het hier en nu heeft.
6. Je wilt iets anders doen. Je weet vaak ook al wat, maar je wordt telkens naar je oude patroon gezogen. Het lukt niet. Je stelt jezelf de vraag waarom andere mensen het wel lukt en jou niet.
7. Je wil meer grip op je leven, je lerend vermogen vergroten en meer bewustzijn op het gedrag en communicatie van jezelf en dat van anderen.

Concrete aanwijzingen voor bovenstaande vraagstukken kunnen onder andere zijn:
– Ik voel de hele tijd woede, verdriet of angst van binnen. Of in een turbulent vorm kun je ook op de meest onverwachte momenten door woede, verdriet of angst worden overvallen.
– Ik heb zoveel te bieden, maar ik doe het niet omdat ik bang ben voor het oordeel en de afwijzing van anderen.
– Ik wil iets doen, maar ik durf het niet.
– Het kan ook het andere uiterste zijn en het gevoel hebben dat je niets kunt.
– Ik wil stoppen met een aantal dingen. Ik neem het me elke keer voor, maar het lukt me niet.
– Ik word overvallen door specifiek gedrag. Ik wil stoppen, maar het lukt me niet. Ik heb er geen controle over.
– Ik zit in een sleur of routine, voel me leeg, lusteloos en voel nauwelijks plezier en voldoening in de dingen die ik doe.
– Ik voel een constante de verantwoordelijk om alles te regelen. Ik ervaar stress, druk en spanning.
– Ik ben de hele tijd bezig om indruk te maken en de hele tijd bezig om resultaten te halen. Als ik die heb gehaald ben ik nauwelijks blij en al weer met het volgende bezig.
– Ik voel weinig of te weinig verbinding met anderen en laat me leiden door de waan van de dag.
– Ik heb de neiging om alles wat in het dagelijks leven gebeurt te willen controleren
– In mij zit een wereld die anderen niet of nauwelijks kennen. Je zou ook kunnen zeggen dat je je emoties niet zo goed durft te laten zien.
– Ik pas me constant aan anderen aan, vindt het moeilijk om mijn grenzen te voelen en aan te geven. Het gevolg is dat anderen maar ook ikzelf regelmatig over mijn grenzen ga.
– Ik weet niet zo goed wat ik wil, weet niet precies mijn behoeften onder woorden te brengen en volg vaak die van anderen. En dat geeft vaak weer te weinig voldoening.
– Ik voel me niet gezien of geliefd.
– In de groep, op mijn werk of in de relatie verstop ik mezelf.
– Ik ben de hele tijd ontzettend druk en neem nauwelijks tijd om stil te staan waardoor ik niet zo goed voel of mijn gevoelens verstop of wegdruk.
– Op mijn werk en relatie loop ik steeds tegen dezelfde uitdaging aan. Het lijkt wel of een ezel zich vaker dan 2 keer zichzelf stoot. Ik weet en kan er niet zo goed mee om te gaan.
– Ik ben constant aan het werk en heb nauwelijks ruimte voor mijn persoonlijk leven terwijl daar wel een verlangen ligt.
– Et cetera.

Programma, behoefte en leeruitdagingen

1. Ervaringsgericht leren in je dagelijks handelen
Het voordeel van het programma is dat het leren voornamelijk gebeurt in je dagelijks handelen. En dat de ervarende manier van leren – dat centraal staat in dit programma – daar ook plaatsvindt. Elke keer ontvang je korte informatie om het vervolgens in je dagelijks handelen te oefenen. Door rustig de tijd te nemen, kleine brokjes informatie aan te reiken, verdiepende vragen te stellen en elke keer opdrachten en oefening te geven voor je dagelijkse handelingen, leer je bewust en onbewust nieuwe en duurzame gedragingen, communicatiepatronen en – persoonlijke – leiderschapsvaardigheden aan. Je wordt uitgedaagd om het anders te doen. Het programma is erop gericht om die lerende ervaring in de praktijk optimaal te stimuleren. In de twee-wekelijkse coaching wordt meer context, perspectief en richting gegeven aan je lerende ervaring en word je telkens weer uitgedaagd om een nieuwe stap te zetten.

2. De stof in je eigen tijd tot je nemen
Waar je normaliter een reeks van opleidingsdagen hebt en je je agenda daar vrij voor dient te maken, heb je hier een uitgebreid en lang programma dat je op een tijdstip kunt doen dat jou het beste past. In het groepsprogramma heb je eens in de twee weken 45 – 60 minuten coaching. Als je niet kunt of het past niet kun je die terugkijken. Bij persoonlijke coaching ben je flexibel om afspraken te maken.

3. Jij bepaalt hoeveel tijd je er aan besteed
Elke vrijdagochtend krijg je een mail met de informatie voor de week. In het begin heb je 30 – 60 minuten nodig. Later in het programma heb je 60 tot 120 nodig minuten nodig om de stof tot je nemen. Om vervolgens het in je dagelijks handelen gewoon te gaan doen. De praktijk laat zien dat als je meer tijd besteed –  daarmee meer door het programma wordt gegrepen – je stappen significanter zijn.

4. Waar en wanneer je maar wilt
De leerstof wordt digitaal in de vorm van video’s, visualisaties en tekst aangereikt en zijn op elke plek met internet toegankelijk. Dat betekent dat je het programma op elk gewenst tijdstip en plek – met behulp van je mobiele telefoon, tablet of computer – kunt doen. Je hoeft alleen maar een internetverbinding te hebben. De inhoud en de e-mails maakt het makkelijk om naar jouw gewenste onderwerp, visualisatie of video ta gaan. Ook als je in de natuur bent of een wandeling maakt, kun je video of visualisatie luisteren. Je checkt even in om het vervolgens toe te passen. Je wordt geadviseerd om de mails in een apart e-mailmap te bewaren. 

5. Jij krijgt vanuit verschillende media de stof aangereikt
Om het ervaringsgericht leren op een effectieve en efficiënte manier te bewerkstelligen, wordt vanuit verschillende media de stof aangereikt. De een houdt van lezen, schrijven, tekenen en benadert de uitdaging op een cognitieve manier terwijl de ander liever kijkt, luistert, voelt of doet. In het programma kom je die verschillende leerstijlen en media – in teksten, video’s en visualisaties in de digitale leeromgeving – tegen. Daarnaast is er een grote diversiteit aan vragen, oefeningen en opdrachten die je zelf of met andere deelnemers kunt doen. Pak de beste manier die jou helpt om een volgende stap te zetten. De een luistert, de ander leest en een kijkt weer liever. Wat belangrijk is om vragen, opdrachten en oefeningen in de praktijk te doen. 

6. Bewustzijn, ervaren om vervolgens duurzaam te integreren
Door je lerende ervaring in je dagelijks handelen optimaal te ondersteunen door online informatie aan te reiken, kun je in de twee-wekelijkse coaching en op de afsluitende dagen met een grote hoeveelheid ervaring, kennis en bewustzijn werken. Dat betekent dat je in een relatief korte tijd snel en effectief kunt leren en ontwikkelen. 

7. Wekelijks stof tot je nemen
Belangrijk is om wekelijks tijd vrij te maken om de essentiële stof tot je te nemen en te gaan oefenen. Geadviseerd wordt op daar een in ieder geval een vast moment voor te kiezen. Het programma levert dan zoveel meer op. De deelnemers die dat niet of in onvoldoende mate doen, maken een minder sterke ontwikkeling door. Hoe groter de discipline en commitment, hoe groter het resultaat.

Om een eventuele achterstand door onvoldoende lezen, kijken of luisteren op te vangen, biedt het programma het volgende:

– Een korte samenvatting van de essentiële stof in de twee-wekelijkse coaching.
– Het leren van de verhalen en coaching van anderen door je aanwezigheid in de groepssessie.
– Twee-wekelijkse coaching waar op jouw thema – in relatie tot de aangereikte stof – wordt gecoacht en getraind.
– Facultatieve individuele opdrachten, opdrachten met een mede deelnemer of groepsopdrachten.
– En in de individuele sessies krijge je expert- en analyseverslagen met bijhorende extra opdrachten om je bij de les en de ervaring te houden. 

Dat is afhankelijk van je behoefte, je budget, de mate van discipline en je gewenste tijdsinvestering. In zijn algemeenheid kun je het volgende zeggen:

– Het online groepsprogramma vraagt discipline maar je hebt de kracht van de groep om opdrachten te doen en jezelf te ontwikkelen. Je leert ook door de ervaringen en de verhalen van andere deelnemers.
– In het 1-op-1 programma word je aan de hand meegenomen en kun je met de coaching makkelijker en effectiever op specifieke thema’s inzoomen. De expert- en analyseverslagen en het aanreiken van extra informatie geeft een extra impuls aan je lerend vermogen en ontwikkeling.
– Het volgen van een module op een relatief korte leiderschapsreis van 5 dagen wordt als transformatief ervaren. De combinatie van de groep, de natuur, de fysieke oefeningen, het wandelen en de aangereikte informatie zorgt voor een intense ervaring. De uitdaging is dan wel om het goed in je dagelijkse handelen te integreren. De kans bestaat dat er krachtige besluiten na de reis worden genomen.

In een persoonlijk gesprek kun je jouw behoefte in relatie tot de eigenschappen van de diverse programma’s bespreken.

Nee, dat kan niet. Het effect van het programma is vele malen groter met een coach en/of groep. Jij bent de beste gids om je eigen pad te lopen, maar de ervaring leert dat het goed is – in de vorm van een coach of groep – om een luisterend oor en ander paar ogen te hebben die meeluisteren en meekijken. Je krijgt daardoor meer perspectieven en wordt meer uitgedaagd. 

Informatie- en leerproces

In 3 modules – met elk 5 lessen – wordt in elk les – van minimaal 2 tot maximaal 6 weken – een thema uitgediept. Elke vrijdagochtend ontvang je een e-mail met de begeleidingsinstructie, theorieën, modellen en een suggestie van vragen, oefeningen en opdrachten voor de aankomende week. Je kunt die informatie op die dag of in het weekeinde tot je nemen, om er vervolgens direct mee in je dagelijks handelen aan de slag te gaan. Je hebt tussen de 30 – 120 minuten – afhankelijk van je thema en interesse – nodig om de meest essentiële informatie tot je te nemen.

In daaropvolgende vrijdag ontvang je een tweede e-mail met extra verdiepende informatie – in de vorm van facultatieve visualisaties, meditaties en inspiratie – om het te leren en de opgedane ervaringen te laten landen. In twee-wekelijkse coachingsessies van 45 – 60 minuten wordt de informatie nog een samengevat, kun je je ervaringen delen en word je – indien gewenst – gecoacht. Na afloop van de coaching ontvang je een opdracht of oefening om met een groepslid of een aantal groepsleden te doen. In een afsluitende sessie aan eind van elke module wordt er geoogst, het te leren en geleerde op een duurzame wijze geïntegreerd, nieuwe stappen gezet en een blik vooruitgeworpen.

Voor mensen die het 1-op-1 programma volgen geldt dezelfde procedure alleen wordt de groepscaching en de afsluitende dag vervangen door 8 online coachingsessies en 8 fysieke coachingsessies. Bij deze fysieke coachingsessies ontvangt de deelnemer uitgebreide persoonlijke expert- en analyseverslagen van zijn gedragsstrategieën, communicatiepatronen, leiderschaps- en betekenisvraagstukken.

Elke vrijdagochtend krijg je een e-mail met de informatie voor de aankomende week. In die week erop heb je op woensdag, donderdag of vrijdag coaching. Vervolgens ontvang je een tweede e-mail met verdiepende informatie over het thema.

Voor mensen die het 1-op-1 persoonlijk en zakelijk leiderschapsprogramma volgen, wordt een afspraken reeks per module op de voor hun beschikbare tijdstippen gemaakt.

Elke les wordt met een e-mail en aparte inlog ontsloten. Zo kun je je volledige focussen op de informatie, vragen en opdrachten van die betreffende week. Het helpt rustig aan de hand te worden genomen, te focussen en niet te verdwalen in de content.

Na afloop van een online coachingsessie ontvang je in je e-mail met een link naar de opgenomen online coaching. Je hebt twee weken de tijd om die coaching – nog een keer – te bekijken. Deze coaching wordt opgenomen zodat je de coaching als je het hebt gemist terug kunt kijken. Deelnemers gebruiken het ook om hun eigen gedrag tijdens een coaching te observeren, om de aangereikte stof nog een keer te herhalen of om dingen te zien die ze hebben gemist.

Het programma is er op gericht om je optimaal te ondersteunen om de opgedane inzichten meteen en op een duurzame wijze in je dagelijkse handelen te integreren. Om die lerende ervaring te bestendigen is er een fysieke afsluitende integratiedag waar op basis van de thema’s die in de groep en bij de verschillende individuele deelnemers spelen, een op maat gemaakte training en coaching beschikbaar wordt gehouden. Het geleerde in de module wordt door verschillende oefeningen en coaching doordat de lerende ervaring op een diep niveau in de ontmoeting wordt gevoeld verder geïntegreerd. Tevens is het vaak een plek waar een nieuwe stap in je persoonlijke ontwikkeling wordt gezet. En als laatste is het een plek om te oogsten en vooruit te blikken.

‘Reizen in jezelf’ in het algemeen 

‘Reizen in jezelf’ is een persoonlijk ontwikkelingsprogramma dat je meer zicht geeft op je communicatiepatronen, je een andere kijk geeft op je gedrag, je relaties, je ontmoetingen en daarmee je dagelijks handelen en leven. En met deze vernieuwde blik op jezelf, begrijp je je eigen gedrag en dat van anderen beter. Om vanuit daar moedige stappen te maken die jou – in contact met de ander, je omgeving en de wereld – het beste passen. Om richting te zoeken, kompas te houden en elke keer – ook als het lastig is – weer rust, kracht, vrijheid, plezier en betekenis te vinden in het moment. Want daar ligt toch elke keer weer de magie.

Kort gezegd bestaat het programma ‘Reizen in jezelf’ uit 3 delen: ‘Bewustzijn’ (10 weken), ‘Bezinning’ (12 weken) en ‘Betekenis’ 17 weken. In 39 weken ontvang je – via instructie, begeleiding en coaching – informatie om een overzichtelijke, fase- en stapsgewijze reis in jezelf te maken. Via 38 persoonlijke mails, 16 coachingsessies, meer dan 60 video’s (7u.45m), meer dan 75 visualisaties (7u.45m) en tal van theorieën en modellen en een uitgebreide selectie van themagericht inspiratie in de vorm van films (x), documentaires (), korte video’s (), boeken en artikelen (), word je uitgedaagd om jezelf het echt aan te kijken en met opdrachten en oefeningen het anders in je dagelijks handelen te doen. Je bent op zoek naar andere en nieuwe stappen.

Het programma wil met het fase- en stapsgewijs aanreiken van content, facultatieve inspiratie en coaching, je uitdagen om een diepgaande reis in jezelf te maken om vervolgens nieuwe stappen te zetten. Het programma is er op gericht om je optimaal te ondersteunen om de opgedane inzichten meteen en op een duurzame wijze in je dagelijkse handelen te integreren. Enerzijds wordt daarmee de lerende ervaring bestendigt. Anderzijds zul je merken dat je nog meer gaat leren, ontwikkelen en realiseren omdat je – met een beetje aandacht, verwondering, juiste manier van kijken en lef – het meest in je dagelijks handelen leert. Het resultaat en de effectiviteit wordt sterke beïnvloed door de mate waarin je de stof je neemt, reflecteert, de vragen beantwoord, de oefeningen en opdracht doet en het daarmee in de praktijk brengt. De ervaring leert dat als je – consequent – het programma volgt, je grote, effectieve en efficiënte stappen in een korte tijd kunt zetten. Lees de reviews over het leerproces.

Het programma is opgebouwd uit 3 modules en duurt in totaal 39 weken: ‘Bewustzijn’ (10 weken), ‘Bezinning’ (12 weken) en ‘Betekenis’ (17 weken). 

Wezenlijke uitdagingen en duurzame transformaties vragen eerst een vergroting van het bewustzijn door bewustwording om ze vervolgens na enige bezinning te begrijpen en om ze daarna in de wereld te zetten. En daar is tijd voor nodig. Vaak zie je dat een inzicht – omdat je in het bestaande patroon blijft hangen of terugvalt – niet tot volle wasdom kan komen. Door specifieke informatie, intensieve begeleiding en je te blijven uitdagen om bewust oefenen, wil het programma je optimaal ondersteunen om het duurzaam te integreren. En om deze manier van leren, kijken, ontwikkelen en oefenen je eigen te maken.

Het programma met zijn 3 modules kent 3 varianten:

1. Een online programma met 16 twee-wekelijkse online coachingsessies en fysieke afsluitende integratiedagen.

2. Een 1-op-1 programma met 8 online coachingsessies en 8 fysieke coachingsessies. Bij deze coachingsessies ontvangt de deelnemer uitgebreide expert- en analyseverslagen van zijn gedragsstrategieën, communicatiepatronen, leiderschaps- en betekenisvraagstukken. Er kan daarbij ook nog een component in de natuur worden gedaan.

3. Module 2 en module 3 zijn ook op een leiderschapsreis op het pelgrimspad of in de bergen te volgen. Zie daarvoor in het aanbod de leiderschapsreizen.

Dat is afhankelijk van je behoefte, je budget, de mate van discipline en je gewenste tijdsinvestering. In zijn algemeenheid kun je het volgende zeggen:

– Het groepsprogramma vraagt discipline om wekelijks de informatie tot je te nemen maar je hebt de kracht van de groep om opdrachten te doen en jezelf te ontwikkelen. Je leert ook door de ervaringen en de verhalen van andere deelnemers. De ervaring leert dat als je gegrepen wordt door het programma dat geen moeite kost.
– In het 1-op-1 programma word je aan de hand meegenomen en kun je met de 1-op-1-coaching makkelijker en effectiever op specifieke thema’s inzoomen. De expert- en analyseverslagen en het aanreiken van extra informatie geeft een extra impuls aan je lerend vermogen en ontwikkeling.
– In een leiderschapsreis van 5 dagen krijg je door het wandelen, de natuur en de groep een intense ervaring die ook vaak als transformatief wordt ervaren. Het is een andere manier leren omdat je op uit de waan van de dag wordt gehaald. De uitdaging waar je dan voor staat is om de inzichten in je dagelijks handelen te integreren.

In een persoonlijk gesprek kun je jouw behoefte in relatie tot de eigenschappen van de diverse programma’s bespreken.

De ervaring leert dat het goed is om eerst het bewustzijn – in je dagelijks handelen op je gedrag en je communicatie – te vergroten. En dat doe je door specifieke vaardigheden – aan de hand van specifiek aanreikte informatie – te trainen, te observeren en te reflecteren waardoor je je communicatie en gedrag beter gaat begrijpen. En daar heb je even tijd voor nodig. Er ontstaat vaak meteen iets van vrijheid en ruimte waardoor je dingen anders kunt doen. Je bent niet je emoties en je gedachten. Je hebt ze. En het bewustzijn en begrip wat je nu krijgt, betaald zich in de andere twee modules uit.

Des te meer bewustzijn je op je gedrag en je communicatie hebt, des te beter je weet wat er in het moment in welke fase gebeurt. Je krijgt daarmee automatisch meer zicht op wat je wel en niet wilt. In het tweede module word je uitgedaagd om een diepgaande reis in jezelf te maken om te kijken waar je dat gedrag en die communicatie hebt geleerd. In dat begrip kun je dingen beter loslaten en nieuwe gedrag en communicatie leren, om zo je leerdoelstelling en leerbehoefte te realiseren.

In de derde module ga je vervolgens dat op een rustige, krachtige en vrije manier in de wereld zetten. Je zult merken dat als je meer je eigen normen, waarden en behoeftes – in contact met je omgeving – volgt waardoor je steeds meer de dingen doet die jou plezier en betekenis geven. En die kleine bewegingen hebben vaak een groot effect op je behoeftes, doelstellingen en jouw pad.

Nee, dat kan om verschillende redenen niet. Allereerst staan module 2 en module 3 op de schouders van module 1. Elementen uit deze module komen door het hele programma terug en er wordt veelvuldig op teruggegrepen. Indien de informatie uit module 1 bekend is, dan is het nog onverstandig om meteen aan module 2 en module 3 te beginnen. Module 1 en 2 zijn zo opgezet dat je bewustzijn vergroot en je jezelf beter begrijpt. Dat heb je – met de uitdaging waar je nu voor staat – nodig om een krachtige stap in je ontwikkeling te zetten.

Een opleiding of programma staat altijd op de schouders van het gedachtegoed van verschillende stromingen, theorieën, modellen, ervaringen, denk- en werkwijzen. Naast een cognitieve stroming – die we in de westerse wereld zo goed kennen en die je laat begrijpen wat je in het moment kunt doen – , is er in dit programma expliciet voor gekozen om meer bewustzijn op je gevoel en je lichaam te krijgen. Want als je goed kunt voelen, ontstaat pas de ruimte voor een duurzame verandering in je gedrag, je communicatie, je leiderschap en je persoonlijke ontwikkeling. En vind je makkelijker plezier en betekenis.

Ontwikkelingspsychologie
Ontwikkelingspsychologische modellen en theorieën in de geest van onder andere John Bowlby, Carl Jung, Erik Erikson, Margaret Mahler, Wilhelm Reich et cetera worden op praktische wijze gebruikt om je eigen communicatie, gedrag en ontwikkeling beter te duiden.

Transactionele analyse
Transactionele analyse is een cognitieve methode ontwikkeld door Eric Berne waarmee je op een vrij eenvoudige wijze, structuur kunt krijgen in je communicatie en je gedragingen en de oorsprong daarvan.

Systemisch gedachtegoed
Systemisch werken is een werkwijze die een systeem en omgevingsstructuur als uitgangspunt neemt voor de ontwikkeling van je gedrag en communicatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen zoals Virginia Satir, John Bowlby en Bert Hellinger. In dit programma wordt grote aandacht besteed aan je familie en je opvoeding en de gevolgen daarvan op je gedrag. Je zult merken dat er krachtige verbanden zijn tussen je verleden – het gedrag wat je ontwikkelde in je systeem van herkomst (veelal je familie) – en jouw gedrag in systemen in het hier en nu (denk aan je gezin, je vrienden, je directe collega’s en je leidinggevende).

Neuro linguïstisch programmeren (NLP)
Neuro linguïstisch programmeren is in de jaren 70 ontwikkelde methode door John Grinder, Richard Bandler en Frank Pucelikv voor training, coaching en communicatie- en gedragsontwikkeling. Later is dat verder doorontwikkeld. Een bekende trainer die deze techniek nu gebruikt is Tony Robbins. Het is uitermate geschikt – door de praktische, gestructureerde en modelmatige manier van werken – om nieuwe gedrags-, communicatieroutines te ontwikkelen.

Diverse modellen en theorieën
Naast bovenstaande stromingen wordt er een keur aan theorieën en modellen op een praktische wijze gebruikt en toegepast. Illustratieve voorbeelden zijn het denken van Gregory Bateson over logische niveaus en de gevolgen voor een ontwikkelingsvraagstuk, de gedachte van Viktor Frankl – die zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz in optekende ‘Man’s Search For Meaning’ – over de zin van het bestaan en betekenis, de theorie over het gebruik – in coaching en training – van polariteiten in ontwikkelings- en betekenisvraagstukken door Erik Erikson en de wetten van transformeren van o.a. Joseph Campell en zijn ontdekking van ‘The Hero’s Journey’.

Boeddhistische en Taoïstische principes
In de westers wereld zijn we vooral in ons dagelijks handelen cognitief en mentaal georiënteerd. De magie van onze krachtige verbeelding – door onze overmatige en compulsieve manier van denken – is hier sterk aanwezig, en wordt constant beïnvloed door de ontelbare boodschappen, tekens en signalen die je elke dag op je krijgt afgevuurd. Principes uit het Boeddhisme en Tao laten je meer landen in je lichaam waardoor je meer bewustzijn op je gevoel en je lichaam krijgt. Een nieuwe weg opent zich dan op een meer natuurlijke manier.

Visualisatie en trance
Visualisatie en meditatie worden in dit programma op uiteenlopende manier gebruikt. Je kunt met een visualisatie onderzoeken, bewustzijn vergroten, leren en ontwikkelen. Het belangrijkste echter is dat in visualisaties het te leren potentieel – naast het cognitieve – vooral in je lichaam laat voelen. Het zorgt dat iets ‘landt’, ‘wortelt’ en ‘vaste grond’ krijgt. Het integreert daarmee je inzichten op een meer holistische manier. Tevens krijgt je verborgen potentieel de kans om op een betere manier in gedrags- en communicatieroutines te worden opgenomen waardoor je leiderschapskwaliteiten en een authentieke manier van gedragen een krachtige impuls krijgen.

Natuur
Natuur is een plek waar je tot rust en tot stilstand kan komen. Waar je uit de waan van de dag stapt – als je daar even de tijd voor neemt – en je echt even stil kunt worden. En dat is een groot goed in onze hedendaagse maatschappij. Zo vaak komen we dat niet meer tegen. Je wordt in dit programma vaak uitgenodigd en uitgedaagd om met een vraag of een opdracht de natuur op te zoeken. Om stil te worden, te rusten, te beseffen en misschien wel iets nieuws tot je te laten komen in plaats van te gaan zoeken. De natuur is zo heilzaam.

Wandelen
Bewegen is een cruciaal onderdeel. Naast het feit dat je wordt gestimuleerd om te sporten en te bewegen om jezelf van alle indrukken op een dag of in een week te ‘ontladen’, nodigt het programma je uit om regelmatig met vragen en opdrachten te gaan wandelen. Wandelen heeft een krachtige effect en werking op je lichaam en je geest. We zijn gemaakt om te wandelen. Doordat je hele lichaam in beweging is, neemt je hersenactiviteit toe. Het voordeel is dat er ook een verruiming van je bewustzijn kan ontstaan. Dat leidt veelal tot nieuwe en krachtige inzichten – als je een mooie vraag of opdracht meeneemt – is de ervaring.

Verhalen
Verhalen kunnen een andere kijk op jouw situatie en leven geven. Door de inzichten uit een andere wereld toe te passen op je eigen wereld kun je nieuwe inzichten opdoen. In het programma wordt per les themagerichte inspiratie – in de vorm van films, docu’s, boeken, artikelen en korte video’s – aangeboden die jou verder kunnen helpen.

Experimenteren en doen
Het aanreiken van een – mogelijk – antwoord brengt je meestal niet veel verder. Je bent zelf de beste gids bent om je eigen pad te lopen. De juiste vraag, oefening of opdracht helpt je vaak wel verder. Je gaat zoeken naar jouw verhaal, wat jij doet en wat jou op dat moment – met op dat moment heersende bewustzijn – het beste past. Een scala aan vragen en oefeningen – die je helpen om fasegewijs in jezelf af te dalen –, zorgen ervoor dat je de stap zet die er voor jou nu toedoet. En dat doe je in je eentje, met de coach of met – één van – de deelnemers van je opleidingsgroep.

De inspiratoren van dit programma zijn onder andere Franciscus van Assisi, Richard Bandler, Gregory Bateson, Eric Berne, Iván Böszörményi-Nagy, John Bowlby, Brené Brown, Joseph Campbell, Yvon Chouinard, Robert Dilts, White Eagle, Paul Ekman, Milton Erickson, Erik Erikson, Viktor Frankl, Jan Geurtz, Jospeh Goldstein, Joke Goudswaard, John Grinder, Anselm Grün, Dag Hammarskjôld, Yuval Noah Harari, Bert Hellinger, Morten Hjort, Jospeph Jaworski, Sue Johnson, Carl Jung, Jon Kabat-Zinn, Byron Katie, David Kolb, Jack Kornfield, Jon Krakauker, George Kohlrieser, Elisabeth Kubler-Ross, Manu Keirse, Bessel van der Kolk, Peter Levine, Nisargadatta Maharaj, Nelson Mandela, Margaret Mahler, Gabor Maté, Reinhold Messner, Robert Moore, Kate Murphy, John O’Donohue, Charles Pépin, Kay Pollak, Frank Pucelikv, Kate Murphy, Shimon Peres, Wilhelm Reich, Rainer Maria Rilke, Sogyal Rinpoche, Jalal ad-Din Rumi, Antoine de Saint-Exupéry, Virginia Satir, Peter Senge, Nan Sheppard, Otto Scharmer, Eckart Tolle, Douglas Tompkins, Lao Tse, Wybe Veenbaas, Paul Verhaeghe, Jaap Voight, Piet Weisfelt, David Whyte, Marianne Williamson, Raynor Winn en Irvin Yalom.

Je zou twee grote stromingen – die je onder de noemer ‘Oosters’ en ‘Westers’ – in persoonlijk leiderschap kunnen vatten. In de ‘Oosterse’ gedachte ben je vooral op gericht op aandacht en verwondering. Een gedachte, emotie of lichamelijke sensatie komt op, je bent het gewaar, je weet dat dit een tijdelijke staat van zijn is, het vervliegt en gaat in een andere staat van zijn over. Je vindt het bijvoorbeeld terug in het Boeddhisme of Taoïsme. De ‘Westerse’ manier is vooral cognitief, meer gericht op analyseren en begrijpen. Het is vaak meer wetenschappelijk en gaat vaak uit van modellen en theorieën. Beiden hebben grote waarde.

Het mooie van deze stromingen is dat ze complementair aan elkaar zijn en daarmee tegelijkertijd kunt gebruiken. Door aan de hand van modellen en theorieën ‘in jezelf te reizen’ begrijp je je gedrag en je communicatie beter, maar je leert ze tegelijkertijd ook met aandacht in de vorm van lichamelijke sensaties, emoties en gedachten – in het moment – waar te nemen. De methoden versterken elkaar waardoor je lerend vermogen toeneemt en de resultaten duurzamer zijn. Het zorgt er ook voor dat je sneller en op een diepgaander niveau leert.

Bedrijven en (hr-)managers

De module bewustzijn zou je kunnen zien als een krachtige gedrags- en communicatietraining. Deze module van het persoonlijk en zakelijk leiderschapsprogramma zorgt dat de medewerker bewust wordt op zijn of haar gedrag en communicatie en dat van anderen. De medewerker merkt hoe sterk zijn of haar gedrag en communicatie zijn verbonden met gedachten, gevoelens en lichaam. Door de module te volgen krijgt de medewerker – aan de hand van verschillende praktische theorieën, oefeningen, vragen en opdrachten – meer zicht op zijn of haar automatische routinematige gedragspatronen en dat van anderen. Beschermingsmechanismen bij stress, spanning en druk worden uitvoerig onderzocht. En de belemmerende gedachten die daarachter worden ontrafeld. Om na elke aangereikte brok informatie, oefeningen, opdrachten en vragen het aangereikte en geleerde meteen in het dagelijks handelen toe te passen. Daar wordt immers het meest geleerd, ervaren en bestendigd. Om vervolgens de opgedane ervaringen in twee-wekelijkse coachingsessies te delen en daar op te worden getraind en gecoacht. Het is een efficiënte en effectieve manier om dingen op een andere manier te doen. 

Je krijgt aan eind van de training en coaching verdiepende informatie over de hiërarchische relatie – tussen leider en medewerker en medewerker en leider – en de groepsrelatie. Met deze informatie kun je op een krachtige wijze je gedrag en je communicatie in relatie tot je leidinggevende, je collega’s en je medewerkers verder onder de loep nemen. Je ziet hoe je met authentiek gedrag de ander op een authentieke manier kunt helpen en op een positieve manier kunt beïnvloeden. 

In een afsluitende trainingsdag wordt het geleerde van de afgelopen weken op een duurzame wijze geïntegreerd door uitdagingen – in ervaringsgerichte oefeningen – te bestendigen en door naar de persoonlijke uitdagingen van de medewerker te kijken. Door deze verruiming ontstaat er bewustzijn en dat zorgt voor meer ruimte, rust, kracht en een zekere vrijheid in het dagelijks handelen.

Eventueel kan deze trainingsdag – op maat – worden uitgebreid om de opgehaalde informatie en ervaringen verder te verdiepen.

De medewerker kijkt – aan de hand van praktische theorie, modellen, opdrachten, oefeningen en vragen – op een aandachtige manier naar het gedrag van zichzelf en dat van anderen. Doordat de medewerker hiermee zijn of haar basisvaardigheden van persoonlijk leiderschap – op een aandachtige manier in de praktijk – traint, wordt het bewustzijn op communicatiepatronen vergroot. Het bestaande gedrag komt in een groter bewustzijn terecht, waardoor er al meteen een zekere rust, kracht en vrijheid van handelen ontstaat. Je hebt gedachten en gevoelens, maar je bent ze niet. 

Doordat hij of zij na elke les – met dit verruimde bewustzijn – wordt uitgedaagd om het op een andere manier te doen, gaat de medewerker zich steeds authentieker gedragen, durft beter de grenzen op te zoeken, luister beter, laat zich meer zien en wil anderen actiever begrijpen. Door dit authentieke gedrag worden anderen daartoe ook uitgedaagd. Dat is het onherroepelijke gevolg van dit soort gedragsbewegingen. Het gevolg is meer vertrouwen waardoor er meer ruimte is voor initiatief en men zich minder laat leiden door belemmerende patronen van anderen. Je kunt zelf vervolgens invullen welke effecten een vergroting van het vertrouwen, authentiek en verbindend gedrag hebben op de werkzaamheden van de betreffende medewerker. 

Wat doet meer vertrouwen van een of meerdere medewerkers in een team? Wat doet authentiek en verbindend gedrag met een team? Wat je ziet is dat er een groter gevoel van vertrouwen ontstaat. En vertrouwen is de basis voor goed functionerende teams. Men durft zich meer te laten zien. En in het laten zien wordt het bestaande potentieel daardoor beter benut, maar belangrijker is het dat het verborgen potentieel van het team zichtbaar wordt. De elementen waar medewerkers over twijfelen worden nu ingebracht. Deels doordat er ruimte ontstaat om te experimenteren en deels doordat men elkaar beter kan helpen kan het team op verschillende gebieden enorme sprongen maken. 

Het is een ongelofelijk cadeau aan de medewerker en de organisatie. Naast de effecten die aan de hand van de module bewustzijn in bovenstaande vragen zijn beschreven, maakt de medewerker in module 2 en module 3 een diepgaande reis in zichzelf. Hij of zij wordt uitgedaagd om een verband te leggen tussen zijn of haar gedrag in het hier en nu en zijn verleden. De medewerker ziet hoe de ervaringen uit de eerste jaren van zijn leven in zijn huidige gedrag in het moment verscholen zit. De medewerker zet door een krachtige stap in zijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Doordat de medewerker de bronnen ziet waar het gedrag is ontstaan, weet hij vanuit die plekken ook een andere wegen of manieren te vinden. Het betekent dat hij of zij een duurzame manier vindt om dingen – in contact met zijn of haar eigen behoeften, de ander en de omgeving – anders te doen. Het verborgen potentieel van de medewerker wordt op een nog krachtigere manier aangesproken. Hij of zij is nog beter om met een krachtig vertrouwen authentiek gedrag te laten zien. Het bijzondere daarvan is dat de medewerker zijn eigen normen, waarden, behoeften – in contact met zijn of haar collega’s, het team en de organisatie – beter volgt waardoor hij of zij meer plezier en betekenis ervaart, zich beter laat leiden en beter kan leiden. Het geeft veelal een stevige impuls aan zijn of haar carrière. 

Het gedrag van de medewerker heeft een positief en stimulerend effect op het team. Zeker als de persoon een manager of leidinggevende is. Wat hij of zij heeft geleerd brengt de medewerker automatisch in de dagelijkse ontmoetingen mee. De medewerker kent zichzelf beter en ziet ook beter welk effect hij of zij heeft op anderen. Met behulp van het programma creëert hij of zij meer vertrouwen, kijkt minder naar het gedrag van anderen en focust meer op wat de medewerker en de organisatie nodig heeft. Het betekent ook dat de medewerker vaak op zoek gaat naar meer uitdaging. Dat kan binnen het bestaande team en binnen de organisatie. Maar een gevolg van persoonlijk en zakelijk leiderschap kan ook – door de aandacht, rust en het programma – zijn dat de behoefte, waarden en normen van de medewerker niet meer passen bij deze functie, team, organisatie waardoor een weg buiten de organisatie wordt gezocht. Dat kan inherent een gevolg van persoonlijk en zakelijk leiderschap zijn. 

Prijzen en voorwaarden

Op alle 3 de programma’s ontvang je een pakketkorting van € 1.350 als je alle drie de modules doet.

Nee, dat kan om verschillende redenen niet. Allereerst staan module 2 en module 3 op de schouders van module 1. Elementen uit deze module komen door het hele programma terug en er wordt veelvuldig op teruggegrepen. Indien de informatie uit module 1 bekend is, dan is het nog onverstandig om meteen aan module 2 en module 3 te beginnen. Module 1 en 2 zijn zo opgezet dat je bewustzijn vergroot en je jezelf beter begrijpt. Dat heb je – met de uitdaging waar je nu voor staat – nodig om een krachtige stap in je ontwikkeling te zetten. 

Op het programma zijn de Algemene Voorwaarden KoopenBakker van toepassing.

BROWSE GERELATEERDE ONDERWERPEN

Voor meer rust, kracht, vrijheid, plezier en betekenis