BLOG | NORBERT KOOPEN
HYVES
8 oktober 2024 – Leestijd 2 minuten
BLOG | NORBERT KOOPEN
8 oktober 2024 – Leestijd 2 minuten
Een versie van dit blog verscheen op 8 oktober 2024 op LinkedIn. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.
Als je dit blog wil delen
Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!
Of volg KoopenBakker hier
MEER BLOGS
Hyves is een sociaal netwerk uit het begin van deze eeuw. Het woord is afgeleid van het Engelse woord hives, wat bijenkorf betekent.
Het was het woord dat in me opkwam toen deelnemers van mijn zondagswandeling aan de groep vertelden waarom ze nagenoeg elke maand komen. Ze vinden dat hier – midden in de natuur – al wandelend ‘het echte gesprek’ kan worden gevoerd. Het is niet alleen kwetsbaar, maar vaak ook op het scherpst van de snede. “Werkelijk ontmoeten”, zou Martin Buber zeggen.
Hyves zou in mijn associatie voor een georganiseerde plek staan waar je elkaar gedurende het jaar op een diepgaande manier in het ritme van de natuur – en daarmee in verschillende staten van zijn – ontmoet.
Dat is volgens de deelnemers een groot goed. Niet alleen omdat het leven soms vluchtig is, maar ook omdat we de natuurlijk principes vergeten. Hierdoor raken we verder van de natuur verwijderd en daarmee van onszelf.
Ik doe er alles aan om in de natuur een veilige ruimte te creëren waar het ritme kan worden gevoeld. Hiervoor gebruik ik onder andere de werkregels van mijn ‘ome Piet’:
1. Storingen gaan voor – Het ongemak heeft voorrang om bij de les te blijven.
2. Maak contact – Begin bij jezelf en je lichaam en deel daarvan iets met de ander.
3. Vertrouwelijkheid – Alles wat binnen de groep wordt gedeeld, mag in grote lijnen buiten de groep worden gedeeld mits het niet tot een specifiek persoon herleidbaar is. Dit zorgt voor een veilige omgeving waar openheid en vertrouwen centraal staan.
4. Niets is gek – Als iets gek is, heb ik iets te leren. Alles bestaat namelijk uit oorzaak en gevolg. Als ik iets gek zou vinden dan zie ik de oorzaak onvoldoende.
5. Voelen mag, denken moet – Soms is het te moeilijk om te voelen en dat mag. Maar het is belangrijk je gedachten bij je manier van handelen te houden; je wilt bij persoonlijk werk niet op een krachtige manier uit de bocht vliegen.
6. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces – Een geruststellende gedachte voor mij: 90% van wat er wordt geleerd gebeurt in het dagelijks leven. Tijdens de wandeling krijg je van mij, je tochtgenoten en de natuur lerende ervaringen en inzichten. Het is aan jou om te oefenen. Avontuur!
7. Zorg goed voor jezelf en zorg goed voor de ander – Als je goed voor jezelf zorgt, ben je een voorbeeld voor anderen en kun je ook beter voor hen zorgen.
8. Respecteer grenzen – Een van de grootste problemen in de huidige samenleving waarin we stelselmatig de omgeving over onze grens laten gaan. Het maakt ons ziek.
9. Neem elke keer afscheid – Het maakt de ontmoeting rond.
10. Kom afspraken na – Hiermee toon je niet alleen respect voor de ander, maar ook voor jezelf.
De wandeling in oktober gaat over vanuit je geweten de balans van het jaar opmaken. Je maakt je klaar voor 2025. Als je daar nu te weinig aandacht aan besteedt dan heb je daar in maart 2025 last van, omdat dan de tegengestelde beweging op basis van wat je nu – onbewust – beslist actief is.