de liefde en je verleden - inzicht in patronen en automatismen

DE LIEFDE EN DE RELATIE MET JE VERLEDEN

INZICHT IN PATRONEN

Het viel me de laatst tijd weer op. In contact met dierbaren, in coachingsessies en in trainingen. Dat we in de liefdesrelatie iets vinden wat ons zo doet denken aan vroeger.

Bewust of onbewust zoeken we een partner die past bij onze ‘kleerscheuren’ uit het verleden. Hoe we in de liefdesrelatie bij uitstek iemand vinden die ons niet gestilde verlangen lijkt te beantwoorden. Dat zorgt voor de verliefdheid, de roze wolk en de vlinders in de buik. Eindelijk compleet. We kennen het gevoel allemaal. 

DE DROOM LOST OP

Als je op een gegeven moment merkt dat de ander je dat niet kan geven, maar dat je dat zelf hebt te leren dan begint de relatie pas echt. Vaak heb je dan nog niet in de gaten dat de individuele pijnpunten bij jezelf verwijzen naar het niet gestilde verlangen door de ander.

JE OVERLEVINGSINSTINCTEN GAAN AAN

Wrijving en schuring is vaak het gevolg. Een vervelend patroon ligt op de loer. Een patroon dat je van elkaar doet verwijderen. Sue Johnson, een bekende relatietherapeut, noemt het ‘De duivelse dans’. Een reeks van verbale en non-verbale communicatie dat ervoor zorgt dat we onze kwetsbaarheid steeds meer verbergen en we gaan overleven met ‘oud gedrag’. Of het nu boosheid, terugtrekken, zorgen voor, vluchten in een verslaving of actie is. Gedrag dat we vroeger hebben geleerd en nodig denken te hebben. Om onszelf te beschermen. We kunnen veelal niet anders.

HET ONTSTAAN VAN EEN VICIEUZE CIRKEL

Dit ‘oude gedrag’ verbindt zich tot een patroon. Ze haken in elkaar en er ontstaat een vicieuze cirkel waar je niet uit lijkt te komen en steeds verder van elkaar af gaat staan. Twee volwassenen die met de rug naar elkaar zitten met daarbinnen kleine kinderen die graag gehoord willen worden. Prachtig weergegeven op het festival Burning Man door bovenstaand kunstwerk van Alexander Milov. Ik ken deze cirkel als geen ander. Hoe kom je daar nu uit?

DE WEG UIT DE CIRKEL

De weg uit deze cirkel is om niet naar het gedrag te kijken, maar naar de gebeurtenis die achter dat gedrag verstopt zit. Wat maakt dat iemand zich niet laat zien. Als je dat kunt zien ontstaat er ruimte en kun je compassie voelen. Bij jezelf en bij de ander en zie je wat er gebeurt. Er ontstaat ruimte om de kwetsbaarheid te laten zien en om van daaruit weer te verbinden.

MEER INFORMATIE EN ACHTERGROND

Lees bijvoorbeeld ‘Houd me vast’ eens als je patronen in relatie wil begrijpen. Om uit deze cirkel te komen heb je sterk persoonlijk leiderschap nodig. Het druist in tegen je bestaande patronen. Niet makkelijk en fijn. Wel de bron naar groei, rust en vrijheid. Het beste wat ik er over gelezen heb, zijn deze twee artikelen in het tijdschrift ‘De Vuurvogel’ van een van mijn dierbaarste leraressen, Alexandra Tompkins:

Mocht je vragen hebben dan kun je me bellen of mailen. 

MOGELIJKE COACHING -& TRAININGSPROGRAMMA’S BIJ DEZE INSPIRATIE

Leerbehoefte

Coaching

Alpi Orobie - leiderschapsreis

Klik op bovenstaande ‘tags’ en vind berichten met een vergelijkbare sfeer of thema. Of zoek juist naar andere onderwerpen. Boeken, films, documentaires, video’s en verhalen om je te raken. Laat je inspireren.

Als deze berichten je bevallen, dan kan je ook de inspiratie in je mail ontvangen. Klik hier waarom dat fijn kan zijn of meld je nu meteen aan.

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.