OBSTAKELS EN HINDERNISSEN – VRAGENSET

OM MAKKELIJKER OVER DREMPELS TE STAPPEN

Obstakels en hindernissen

BRENG JE OBSTAKELS EN HINDERNISSEN IN KAART

3 GROTE PERSPECTIEVEN OVER DIT THEMA

15 VRAGEN DIE JE INZICHT GEEFT WAT JE TEGENHOUD

VERDIEPENDE ACHTERGROND BIJ DE THEMA’s

Je gegevens zijn veilig en je kan je elk moment met één klik afmelden.

DE VOORDELEN DE VRAGENSET

DE GEWENSTE OPBRENGST

3 PERSPECTIEVEN OP OBSTAKELS EN HINDERNISSEN

3 invalshoeken om naar obstakels en hindernissen te kijken. Elk thema bestrijkt een andere dimensie en daarmee een andere laag waardoor je een breed perspectief krijgt. Je kijkt niet alleen naar obstakels, maar ook naar je angst en scenario’s die daaruit ontstaan. Kun je jezelf permissie geven om daarmee om te gaan? Welke lichamelijke sensaties, emoties en gedachten houden je van je verlangens af? En bij welke personen en in welke situaties speelt dat?

VERDIEPENDE ACHTERGROND BIJ OBSTAKELS EN HINDERNISSEN

Elk thema wordt met kort verhaal ingeleid. Dit verhaal is verbonden met de ‘Leer zelf’ – en de ‘inspiratie’ – omgeving van KoopenBakker waar je vervolgens nog meer achtergrond en verdiepende informatie over het thema kan vinden zodat je de vragen nog beter in perspectief kan zetten.

15 VRAGEN DIE JE INZICHT GEEFT WAT JE TEGENHOUD

Een aangereikt antwoord helpt je meestal niet verder. Je hebt het antwoord meestal niet doorleefd, voelt niet wat het doet, neemt het ter kennisgeving aan en kunt het daarmee meestal niet goed inzetten. Een goede vraag helpt je wel verder, je vindt het antwoord wat op dat ogenblik het beste bij jou past. 15 vragen die je je obstakels laten voelen en je gepaste antwoorden helpt vinden die op dit ogenblik bij jou passen.

VERKRIJG OVERZICHT EN NIEUWE ANTWOORDEN

Door de 3 thema’s, de 15 vragen, de verdiepende achtergrond merk je dat je meer overzicht krijgt op je obstakels. Elementen die je op dit ogenblik tegenkomt en waarschijnlijk vaker bent tegengekomen in je leven. De 3 elementen versterken elkaar en zorgen dat antwoorden naar boven komen om de achtergrond van deze obstakels naar boven halen.

INTRODUCTIE

REIZEN IN JEZELF: JE WEERSTAND, DREMPELS EN VALKUILEN IN KAART BRENGEN

AFWIJZING EN PIJN UIT DE WEG

We zijn sociale wezens die onderdeel zijn van een groep. We passen ons aan de normen van de groep aan om erbij te horen. Zo zijn we geprogrammeerd. En we beschermen onszelf tegen afwijzing van de ander en de dreigende pijn die daarmee gemoeid gaat.

WEG ZOEKEN

Als we een verlangen nastreven of iets zoeken wat ons betekenis geeft dan volgen we vaak een nieuw pad. Dat betekent dat we iets gaan doen wat onbekend is. In ons ontwaken allerlei stemmen die ons willen behoeden voor de wellicht (dreigende) pijn die ons te wachten staat en die stem probeert ons in het vertrouwde te houden. Dat heeft te maken met ervaringen en onze blik op de buitenwereld.

WAARHEID

De grote vraag is of deze stemmen en die blik van de buitenwereld gelijk hebben. Wat zeggen die stemmen nu precies? En wat gaat er gebeuren? De kunst is om eerst te zien, dan te voelen en vervolgens te begrijpen. Wat zeggen die stemmen? Om vervolgens te achterhalen waar ze vandaan komen. Je begrijpt de stemmen dan beter en weet of ze terecht zijn. Vervolgens kan je kijken wat je helpt om over dat obstakel te stappen.

VRAGENSET OM IN JEZELF TE REIZEN

Deze vragenset helpt je om je obstakels in kaart te brengen. Welke talenten, vaardigheden, capaciteiten en gedrag heb je nodig om ermee om te gaan. Het maakt dat je gaat experimenteren en nieuwe dingen gaat doen. En dat gaat met vallen en opstaan.

DE VRAGENSET OVER OBSTAKELS EN HINDERNISSEN

EEN KORT OVERZICHT VAN DE 3 THEMA’S

1. HINDERNISSEN EN MOED

Doel: In kaart brengen van de hindernissen en wat je te doen staat om die te overwinnen

Beschrijving: Verlangen gaat over springen. Het gaat om je verlangen in je handen te nemen, je handen uit te strekken en te zeggen: “Dit wil ik!” Om het vervolgens de wereld in te gooien met de kanttekening dat het kan mislukken. Dat is het risico dat je hebt te nemen. En juist daar zit de uitdaging en de moed. Avonturiers hebben daar ook een uitdrukking voor. De eerste stap die ze zetten noemen ze de ‘The Doorstep-mile’. Het is de langste en moeilijkste stap. Om de deur te openen, over de drempel te stappen, de deur te sluiten en het vertrouwde achter je te laten. Hoe zit dat bij jou? Hoe is jouw drempel, wat zit er achter de deur? En welke obstakels zie jij na de drempel op het nieuwe terrein?

2. PERMISSIE EN OMGAAN MET SCENARIO’S

Doel: Kijken naar je uitdagingen, wat je moet loslaten en welke stappen je moet zetten om langs de obstakels te laveren

Beschrijving: Langzaam verschijnt er een verlangen. Het ligt vaak ver weg aan de horizon en je moet een pad in die richting vinden. En dat is spannend. Je bevindt je op nieuw terrein en het pad is soms moeilijk begaanbaar. Vaak wil je een makkelijke afslag kiezen. Teruggaan naar het oude. Onze ‘ja-maars’ in het leven. Vaak zijn het alleen maar gedachten die je pijn en de moeilijkheden willen besparen. Schrijf ze op. Zijn ze nou echt zo spannend?

3. OMGAAN MET ANGST EN ONZEKERHEID

Doel: In kaart brengen van hoe je met angst en onzekerheid omgaat en waar dat op gebaseerd is.

Beschrijving: Mensen zijn gemaakt om pijn uit de weg te gaan. En angst is een manier om ons voor pijn te beschermen. Om ons te behoeden voor fouten, voor afwijzing of voor falen. De kunst is om met angst om te gaan. Zijn ze reëel en terecht? Of is het een manier van onze geest om het bij het vertrouwde te houden. Topsporters hebben het bijvoorbeeld nooit over spanning of angst, maar zijn opgewonden voor een wedstrijd. Gezonde stroom van sensaties, gedachten en emoties die het beste in ons naar boven halen op dit avontuur.

NAAR DE ANDERE GRATIS TOOLS

VOOR MEER BEWUSTZIJN EN OVERZICHT

GRATIS TOEGANG

Vul je gegevens in en ontvang de vragen bij de 3 thema’s

Je gegevens zijn veilig en je kan je elk moment met één klik je gegevens verwijderen.

ONLINE LEIDERSCHAPSPROGRAMMA

BASISVERDIEPING

BASIS: VERRUIM JE BEWUSTZIJN

MAANDPROGRAMMA

Informatie over gedrag- en communicatiepatronen

Oefeningen en inspiratie om gedrag te onderzoeken

VERDIEPING: HANDEL MEER IN VRIJHEID EN RUST

Kwartaalprogramma

Informatie om je gedrag te begrijpen

Oefeningen en inspiratie om nieuw gedrag te leren

Je gegevens zijn veilig en je kan je elk moment met één klik afmelden.

VRAGEN

Heb je een vraag schroom dan niet om die te stellen. Vul hieronder je gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.